FOLLOW US

Δήμος

  • Ο Στρατής Κυρατζής επιστρέφει στα της λειτουργίας της διαδημοτικής εταιρείας και ζητά ενημέρωση για το άνοιγμα των 800.000 ευρώ
Ξανά και ξανά για τη ΔΕΔΑΠΑΛ!

 

Είναι η «αχίλλειος πτέρνα» της δημοτικής αρχής και όσο εξακολουθεί (;) να λειτουργεί σε καθεστώς που παραπέμπει σε εταιρεία… καθαριότητας και κάτω από ένα ιδιόμορφο καθεστώς «εργολαβιών», θα βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και όχι μόνο! Έτσι μετά τις αιχμές του πρόσφατα ανεξαρτητοποιημένου, πρώην αντιδημάρχου Στρατή Τζιμή για τη λειτουργία της ΔΕΔΑΠΑΛ και τη διαχείριση ουσιαστικά των ανταποδοτικών των δημοτών, έρχεται να ακολουθήσει και ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής. Ζητώντας έξι μήνες μετά το τελευταίο του αντίστοιχο αίτημα, ενημέρωση για τις ενέργειες που έχει προβεί η (νέα) πλέον διοίκηση της εταιρείας για τον εξορθολογισμό των οικονομικών της «μετά το τεράστιο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που έλαβε η διαχείριση της εταιρείας το έτος 2016 και είναι χρήματα του λεσβιακού λαού και κάποιος επιτέλους πρέπει να δώσει εξηγήσεις». Ο πρόεδρος τώρα της ΔΕΔΑΠΑΛ Στέφανος Αποστόλου, σε επικοινωνία του «Ε» μαζί του, δήλωσε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι σε θέση να δώσει τις απαντήσεις που ζητά επίμονα πια η μείζονα αντιπολίτευση.

 

Το ιστορικό εν συντομία…

Για τη ΔΕΔΑΠΑΛ έχουν γραφτεί πολλά τα τελευταία δύο χρόνια, που είναι περιττό να προσθέσει κάποιος κάτι για να αναδείξει τον προβληματισμό που έχει προκαλέσει. Σύμφωνα και με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, η λειτουργία της με δράσεις και εκτός του γνωστού αντικειμένου της (σ.σ. της διαχείρισης των απορριμμάτων), με πιο χαρακτηριστική εκείνη της καθαριότητας, ήταν μια «πολιτική απόφαση», η οποία ελήφθη υπό την πίεση της έκτακτης ανάγκης του προσφυγικού. Η άμεση διασύνδεση του μηχανισμού της ΔΕΔΑΠΑΛ στη συνέχεια με την αντιδημαρχία Καθαριότητας καθιέρωσε ως και σήμερα(;) (μέσω προσλήψεων με εργολαβίες) ένα ομολογουμένως αποτελεσματικό σύστημα για την καθαριότητα του δήμου. Το οποίο όμως πασιφανώς αγγίζει το όριο της νομιμότητας, με την Εισαγγελία μάλιστα ως γνωστόν να αξιολογεί από πέρυσι αυτό ακριβώς το «όριο». Σε συνδυασμό δε με το διαπιστωμένο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που βρέθηκε για το οικονομικό έτος 2016, αλλά και τα υψηλά ποσά σε αντιμισθίες μελών της διοίκησης, ο προβληματισμός τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο κατ’ επέκταση και στην κοινωνία παραμένει γύρω από τα έργα και τις ημέρες της διαδημοτικής εταιρείας.

Επί των πρώτων τώρα ημερών της νέας διοίκησης της ΔΕΔΑΠΑΛ υπό τον (Πρόεδρο) Στέφανο Αποστόλου και τον (Διευθύνοντα Σύμβουλο) Βασίλη Μαμώλη, τόσο ο επικεφαλής του «Αδέσμευτου Συνδυασμού» Στρατής Κυρατζής όσο και ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Κουμαράς ζήτησαν ενημέρωση επί των προθέσεων (και ενεργειών) εκείνων που διαδέχθηκαν την εποχή διοίκησης του Γιώργου Κατζανού, για την αλλαγή ουσιαστικά του νέου «καθεστώτος» λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, χωρίς όμως να λαμβάνουν ως σήμερα μια επίσημη και υπεύθυνη απάντηση. Με τα ερωτήματα να αφορούν και στο περίφημο έλλειμμα των 800.000 ευρώ της εταιρείας και τη μοναδική αρμόδια απάντηση επ’ αυτού να έρχεται (χωρίς να μπορεί να διαφωτίσει βεβαίως πλήρως) στο μεσοδιάστημα από τον ίδιο τον δήμαρχο Λέσβου. «Το έλλειμμα της ΔΕΔΑΠΑΛ είναι ζημιές χρήσεως», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Γαληνός, «απαντώντας» στις αρχές του Σεπτέμβρη στις αιτιάσεις του παραιτηθέντα από την παράταξη της πλειοψηφίας Στρατή Τζιμή, προσθέτοντας πως ο ισολογισμός της εταιρείας για το 2017 θα διαψεύσει τους ανησυχούντες.

 

Η επιστολή Κυρατζή

Ωστόσο ούτε αυτή η τοποθέτηση δεν μπορεί να θεωρηθεί κατατοπιστική για τον τρόπο της σημερινής λειτουργίας της ΔΕΔΑΠΑΛ, με τον Στρατή Κυρατζή στην επικαιροποίηση του αιτήματός του για ενημέρωση επί των οικονομικών (και όχι μόνο) της εταιρείας, να γράφει χθες στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Αποστόλου: «Παρακαλώ όπως με ενημερώσετε για τις ενέργειες που έχετε προβεί το διάστημα που αναλάβατε την προεδρία της εταιρείας ΔΕΔΑΠΑΛ, έτσι ώστε να εξορθολογήσετε τα οικονομικά της μετά το τεράστιο έλλειμμα των 800.000 ευρώ που έλαβε η διαχείριση της εταιρείας το έτος 2016 και είναι χρήματα του λεσβιακού λαού και κάποιος επιτέλους πρέπει να δώσει εξηγήσεις. Σας έχω εκφράσει και προσωπικά τις απόψεις μου για τα αίτια της κατάστασης αυτής (πάρα πολύ μεγάλο αριθμό εργαζομένων-εργολάβων που δεν γνωρίζω αν χρειάζεται και σε ορισμένες περιπτώσεις διπλάσιο ποσό αμοιβής από ό,τι πληρώνει ο δήμος στους συμβασιούχους). Η εταιρεία, πρόεδρε, πρέπει να παραμείνει μόνο στη λειτουργία του ΧΥΤΑ και του ΣΜΑ».

 

Έρχεται η απάντηση Αποστόλου

Το «Ε» επικοινώνησε χθες και με τον κ. Αποστόλου για να καταγράψει την πρώτη τουλάχιστον αντίδραση της διοίκησης της εταιρείας, με τον ίδιο να δηλώνει πως θα είναι σε θέση να απαντήσει όταν καταρχάς λάβει ο ίδιος την επιστολή. Παραπέμποντας στις επόμενες ημέρες, όπου θα τοποθετηθεί ίσως για πρώτη φορά ανοιχτά για όλα όσα αφορούν στη λειτουργία της εταιρείας που ανέλαβε στις αρχές του τρέχοντος έτους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top