FOLLOW US

Δήμος

  • Ενώ τέθηκε και επίσημα «εκτός καθηκόντων» ο αντιδήμαρχος Ερεσού-Αντίσσης Μιχάλης Ρούσσης, δρομολογώντας ντόμινο εξελίξεων στην «πλειοψηφία»
Οι «προβολείς» πια στον… Βέρρο!

Και επίσημα… εκτός καθηκόντων τέθηκε ο Μιχάλης Ρούσσης χθες το πρωί, με την σχετική απόφαση που ουσιαστικά τον καθαιρεί από αντιδήμαρχο Ερεσού- Αντίσσης να του κοινοποιείται και να αιτιολογείται στο σκεπτικό της «αδυναμίας συνεργασίας του με τους συναδέλφους του». Την ίδια ημέρα, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός που από την Παρασκευή δείχνει να πήρε την απόφαση να αναμετρηθεί δυναμικά με τα φαινόμενα… «αντάρτικου» που εμφανίζονται στην παράταξή του, επισκέφτηκε την Ερεσό και είχε συνάντηση με αρκετούς εκ των προέδρων των κοινοτήτων της περιοχής, με αντικείμενο συζήτησης την επόμενη ημέρα της «διοίκησης» της δημοτικής τους ενότητας. Εξάλλου ο Σπύρος Γαληνός -μέχρι νεωτέρας τουλάχιστον- ανέλαβε από χθες την ευθύνη της γεωγραφικής αντιδημαρχίας Ερεσού-Αντίσσης και δείχνει πως είναι έτοιμος για κάθε ενδεχόμενο στο εξής, με εναλλακτικές λύσεις για κάθε πιθανή κίνηση από το «αντιπολιτευτικό» μέτωπο, εντός της παράταξής του. Την ίδια ώρα όμως, το «ξήλωμα» του Μιχάλη Ρούσση, προκάλεσε εύλογα και αντιδράσεις εκ μέρους σημαντικής μερίδας των δημοτών, ειδικά στην Ερεσό και στο Σίγρι, με κάποιους μάλιστα να ισχυρίζονται πως είναι έτοιμοι μέχρι και να μαζέψουν υπογραφές υπέρ της διατήρησης του αντιδημάρχου τους, στα καθήκοντά του. Ο ίδιος ο κ. Ρούσσης ωστόσο, βάσει και της επίσημης δήλωσής του για τις τελευταίες εξελίξεις, δεν άφησε κανένα περιθώριο «επαναπροσέγγισης», εκφράζοντας ανοιχτά την όχλησή του για το γεγονός πως εξοστρακίστηκε και επιμένοντας ότι οι λόγοι που καθιστούν «προβληματικές» τις σχέσεις «κεντρικής διοίκησης» του δήμου με την «περιφέρεια», παραμένουν και λειτουργούν εις βάρος των γεωγραφικών αντιδημαρχιών. Αλλά δεν δήλωσε (προς το παρόν τουλάχιστον) την ανεξαρτητοποίησή του από την παράταξη.

Το «Ε» που αποκάλυψε την Παρασκευή άλλο ένα «θερμό» επεισόδιο εντός της παράταξης της πλειοψηφίας και ουσιαστικά προανήγγειλε τις εξελίξεις που ακολούθησαν, στην επιβεβαίωση της πιθανότητας «καθαίρεσης» του Μιχάλη Ρούσση, εκτίμησε ακόμα πως ο δήμαρχος έχει κατορθώσει να πάρει με το μέρος του -αν όχι όλους- τους περισσότερους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της δημοτικής ενότητας Ερεσού-Αντίσσης. Και αυτό φάνηκε κατά την χθεσινή του επίσκεψη στην Ερεσό, όπου είχε συνάντηση με τους «κοινοτάρχες», με αντικείμενο συζήτησης την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Το «παιχνίδι» παίζεται πια με όρους

