FOLLOW US

Δήμος

  • -Η εξωτερική πολιτική (και η κομματική) πίεση στα στελέχη της δημοτικής αρχής Γαληνού, προκαλεί εντονότατες φυγόκεντρες δυνάμεις! -Μπροστά στα αμήχανα μάτια της αντιπολίτευσης, η δημοτική αρχή έφαγε τις σάρκες της με τέσσερα θερμότατα επεισόδια!

Η συγκυρία της προσδοκίας για την (και χωροταξική) αναθεώρηση του «Καλλικράτη», η μυρωδιά των εθνικών εκλογών σε συνδυασμό με το ψήλωμα του πήχη (Ειδικό Αναπτυξιακό, κολυμβητήριο, κυβερνητικές εξαγγελίες για τη Λέσβο) απ΄ όσα έχει δεσμευτεί να κάνει μέσα στο 2018 η δημοτική αρχή, δημιουργεί εδώ και καιρό ένα εκρηκτικό κλίμα εντός της παράταξης Γαληνού. Και με δεδομένο πως η παρούσα δημοτική αρχή, βρίσκεται στην τελική ευθεία πριν τις δικές της εκλογές το φθινόπωρο του 2019, η συνεκτική ουσία που διατηρούσε έστω και δύσκολα την ενότητα εντός της παράταξης μέχρι σήμερα, όλο και εξαλείφεται. Αφού επί της παρούσης, οι σειρήνες για… νέα αυτοδιοικητικά σχήματα που πιθανά θα διεκδικήσουν το Δήμο, έχουν φαίνεται συνεπάρει πολλά από τα βασικά γρανάζια της δημοτικής αρχής, προκαλώντας στο δήμαρχο το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα συνοχής, που είχε ποτέ να αντιμετωπίσει. Απόδειξη αυτού, η προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου η συσσωρευμένη γκρίνια μεταξύ συναδέλφων στο τιμόνι του δήμου, παλιές μεταξύ τους έριδες, αλλά και η εσωστρέφεια που ποτέ δεν αντιμετωπίστηκε κατά πως φαίνεται αποτελεσματικά, ανάμεσα σε διαφορετικούς χαρακτήρες που καλούνται εδώ και χρόνια να συνεργάζονται, έσκασε και προκάλεσε κρότο! Με τις κάμερες να καταγράφουν την ολομέτωπη σύγκρουση του αντιδημάρχου Οικονομικών Παναγιώτη Τσουπή με τους γεωγραφικούς αντιδημάρχους Ταξιάρχη Βέρρο και Μιχάλη Ρούσση και εν συνεχεία την κόντρα του Μιχάλη Ταμβακέλλη με τους Κώστα Κατσαρό και Νίκο Καρασάββα. Κερασάκι στην… τούρτα σε αυτήν την εκρηκτική συνεδρίαση, η… επιστροφή Στρατή Τζιμή με κριτική και αιχμές κατά της πρώην παράταξής του, αλλά και η αιφνιδιαστική απόφαση του Σπύρου Γαληνού, «έξωσης» ουσιαστικά των Μανώλη Αρμενάκα και Λίτσας Βάμβουρα, από τα Φιλανθρωπικά του Πλωμαρίου, που εξελήφθη ως «άδειασμα»!

Οιωνούς… εμφυλίου σε μία παράταξη που καλείται σε κάθε περίπτωση να αντλήσει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτικές ευκαιρίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια για να γίνει έργο για τον τόπο, δείχνουν όλα όσα καταγράφτηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σε μία περίοδο όπου το εξωτερικό (πολιτικό και κομματικό) περιβάλλον ασκεί μία πρωτοφανή πίεση στην παράταξη του φαινομενικά πιο ισχυρού πολιτικού «παίκτη» αυτή τη στιγμή, των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ο δήμαρχος εμφανίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη φορά αιφνιδιασμένος από πράγματα και καταστάσεις που ίσως δεν εκτίμησε σωστά το προηγούμενο διάστημα. Αυτό, σε συνδυασμό με την ατυχία να μπουν προχθές θέματα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου που μύριζαν «αυτογκόλ» από χιλιόμετρα, έφερε σε θέσεις μάχης βασικούς αντιδημάρχους, μπροστά στα αμήχανα μάτια της αντιπολίτευσης.

