FOLLOW US

Δήμος

  • Οι δημοπρατήσεις των έργων του δήμου το καλοκαίρι με το… νέο ΦΠΑ, εκτινάσσει κατά 2 εκ. ευρώ το κόστος τους και προκαλεί πλείστα προβλήματα
Ο νέος ΦΠΑ, ξετινάζει τον δήμο Λέσβου!

Η κουβέντα γύρω από το πόσο σημαντικές ή όχι θα είναι τελικά οι επιπτώσεις, μετά την κατάργηση της ισχύος των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έχει πάρει έντονα… «κομματικά» χαρακτηριστικά και αναμφίβολα έτσι όπως διεξάγεται, δεν συμβάλλει στην αποτύπωση του πραγματικού προβληματισμού γύρω από την οικονομική επίπτωση εις βάρους του νησιού και των ανθρώπων του. Εξάλλου η επιχειρηματολογία των υπερμάχων του μειωμένου ΦΠΑ, αγγίζει το όριο της υπερβολής, όταν χρεώνει αποκλειστικά στην απώλεια του ειδικού αυτού μέτρου, όλα τα δεινά που κατατρέχουν πάντως το νησί εδώ και χρόνια, ενώ των «φιλοκυβερνητικών» κύκλων, αγγίζει έως και τα όρια της παράνοιας, όταν ισχυρίζεται ότι λίγο έως πολύ θα κοστίσει καμιά… 400αριά ευρώ στον καθένα μας το σκαρφάλωμα του δείκτη στο 24%! Μέσα σε αυτό το κλίμα όμως, έρχεται η πρώτη απτή απόδειξη της επικείμενης μεγάλης αλλαγής των δεδομένων στο νησί, μέσω του δήμου Λέσβου. Ο οποίος, ως γνωστόν, ετοιμάζεται να δημοπρατήσει μέσα στο καλοκαίρι μία σειρά έργων (ΕΣΠΑ και ΠΔΕ), συμπεριλαμβανομένου και του Κολυμβητηρίου Μυτιλήνης, κρούοντας το καμπανάκι του ελλείμματος χρημάτων που ήδη έχει!

Η αυτοδιοίκηση είναι η πρώτη που μπορεί να ομιλεί ήδη για τις «δυσμενείς επιπτώσεις» της επικείμενης εξίσωσης του νησιωτικού ΦΠΑ με την ηπειρωτική χώρα και μάλιστα με… λογιστικές, αδιάψευστες αποδείξεις. Με τον δήμο Λέσβου, να κρούει ήδη τον κώδωνα του κινδύνου της… ένδειας που έρχεται, επιβεβαιώνοντας τα όσα ισχυρίζονταν η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου προ μηνών προς την κυβέρνηση, όταν έκανε λόγο για εκτίναξη και του κόστους των προγραμματισμένων (και όχι μόνο) έργων που θα προκαλούσε αρρυθμίες. Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός όμως, το βιώνει ήδη. Αφού, μετά τη δεύτερη σειρά σημαντικών έργων που πρόκειται να δημοπρατήσει μέσα στον Ιούνη και φτάνουν τα 3 εκ. ευρώ, αναρωτιέται με νόημα το πώς θα δημοπρατήσει την επόμενη σειρά έργων του Ιούλη. Αφού οι προϋπολογισμοί αυτών, έχουν βγει με τον σημερινό ΦΠΑ και άρα για να γίνουν οι δημοπρατήσεις τους, κάπως πρέπει να καλυφθεί η διαφορά του ανεβασμένου κόστους που προκαλεί το επιπλέον 7% που έρχεται στον «εξισωμένο» ΦΠΑ.

Το Κολυμβητήριο μόνο, θέλει άλλες 300.000 ευρώ!

Και αν για τα έργα ΕΣΠΑ, μία απλή τροποποίηση των αποφάσεων ένταξης, μπορεί να ξεπεράσει ανώδυνα την αύξηση του κόστους των έργων, όλα τα υπόλοιπα που χρηματοδοτούνται μέσω ΣΑΤΑ, ΠΔΕ ή ιδίους πόρους του δήμου, προκαλούν ήδη σύγχυση. Αφού σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό, το κόστος τους θα ανέβει κατά 1,9 εκ. ευρώ! Χαρακτηριστικά, για τα έργα που είναι να δημοπρατηθούν μέσα στο καλοκαίρι από το Ειδικό Αναπτυξιακό (ΠΔΕ), απαιτούνται 300.000 ευρώ επιπλέον που πρέπει άμεσα να… εξευρεθούν για να προχωρήσουν οι δημοπρατήσεις τους, ενώ για τα υπόλοιπα που είναι προγραμματισμένα μέσω πόρων του δήμου, ο δήμος Λέσβου πρέπει να… ξηλωθεί. Αλλάζοντας όλο τον προγραμματισμό της οικονομικής του διαχείρισης. Πρόβλημα υπάρχει όμως και με το κολυμβητήριο στα Θέρμα, που έχει προϋπολογισμό περίπου 4,9 εκ. ευρώ και η χρηματοδότηση, ήρθε από το ΠΔΕ μετά κόπων και βασάνων πριν λίγες ημέρες, αλλά για να δημοπρατηθεί τελικώς με το νέο ΦΠΑ, θέλει άλλες 300.000 ευρώ. Καθιστώντας αδύνατη τη δημοπράτηση, εάν δεν πληρώσει ο ίδιος ο δήμος τον… ΦΠΑ ή δεν προσέλθει το ΠΔΕ να δώσει πρόσθετη χρηματοδότηση.

Κοστίζει και σε χρήμα και σε… χρόνο!

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: «Μόνο και μόνο οι αλλαγές στις αποφάσεις ένταξης για τον ΦΠΑ, ή η αναζήτηση πόρων για να καλυφθεί η διαφορά, προσθέτει επιπλέον αγωνία και φόρτο εργασίας στις υπηρεσίες του δήμου. Με κίνδυνο να ανατραπεί ο προγραμματισμός μας, έως και να χάσουμε προθεσμίες ή και άλλα έργα που πρέπει να συμβασιοποιηθούν άμεσα», εξηγεί στο «Ε» ο κ. Κατσαρός, ομολογώντας πως επί του παρόντος, κανείς δεν ξέρει το πώς θα «απορροφηθεί» αυτή η σημαντική αλλαγή του ΦΠΑ, χωρίς (πολύ) μεγάλες επιπτώσεις…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 22 Μαΐου 2018 16:44
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top