Με δεδομένο τώρα ότι ο δήμαρχος κατέληξε πως θα αναμετρηθεί αποφασιστικά με τα φαινόμενα «αντάρτικου» από κάποιους γεωγραφικούς του αντιδημάρχους, φέρεται μεταξύ άλλων να έχει (προ)ετοιμάσει ήδη «plan B» αλλά και «plan… C», για κάθε ενδεχόμενη αντίδραση κυρίως εκ μέρους του Ταξιάρχη Βέρρου και της Ταξιαρχούλας Πνακά. Οι οποίοι, ως γνωστόν, δεν έχουν κρύψει τη δυσαρέσκειά τους για την δεδομένα προβληματική συνεργασία «περιφέρειας» και «Μυτιλήνης», αλλά και την «κοινή τους πλεύση» με τον πρώην αντιδήμαρχο Ερεσού και αυτή τη στιγμή αναλύουν τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τη στιγμή της «καθαίρεσης» Ρούσση. Εξάλλου είναι σαφές, πως αυτή τη στιγμή το (όποιο) «παιχνίδι» παίζεται μεταξύ «Μυτιλήνης» και «περιφέρειας» και ακριβέστερα μεταξύ Γαληνού και «βορείων», παίζεται για πρώτη φορά με συγκεκριμένους όρους. Με το δήμαρχο από την πλευρά του να αποσκοπεί στο να τελειώσει με την «εσωστρέφεια» στην παράταξή του και κατ΄ επέκταση με τον «εκβιασμό που υφίσταται» από τους δυσαρεστημένους (σ.σ. όπως δήλωσε στο «Ε» πριν από λίγες ημέρες) και την πλευρά των εμφανώς δυσαρεστημένων της παράταξης, να αποσκοπούν να λυθεί αποφασιστικά η υποβάθμιση -όπως εκτιμούν- των αιτημάτων τους από την «κεντρική διοίκηση» και κατ΄ επέκταση η απαξίωση του ρόλου τους. Έχοντας μία σειρά παραδειγμάτων που αποτελούν απτή απόδειξη του «κουρέματος» των αρμοδιοτήτων τους, αλλά και της (έως και σκόπιμης όπως διατείνονται) καταστρατήγησης από κάποιους «θεματικούς» αντιδημάρχους, της θέσης τους και του προγραμματισμού των δράσεών τους. 

Ο «ψυχρός πόλεμος» και η... πραγματική αντιπολίτευση

Οι «όροι» που τίθενται τώρα στην εξέλιξη της δεδομένης «κόντρας» των δύο πλευρών, είναι τόσο απλοί όσο και… περίπλοκοι. Αφού προϋποθέτουν την ειλικρίνεια των προθέσεων αμφοτέρων. Κοινώς, ο δήμαρχος έχει αποφασίσει να μην κρύβεται άλλο ως προς την βασική του ενόχληση στην εξέλιξη της υφιστάμενης «κόντρας», που φαίνεται πως είναι κύρια η γνωστή πρωτοβουλία του Ταξιάρχη Βέρρου να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς (σ.σ. το αποκάλυψε ξεκάθαρα η επίσημη δήλωση του Μιχάλη Ρούσση για την καθαίρεσή του που δημοσιεύεται αυτούσια). Καλώντας (εμμέσως) έτσι τον Ταξιάρχη Βέρρο να αποφύγει στο μέλλον «τακτικισμούς» εκ μέρους του, που θα κινούνται στο όριο της πρόκλησης για… αντίστοιχη καθαίρεση με τον Μιχάλη Ρούσση. Έχοντας βέβαια πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού του, πως ο  αντιδήμαρχος Καλλονής, που είναι σίγουρο πως σκέφτεται την επόμενη ημέρα στα αυτοδιοικητικά, με «ζωντανό» το σενάριο διάσπασης του δήμου Λέσβου, έχει και την επιλογή της παραίτησης που αν την κάνει ποτέ, θα προκαλέσει ντόμινο εξελίξεων και στην… «πλειοψηφία» της παράταξης. Στρέφοντας πια το ενδιαφέρον και στην αντιπολίτευση, η οποία, σε μία τέτοια περίπτωση θα κληθεί να διαδραματίσει «ρόλο» στην ενδεχόμενη απώλεια της πλειοψηφίας από τη δημοτική αρχή, στο δημοτικό συμβούλιο…

 

Ο Μιχάλης Ρούσσης, εξηγεί το γιατί… «διεγράφη», αποκαλύπτοντας τον -κατά την εκτίμησή του- πραγματικό λόγο της αποπομπής του

«Με έφαγαν οι μυστικοσύμβουλοι του Γαληνού…»

 

Εν τω μεταξύ, με γραπτή δήλωσή του στο «Ε», ο πρωταγωνιστής των τελευταίων ημερών στη δημοτική αρχή, Μιχάλης Ρούσσης, σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις, περνώντας στην αντεπίθεση. «Εγώ πάντα μιλώ στα ίσια γιατί είμαι Πειραιώτης», είπε μεταξύ άλλων καταγγέλλοντας της δράση των «μυστικοσύμβουλων» του δημάρχου, που κατά την εκτίμησή του, έστησαν ένα «σκηνοθετημένο θεατράκι» για να τον θέσουν εκτός. Ενώ αποκάλυψε και το παρασκήνιο που υπήρξε εντός της παράταξης, όταν ο Τ. Βέρρος κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα για την κατάληψη στην πλατεία Σαπφούς και κινδύνεψε με… διαγραφή.