 

Βέρρος κατά Τσουπή!

Εν αρχή ήταν το (φαινομενικά… εύκολο) θέμα της δωρεάν παραχώρησης της χρήσης του δημοτικού ακινήτου στην Ανεμώτια, στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση «Ηφαίστειο Ανεμώτιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» που έφερε προς ψήφιση ο αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος. Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παναγιώτης Τσουπής, εξαρχής δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του (και προς το προεδρείο) για το ότι ουσιαστικά «παρακάμφθηκε» ως ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να χειρίζεται (διά της Οικονομικής Επιτροπής) τέτοια θέματα και δεν άργησε και πολύ το «πρώτο αίμα» μεταξύ συναδέλφων. Ο αντιδήμαρχος Καλλονής αντέδρασε εντόνως για την (όπως την ερμήνευσε) επιλεκτική «σχολαστικότητα» του αντιδημάρχου Οικονομικών για ένα θέμα ήσσονος σημασίας (σ.σ. ισχυρίστηκε πως για άλλη αντίστοιχη παραχώρηση που δεν ήταν δικής του εισήγησης, δεν προέκυψε αντίστοιχη δυσαρέσκεια εκ μέρους του αντιδημάρχου Οικονομικών) και η συνεδρίαση τινάχτηκε στον αέρα. Γιατί το θέμα της παραχώρησης καθ΄ αυτής ξεχάστηκε, ενώ ο πραγματικός λόγος της ένστασης του κ. Τσουπή περί της μη νομιμότητας της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, συνέβαλλε ουσιαστικά στο να μην αποφασίσει για τίποτα επί της ουσίας το σώμα. Αφού τελικώς ψηφίστηκε (με την λευκή ψήφο του κ. Τσουπή) όχι η παραχώρηση του ακινήτου, αλλά περιέργως η… βούληση(!) του σώματος να παραχωρηθεί. Παραπέμποντας δηλαδή για τα σπουδαία, σε επόμενη συνεδρίαση, όπου προφανώς το θέμα θα έρθει «γραφειοκρατικά» υπό τη λογική της «ορθής επανάληψης». Οι αλγεινές εντυπώσεις όμως, είχαν ήδη καταγραφεί. Με τους Ταξιάρχη Βέρρο και Μιχάλη Ρούσση να μονολογούν μπροστά στις κάμερες πως ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ουσιαστικά μπλοκάρει συστηματικά το έργο τους και τον πρώτο λίγο αργότερα να ρίχνει τις μομφές του, χωρίς κανένα «φίλτρο», στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

 

Βέρρος: «Αδιόρθωτος, λίγος και εμπαθής»!

«Κάποιοι δεν μπορούν να κρύψουν την εμπάθεια τους για την Δ.Ε. Καλλονής. Ευτυχώς κοντεύουν οι εκλογές και θα απαλλαγούμε από αυτούς. Η αναφορά βέβαια είναι για τον Αντιδήμαρχο (ο Θεός να τον κάνει) Οικονομικών που αν ακούει Καλλονή παθαίνει κάτι τι. Δεν πειράζει, θα του περάσει. Άθλια η στάση του για την παραχώρηση σε συνεταιριστική προσπάθεια στην Ανεμωτια δημοτικού κτιρίου που είναι έτοιμο να καταρρεύσει και στον σύλλογο της Σκάλας Καλλονής κάτι αντίστοιχο. Εγκρίθηκε η Σκάλα και στο επόμενο συμβούλιο η Ανεμωτια. Είναι τραγικό να προσπαθείς να δώσεις στα χωριά λίγο οξυγόνο και κάποιοι να το τορπιλίζουν. Πόσο μάλλον αν κρατάνε και τα οικονομικά του Δήμου. Αδιόρθωτοι, ολίγοι, εμπαθείς. Θα τα πούμε όμως σύντομα….», έγραψε χαρακτηριστικά ο κ. Βέρρος.

