FOLLOW US

Δήμος

  • Ο «υπεραντιδήμαρχος» Γιώργος Κατζανός, προκαλεί δυσαρέσκειες, με τον εντεταλμένο Αγιάσου να δηλώνει παραίτηση στο δήμαρχο!
Παραιτήθηκε και ο Προκόπης Τσαμπλάκος!

Ούτε οι καλοκαιρινές διακοπές, ούτε η επιστροφή του δημάρχου κανονικότατα πια στα καθήκοντά του, έχουν συμβάλλει κατά πως φαίνεται στο να επανέλθουν (τηρουμένων των αναλογιών) οι ισορροπίες εντός της παράταξης της δημοτικής αρχής. Και η ραστώνη του Αυγούστου, δεν απέτρεψε μία ακόμα προδιαγεγραμμένη πάντως ρήξη, με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Αγιάσου Προκόπη Τσαμπλάκο, να υποβάλει χθες με κάθε επισημότητα πια την παραίτησή του από τη θέση του. Ο Αγιασώτης δημοτικός σύμβουλος και από τα πλέον συνεργάσιμα και με χαμηλό προφίλ στελέχη της δημοτικής αρχής, δεν διευκρίνισε δημοσίως τους λόγους της παραίτησής του, αλλά οι πληροφορίες δείχνουν πως η αποχώρησή του σχετίζεται με την προβληματική εδώ και καιρό συνύπαρξή του με τον «υπεραντιδήμαρχο» (σ.σ. όπως χαρακτηρίζεται από πολλά στελέχη της παράταξης) Γιώργο Κατζανό. Ο οποίος τούτη τη στιγμή, έχει στην ευθύνη του την αυτεπιστασία σχεδόν όλου του δήμου Λέσβου (Ερεσού-Αντίσσης, Καλλονής, Ευεργέτουλα, Πολιχνίτου), με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την πιθανότητα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων με τους τοπικούς αντιδημάρχους και εντεταλμένους.

Η επιστράτευση του δραστήριου Γιώργου Κατζανού για να λειτουργήσει ίσως με έναν πιο συγκεντρωτικό τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί μια μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε ζητήματα καθημερινότητας του δήμου και μάλιστα σχεδόν σε όλο το τμήμα του νησιού, θεωρείται εδώ και καιρό ως μία αμφιλεγόμενη απόφαση. Και όχι απαραίτητα από τους δημότες, αλλά κυρίως από τα στελέχη της ίδιας της δημοτικής αρχής και ειδικά εκείνων της «περιφέρειας» που αναγνωρίζουν την όλη λειτουργία του κ. Κατζανού ως «καπέλωμα» της «κεντρικής διοίκησης» του δήμου, εις βάρος τους.

Η λειτουργία του Γιώργου Κατζανού

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, φέρεται να έχει αποκτήσει σχεδόν εξολοκλήρου τον (μηχανοκίνητο) μηχανισμό του δήμου Λέσβου και με διευρυμένες αρμοδιότητες, έχει μετατραπεί σε ένα είδος υπεραντιδημάρχου, που μπορεί λόγω και της αεικίνητης λειτουργίας του, να παρεμβαίνει άμεσα και αποτελεσματικά. Ταυτόχρονα όμως, όλα δείχνουν πως για να επιτύχει αυτόν τον σκοπό που προφανώς τέθηκε από τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό, ο Γιώργος Κατζανός αν δεν «παρακάμπτει» τις αρμοδιότητες κάποιων τοπικών συμβούλων, σίγουρα δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή συνεργασία μαζί τους. Και είναι χαρακτηριστικοί επί αυτής της διαπίστωσης οι προβληματισμοί που εκφράζονται από πολλούς προέδρους τοπικών κοινοτήτων εδώ και μήνες στην ευρύτερη περιοχή της Καλλονής. Όπου και μεταφέρθηκε πριν το καλοκαίρι η ευθύνη της αυτεπιστασίας από τον αντιδήμαρχο της περιοχής Ταξιάρχη Βέρρο στον κ. Κατζανό και έκτοτε βγήκαν πολλά παράπονα στη δημοσιότητα.

Σκληρή κόντρα

Απ’ ότι φαίνεται όμως, οι σχεδόν απόλυτες αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί στον κ. Κατζανό δεν προκαλούν παρενέργειες εις βάρος της εσωτερικής συνοχής της δημοτικής αρχής μόνο λόγω των… δυσαρεστημένων που έχασαν τις αρμοδιότητές τους και εύλογα μπορεί να «γκρινιάζουν». Στην περίπτωση της Αγιάσου, όπου καθήκοντα εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου εκτελούσε μέχρι χθες ο Προκόπης Τσαμπλάκος, φαίνεται ότι παρατηρήθηκε σύγχυση… αρμοδιοτήτων. Η οποία σταδιακά μετατράπηκε -σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε»- σε κόντρα, με εκατέρωθεν κατηγορίες των δύο πλευρών προς τους δημότες, ως προς το ποιος δεν κάνει από τους δύο καλά τη δουλειά του. Το πώς βέβαια ο Γιώργος Κατζανός ενεπλάκη και σε ζητήματα της Αγιάσου προκαλώντας την δυσφορία του κ. Τσαμπλάκου, το γνωρίζουν μόνο οι δυο τους. Ωστόσο η παραίτηση του δεύτερου, δείχνει σαφέστατα πως αντί να επιτυγχάνεται η ελάχιστη δυνατή «ομόνοια» μεταξύ των στελεχών της δημοτικής αρχής, πριν το κλείσιμο της θητείας της, μάλλον συμβαίνει τελικά το αντίθετο. Και απαιτεί για πολλοστή φορά επιδέξιους χειρισμούς εκ μέρους του δημάρχου, προκειμένου να ισορροπήσει τα αντικρουόμενα συμφέροντα μεταξύ των συνεργατών του, οι οποίοι βεβαίως - βεβαίως δεν είναι και εκείνοι άμοιροι ευθυνών. Αφού όσο ηχούν και πιο δυνατά οι προεκλογικές σειρήνες, είναι φανερό πως (κάποιοι εξ αυτών), αυτομολούν προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές…

«Ειλημμένες αποφάσεις»

Για την ιστορία θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσαμπλάκος δεν δήλωσε στο «Ε» πέραν της παραίτησής του από τα καθήκοντά του και πρόθεση να ανεξαρτητοποιηθεί από την παράταξη. «Ψηφίζουμε και εκτελούμε εδώ και καιρό ειλημμένες αποφάσεις ολίγων και εκλεκτών. Αυτό με έχει κουράσει και δεν μπορώ, με όλο το σεβασμό στο δήμαρχο, να συνεχίσω. Είμαι 25 χρόνια στην αυτοδιοίκηση, δεν μπορώ να δέχομαι τετελεσμένα…», σχολίασε χωρίς να θέλει να μπει στη διαδικασία να διευκρινίσει τους λόγους της αποχώρησής του ο κ. Τσαμπλάκος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top