FOLLOW US

Δήμος

  • Το Υπουργείο Υποδομών μεταβίβασε χθες στον δήμο 350.000 ευρώ για την έναρξη του έργου της προσωρινής συγκράτησης του φαινομένου της διάβρωσης της ακτής
Ολοζώντανο το έργο προστασίας της παραλίας Ερεσού!

Μία από τις πιο χαρακτηριστικά επιτυχημένες συνεργασίες της δημοτικής αρχής με το Υπουργείο Υποδομών, αποδεικνύεται στην πράξη πως έχει αναπτυχθεί στην περίπτωση της προοπτικής του μεγάλου έργου κατά της διάβρωσης της παραλίας της Σκάλας Ερεσού. Πιο συγκεκριμένα οι επαφές του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού τόσο με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γιώργο Δέδε όσο και με τον Διευθυντή του Υπουργείου (και Λιμενικών Εγκαταστάσεων) κ. Τσουκαλά φαίνεται να αποδίδουν ήδη καρπούς, αφού μόλις χθες μπήκαν στα ταμεία του δήμου 350.000 ευρώ που προορίζονται για το προσωρινό έργο για την άρση του γνωστού φαινομένου στην πολυσύχναστη παραλία του νησιού. Υπενθυμίζεται ότι βασικός στόχος είναι η εξασφάλιση του μεγάλου έργου που θα συγκρατήσει οριστικά την διάβρωση της ακτής της Σκάλας Ερεσού, αλλά το πρώτο συμφωνηθέν μέτρο, ήταν η «πατέντα» που προτάθηκε κατά την επίσκεψη του κ. Τσουκαλά στο νησί τον περασμένο Ιούλη και θα μεταφέρει μεγάλη ποσότητα άμμου από τα βαθιά της παραλίας προς τα έξω. Συγκρατώντας την διάβρωση για δύο χρόνια, μέχρι δηλαδή να μπουν οι βάσεις για την εκκίνηση του βασικού έργου και δίνοντας για πρώτη φορά μία σοβαρή προοπτική για την προστασία της πιο τουριστικής παραλίας του νησιού.

Μπορεί ειδικά στα θέματα του σεισμού, ο δήμος Λέσβου (και κυρίως οι σεισμοπαθείς πολίτες) να έχει λόγους να μην είναι ευχαριστημένος από την ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών, ωστόσο σε δύο περιπτώσεις σημαντικών έργων για το νησί, οι ιθύνοντές του, δείχνουν διάθεση να συμβάλλουν ουσιαστικά. Και τούτο έχει διαφανεί τόσο στην περίπτωση του (αμφιλεγόμενου βέβαια) φαραωνικού έργου για το φράγμα Τσικνιά και πολύ περισσότερο στην προοπτική του έργου για την παραλία Ερεσού.

Η πρόταση Τσουκαλά

Για τη δεύτερη περίπτωση που μας ενδιαφέρει επί του παρόντος, ο δήμαρχος Λέσβου είχε συζητήσει με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Υποδομών πριν από ενάμιση χρόνο για την αναγκαιότητα προστασίας της τουριστικής παραλίας της Ερεσού και μέσω του κ. Τσουκαλά, βρήκε τον περασμένο Ιούλη την άκρη του νήματος. Με τον τελευταίο, να προκρίνει κατά την αυτοψία του στην Σκάλα Ερεσού, τη λύση του προσωρινού μέτρου συγκράτησης της διάβρωσης για δύο χρόνια, με τη μεταφορά άμμου μέσω ειδικής πλατφόρμας από τα βαθιά (περίπου 15 μέτρα) προς τα έξω. Για να διευκολύνει έτσι την εξέλιξη των διαδικασιών για την εξασφάλιση του βασικού έργου για την παραλία, επάνω στη λογική της γνωστής μελέτης του Καθηγητή Ακτομηχανικής Θεοφάνη Καραμπά (σ.σ. εγκατάσταση ειδικών υποθαλάσσιων τοιχίων έμπροσθεν της παραλίας που θα συγκρατούν την κινητικότητα της άμμου στη θάλασσα της Σκάλας Ερεσού).

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμη!

Μόλις χθες λοιπόν, το Υπουργείο ενημέρωσε για την μεταβίβαση του ποσού ύψους 350.000 ευρώ, που θα δώσει τη δυνατότητα δηλαδή πολύ σύντομα να δημοπρατηθεί η προσωρινή «πατέντα». Και δεδομένου ότι έχει αναλάβει το ίδιο το Υπουργείο την απαιτούμενη μελέτη και ολοκληρώνεται σύντομα, αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες να εγκατασταθεί η ειδική «ρουφήχτρα» που θα αποτραβήξει την άμμο από το βυθό προς την ακτή. Με στόχο το καλοκαίρι η Ερεσός να είναι και προστατευμένη ως προς την έκθεσή της στο γνωστό φαινόμενο, αλλά και έτοιμη να υποδεχτεί τους λουόμενους. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top