Τσουπής: «Ο Βέρρος κάνει πολιτική πεζοδρομίου»

Για όσους βέβαια γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις, η «κόντρα» Βέρρου-Τσουπή, δεν είναι καινούργια. Αλλά μία ανοιχτή πληγή από την πρώτη ημέρα της θητείας της δημοτικής αρχής, ειδικά την περίοδο όπου ο κ. Τσουπής ήταν αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, μιας υπηρεσίας που έχει άμεση σχέση (και) με το επαγγελματικό αντικείμενο του κ. Βέρρου, με αρκετά περιστατικά διαμάχης των δύο, στο χρονοντούλαπό της. Ο κ. Τσουπής στην αντίδρασή του τώρα και για τα διαδικτυακά «βέλη» του συναδέλφου του, δεν έκρυψε και τη δική του αγανάκτηση: «Αυτό που κάνει ο κ. Βέρρος, είναι πολιτική πεζοδρομίου που δεν μπορώ να την ακολουθήσω. Είναι ψεύδη και συκοφαντίες όλα όσα λέει, που με προσβάλλουν. Συγχέει για πολλοστή φορά τα προσωπικά του με τα αυτοδιοικητικά του καθήκοντα και λησμονεί ότι έχω την ευθύνη της υπογραφής μου για όλα όσα αφορούν στα οικονομικά του δήμου. Ήρθε μία εισήγηση χωρίς να έχει την άποψη της Οικονομικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά ούτε και της νομικής. Έχω αναλάβει όμως μία θέση ευθύνης στη δημοτική αρχή που δεν μου επιτρέπει να κάνω εκπτώσεις. Νοιάζομαι για τη νομιμότητα και την παραγωγή του έργου, η οικονομική θέση του δήμου το αποδεικνύει εξάλλου και ο κ. Βέρρος γνωρίζει καλά τις πιστώσεις που έχω διαθέσει υπέρ της Δημοτικής του Ενότητας…», είπε στην απάντησή του ουσιαστικά στο «Ε», ο κ. Τσουπής.

 

Ταμβακέλλης κατά… Κατσαρού και Καρασάββα!

Βέβαια δεν ήταν μόνο αυτό το εσωτερικό μέτωπο που (ξανα)άνοιξε προχθές. Στο θέμα της έγκρισης της προγραμματικής σύμβασης δήμου και Περιφέρειας για τα έργα του κλειστού της Καλλονής και του σταδίου Πολιχνίτου, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού Μιχάλης Ταμβακέλλης αντέδρασε όταν άκουσε πως μέλη της επιτροπής παρακολούθησης θα είναι (με εισήγηση του Κώστα Κατσαρού) ο Νίκος Καρασάββας και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων. «Μήπως θα έπρεπε να είμαι κι εγώ κύριε Κατσαρέ, γιατί πάλι εσείς;», σχολίασε δηκτικά ο κ. Ταμβακέλλης, με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων να απαντά στο ίδιο ύφος, με ερώτηση για το αν έχει εμπειρία ο κ. Ταμβακέλλης από μία επιτροπή παρακολούθησης. «Θα μάθουμε αν μας βάλετε» επέμεινε ο κ. Ταμβακέλλης, για να συνεχιστεί η γκρίνια και από αυτό το μέτωπο, μακριά πάντως από τα… μικρόφωνα.

 

 

Τζιμής: «Πληρώνουμε πελατειακά μέσω ΔΕΔΑΠΑΛ»!