«Διαβάζοντας την απόφαση του κ. Δημάρχου για την απομάκρυνση μου από τη θέση του Αντιδημάρχου ΔΕ. Ερεσού- Αντίσσης είναι φανερή η προσπάθεια που κάνει, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Δεν αναφέρει κάτι το συγκεκριμένο, φτάνει μάλιστα στο σημείο να με κατηγορεί ότι ακυρώνω το έργο της Δημοτικής Αρχής. Αυτό είναι λυπηρό και αξιοπερίεργο μια και χρειάστηκαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια για να το καταλάβει, έχοντας μάλιστα ιδία αντίληψη μέχρι πρότινος για την προσπάθεια μου στο να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των χωριών», σημείωσε αρχικά για να μπει στη συνέχεια στην ουσία:

«Είναι γνωστό ότι οι Γεωγραφικοί Αντιδήμαρχοι ούτε πάγια προκαταβολή έχουν, ούτε χρήματα διαχειρίζονται, ούτε υπηρεσίες έχουν, ούτε καν προσωπικό. Οπότε είναι επιεικώς άστοχο να λέει ότι καθυστερώ ή υποβαθμίζω το έργο του Δήμου. Ίσως εδώ το λάθος μου να ήταν που δε ξεφορτωνόμουν τα προβλήματα στο Δήμαρχο και στο Δημοτικό Συμβούλιο, που δε χάιδευα τα αυτιά των προέδρων ή που δε συμφωνούσα με τα ρουσφέτια του κ. Γαληνού στον οποιοδήποτε πρόεδρο εις βάρος των υπολοίπων. Δυστυχώς ο κ. Γαληνός έχει κοντή μνήμη, ξέχασε τον αγώνα που έδωσα, για να βγάλω τον ίδιο και τη Δημοτική παράταξη ασπροπρόσωπη την ώρα του χαμού. Είτε ήταν αυτό προσφυγικό, είτε ήταν χιόνια, πλημμύρες, σεισμός, πυρκαγιές. Ο Ρούσσης ήταν πάντα παρών για να βοηθήσει. Πάντα μιλούσα στα ίσια στο κ. Δήμαρχο, δε ξέρω να στρογγυλεύω και να ωραιοποιώ πράματα και καταστάσεις και «μπινελικώνω» επίσης αρκετά. Βλέπετε είμαι Πειραιώτης. Ίσως και αυτό να είναι λάθος μου που δε ξέρω να κρύβω αυτό που σκέφτομαι πίσω από προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις, γι΄ αυτό δε μπορώ να πιστέψω αυτό το “θεατράκι” που σκηνοθέτησε ο κ. Δήμαρχος και οι μυστικοσύμβουλοι του.

«Με έδιωξε γιατί δεν συναίνεσα να διώξει το Βέρρο»

Ο πραγματικός λόγος της απομάκρυνσης μου είναι άλλος. Είναι γιατί δε στήριξα την απόφαση που είχε πάρει ο κ. Γαληνός μαζί με τους συμβούλους της Μυτιλήνης, για να διώξει το κ. Βέρρο από την Αντιδημαρχία Καλλονής, όταν κατέθεσε μήνυση για την κατάληψη της πλατείας Σαπφούς από μετανάστες και πρόσφυγες. Μάλιστα του δήλωσα τότε πως αν γνώριζα την πρόθεση του Βέρρου νωρίτερα, θα υπέγραφα τη μήνυση μαζί του και πως αν τον έδιωχνε για αυτό το λόγο θα δήλωνα παραίτηση και θα έφευγα μαζί του. Αυτός είναι ο λόγος, τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες για να πείσει τους γύρω του μια και δεν είναι σε θέση να πείσει κανέναν άλλο… Κλείνοντας θα βεβαιώσω τα χωριά που είχα στην ευθύνη μου, πως θα συνεχίσω και από τη θέση του Δημοτικού Συμβούλου να διεκδικώ και να αγωνίζομαι για τον τόπο μου με τον ίδιο τρόπο που αγωνίστηκα μέχρι τώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 13:23
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top