FOLLOW US

Δήμος

  • Τη στιγμή που σε ΝΔ και σε ΚΙΝ.ΑΛ αποτυπώνεται πολυφωνία υποψηφίων, μπαίνουν δυνατά στα σενάρια και ο γνωστός φαρμακοποιός αλλά και ο εν ενεργεία αντιδήμαρχος Εργων
Και Α. Βαλτάς και Κ. Κατσαρός στο δήμο;

 

 

 

Αν και η…. προεκλογική περίοδος ασθμαίνει σε ότι αφορά τις δημοτικές, κυρίως λόγω του ότι παραμένει ως και σήμερα αδιευκρίνιστη η καθοριστική παράμετρος του αριθμού των δήμων που θα διεκδικηθούν στη Λέσβο, κάποιες ζυμώσεις γύρω από περιπτώσεις υποψηφίων, θεωρούνται αρκετά προχωρημένες. Και παρά το ότι τα κόμματα στις δημοτικές εκλογές, δεν εμφανίζονται με διάθεση «χειραγώγησης» των υποψηφιοτήτων, (σ.σ. συμβάλλοντας όμως τελικά στην καθυστέρηση των επίσημων ανακοινώσεων), εντούτοις υπάρχουν πια μέχρι και σχηματισμένες ομάδες, που είναι έτοιμες να παίξουν σε κάθε περίπτωση το χαρτί της «απλής αναλογικής». Τα εύθραυστα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στον υπό διεκδίκηση δήμο Λέσβου, υπαγορεύονται προς το παρόν από την πιο «ώριμη» -σε σχέση με άλλες- υποψηφιότητα του Στρατή Κύτελη που (αν πραγματωθεί) θα εκφράσει σε μεγάλο βαθμό τη ΝΔ. Ωστόσο το χαλαρό πλαίσιο με το οποίο περιβάλλει τις δημοτικές εκλογές η ΝΔ, ευνοεί κι άλλες υποψηφιότητες από τον χώρο, με τις τελευταίες πληροφορίες να φέρουν το γνωστό φαρμακοποιό Απόστολο Βαλτά, να σκέφτεται πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διεκδικήσει το δήμο Λέσβου… Την ίδια ώρα, έντονη κινητικότητα παρατηρείται και στον χώρο της κεντροαριστεράς , που έχει αξιοσημείωτη αλλά σε κάθε περίπτωση… κατακερματισμένη δυναμική στον δήμο. Με τον Κώστα Κατσαρό να φέρεται να έχει συγκεντρώσει την  υποστήριξη αρκετών αυτοδιοικητικών και όχι μόνο προσώπων, από διάφορους χώρους, φιλοδοξώντας να σηματοδοτήσει μία ανεξάρτητη υποψηφιότητα, που θα διεκδικεί φυσικά τα δεδομένα ερείσματά της στην Κεντροαριστερά και όχι μόνο.

Το «Ε» έχει αναδείξει τον πράγματι σημαντικό ρόλο του Συντονιστικού Φορέων, ειδικά στο θέμα του μειωμένου ΦΠΑ την τελευταία διετία και έχει τονίσει την αξιοσημείωτη «δημοτικότητα» που έχουν αποκτήσει εξ αυτού του λόγου, τα ηγετικά στελέχη του. Αφήνοντας να εννοηθεί εδώ και καιρό, πως τόσο ο Απόστολος Βαλτάς, όσο και οι Βαγγέλης Μυρσινιάς, Παρασκευάς Φραντζέσκος, Παναγιώτης Τατάκης,  αλλά και Παναγιώτης Παπαρίσβας, θα επιδιώξουν ή θα προσκληθούν για να παίξουν και πιο άμεσο ρόλο στο μέλλον, μέσω της αυτοδιοίκησης.

Ο πρώτος τώρα εξ αυτών, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μυτιλήνης Απόστολος Βαλτάς, εμφανίζεται  ως πιθανός υποψήφιος δήμαρχος, μόνο που τούτη τη φορά, οι συνθήκες για να κάνει το μεγάλο βήμα, θεωρούνται πιο ευνοϊκές από ποτέ. Κάνοντας τον ίδιο ανοιχτό στο ενδεχόμενο να συζητήσει σοβαρά μέσα στις επόμενες ημέρες την προοπτική αυτή, με μία πρώτη «ομάδα» συνεργατών γύρω του, να έχει πάντως συσπειρωθεί από τώρα.