Το αποκορύφωμα, σε μία εκρηκτική συνεδρίαση όμως, ήρθε όταν η κουβέντα έφτασε στην εισήγηση του «Άλλου Δρόμου» για τη μείωση των δημοτικών τελών. Ο -ανεξάρτητος πλέον- δημοτικός σύμβουλος Στρατής Τζιμής, αφού εξέφρασε την δυσπιστία του για το κατά πόσο είναι εφικτό να εφαρμοστεί η σχετική μεταρρυθμιστική πρόταση του Στράτου Γεωργούλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά της οικονομικής γενικά διαχείρισης της δημοτικής αρχής. Υψώνοντας από το πουθενά μία άλλη μεγάλη πληγή για την παράταξη του Σπύρου Γαληνού, που ακούει στο όνομα… «ΔΕΔΑΠΑΛ». Χαρακτηριστικά ο κ. Τζιμής είπε: «Έχουμε τη δυνατότητα να μειώσουμε τα υπόλοιπα  έξοδα για να επιτύχουμε ελάφρυνση των δημοτών.  Δηλαδή να  μειωθούν  τα λειτουργικά έξοδα στην καθαριότητα και προπάντων στη ΔΕΔΑΠΑΛ, τη δημοτική επιχείρηση, στην οποία καταβάλλουμε ως Δήμος μεγάλα ποσά ανάλογα με τους τόνους των σκουπιδιών που παραδίνουμε για διαχείριση. Είναι βέβαιο ότι, αν αυτή η εταιρεία μειώσει τα λειτουργικά της έξοδα, θα έχει τη δυνατότητα  να  χρεώνει λιγότερο με τη σειρά της τη δαπάνη που καταβάλλουμε ως Δήμος ανά τόνο. Απεναντίας,  είδαμε ότι για λόγους πελατειακούς  και ψηφοθηρικούς  συνεχίζονται οι μεγάλες  δαπάνες  για μισθούς (περίπου 80.000 ευρώ) στα  6 από τα 9  μέλη του ΔΣ και σε συμβούλους. Το ίδιο συμβαίνει και μάλιστα  αναξιοκρατικά  σε πολλές περιπτώσεις στις αναθέσεις εργασίας  στην ΔΕΔΑΠΑΛ . Δεν  θέλω προς το  παρόν να πω περισσότερα αλλά, αν προκληθώ, θα γίνω πιο σαφής…», είπε ο πρώην αντιδήμαρχος προκαλώντας την έκρηξη αυτή τη φορά του πρώην προέδρου της ΔΕΔΑΠΑΛ, Γιώργου Κατζανού, που πέρασε στην αντεπίθεση με μία κατηγορία που είτε ισχύει, είτε όχι, επιβαρύνει σε κάθε περίπτωση τη δημοτική αρχή! «Κύριε Τζιμή ρίχνετε άσφαιρα… Πιστολάκια για τη Λαμπρή. Έδωσες σε γνωστό σου εργολάβο 30.000 ευρώ, μην κουνάς το δάχτυλο», είπε ο κ. Κατζανός βαραίνοντας ακόμα περισσότερο το κλίμα!

 

«Όχι» στη μείωση των δημοτικών τελών

Καταψηφίστηκε η πρόταση του «Άλλου Δρόμου»…

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η εισήγηση του «Άλλου Δρόμου» για μείωση των δημοτικών τελών προς τους δημότες που ήρθε προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, θα μονοπωλούσε το ενδιαφέρον. Το εκρηκτικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί ωστόσο στη συνεδρίαση, σε συνδυασμό με το επιχείρημα της αναγκαιότητας να αποτυπωθεί η πρόταση υπό το ακριβέστερο πρίσμα μίας οικονομοτεχνικής μελέτης, αποπροσανατόλισε την δύσκολη έτσι κι αλλιώς συζήτηση επί του θέματος και οδήγησε στην καταψήφιση της μείωσης…
Η δημοτική αρχή, ενέταξε στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου το θέμα που εισήγαγε ο Στράτος Γεωργούλας, αλλά εκ προοιμίου ξεκαθάρισε πως μειώσεις γίνονται τα τελευταία χρόνια και πάντα στο πλαίσιο του δυνατού. Με αποτέλεσμα να οδηγηθεί το σώμα στη θέση πως επί του παρόντος, η πρόταση του «Άλλου Δρόμου» είναι ανεφάρμοστη. «Κρίμα! Για δεύτερη φορά, η δημοτική αρχή έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο. Αδιαφόρησε για τις ανάγκες των φτωχοποιημένων δημοτών μας και δεν δέχθηκε να υπερψηφίσει μια πρόταση ρεαλιστική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και εφαρμοσμένη ήδη σε άλλους δήμους. Αρχικά προσπάθησε να μην τεθεί καν σε ψηφοφορία η πρότασή μας. Αργότερα, με το επιχείρημα ότι "θέλουμε αλλά δεν μπορούμε", προσπάθησε να θέσει το θέμα στις καλένδες, ενώ στο τέλος αποκάλυψε την πραγματική της θέληση λέγοντας ότι "μια οικομοτεχνική μελέτη θα έδειχνε ότι πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη".
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους 11 δημοτικούς συμβούλους που υπερψήφισαν την πρότασή μας, απέναντι στους 15 συμβούλους που καταψήφισαν με 4 συμβούλους να ψηφίζουν λευκό (και 15 συμβούλους να απουσιάζουν)», ήταν το σχόλιο του κ. Γεωργούλα αμέσως μετά την καταψήφιση της πρότασής του…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018 12:09
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top