Η σύγκρουση των «θέλω» του Α. Βαλτά

Η περίπτωση Βαλτά φυσικά δεν είναι καινούργια, γιατί μία αντίστοιχη φημολογία περί των… αυτοδιοικητικών του βλέψεων, είχε διαρρεύσει και προ διετίας, ειδικά όταν το Συντονιστικό Φορέων βρέθηκε σε ανοιχτή ρήξη με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό με φόντο το προσφυγικό. Όμως αυτή τη φορά, αρκετά στελέχη της ΝΔ και εν ενεργεία αυτοδιοικητικοί, έχουν μπει σε διαδικασία να σπρώξουν πιο επίμονα από ποτέ τον γνωστό φαρμακοποιό στις εκλογές. Γνωρίζοντας πάντως σε κάθε περίπτωση, πως αν πράγματι ο κ. Βαλτάς τρέφει την φιλοδοξία να εμπλακεί με τα δημοτικά, ταυτόχρονα αυτή έρχεται σε σύγκρουση με μία άλλη, ίσως και μεγαλύτερη που τρέφει εδώ και χρόνια και που αναμένεται να εκπληρωθεί τους επόμενους μήνες. Αφού είναι γνωστό, πως ο Απόστολος Βαλτάς, έχοντας ηγηθεί ενός  συνδυασμού που έκανε δυναμική παρτουσία προ διετίας τις εκλογές στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από τον Γενάρη (έπειτα από σχετική συμφωνία με τον σημερινό πρόεδρο κ. Θεοδοσιάδη) θα αναλάβει την προεδρία. Κάτι που δεν θα μπορεί να το υπηρετήσει εκ των πραγμάτων, αν ασχοληθεί πράγματι και με τα αυτοδιοικητικά. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο Απόστολος Βαλτάς, επί του παρόντος «παίζει» στα σενάρια των δημοτικών, με κάποιους μάλιστα, όπως ο… συγχωριανός του, αντιδήμαρχος Καλλονής Ταξιάρχης Βέρρος, να φροντίζει να «ιντριγκάρει» μέσω της διαδικτύου, με μία… αινιγματική δημοσίευση.

Το αν θα κατέβει ο Απόστολος Βαλτάς τελικά στις δημοτικές εκλογές βέβαια, το γνωρίζει μόνο ο ίδιος. Ωστόσο το ότι έχει βάση πράγματι αυτή η πιθανότητα, οφείλεται σε έναν μεγάλο βαθμό στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έβγαλε από το κομματικό «κάδρο» τις δημοτικές εκλογές. Επιτρέποντας σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία -όπως έχει πει- να αναδείξει από μόνη της, εκείνους που θα ήθελε να δει στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Βάζοντας τελικά… δύσκολα στην περίπτωση του Στρατή Κύτελη, που χαίρει της εκτίμησης της ΝΟΔΕ Λέσβου της ΝΔ, έχει προχωρήσει ο ίδιος σημαντικά τον καταρτισμό του ψηφοδελτίου του, αλλά δε λέει να ησυχάσει από κάθε πιθανή και απίθανη… «ομόσταυλη» υποψηφιότητα που ξεφυτρώνει κάθε τρεις και λίγο γύρω του.

Δε βγαίνει άκρη στο… ΠΑΣΟΚ

Αν βέβαια για τη ΝΔ, το μπέρδεμα υποψηφιοτήτων, «κρεμιέται στα μανταλάκια», στο ΚΙΝ.ΑΛ, επικρατεί το ίδιο και χειρότερο μπέρδεμα, μόνο που οι προοπτικές του δεν φαντάζουν το ίδιο λαμπερές με της ΝΔ, για να «κυκλοφορούν» στον Τύπο. Παρ΄ όλα αυτά, είναι σαφές πως το ΚΙΝ.ΑΛ, ενώ βάσει της δήλωσης της Φώφης Γεννηματά, επιθυμεί να καταγράψει τη δυναμική του στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δίνοντας και χρίσματα σε δήμους, εντούτοις δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει τη μία και κοινής αποδοχής υποψηφιότητα που μπορεί να ενεργοποιήσει τηη ενδεχόμενη  δυναμική του ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο δήμου Λέσβου. Με αποτέλεσμα μέσα από τον χώρο να υπάρχει σήμερα η δηλωμένη (αλλά ανεξάρτητη) υποψηφιότητα του Παναγιώτη Ζαφειρίου, μέσα από την αυτοδιοίκηση να προκύπτει πλέον ανοιχτά η πιθανή υποψηφιότητα του Κώστα Κατσαρού και μέσα από τα κεντρικά του ΚΙΝ.ΑΛ να εκφράζεται η εκτίμηση στην προοπτική του Παντελή Πατερέλλη. Μέσα σε αυτό το κλίμα μάλιστα, χθες συνεδρίασε η δημοτική οργάνωση Μυτιλήνης του ΚΙΝ.ΑΛ, διαπιστώνοντας το… χάος, που είναι σαφές πως είναι αδύνατο να ελέγξει η νομαρχιακή του κόμματος που θα ασχοληθεί και αυτή με το θέμα μέσα στις επόμενες ημέρες. Καθώς όλες οι υποψηφιότητες, εκπέμπουν από μόνες τους μήνυμα στην Κεντροαριστερά, αλλά δε σημαίνει κιόλας ότι θα ήθελαν να κουβαλήσουν και τη σημαία στην ενδεχόμενη κάθοδό τους, του ΚΙΝ.ΑΛ. Όπως και θεωρείται και δύσκολο εκ μέρους όλων των υποψηφιοτήτων να καταλήξουν σε μία συναίνεση, για να μεγιστοποιήσουν ενδεχομένως τις πιθανότητες εκλογής τους.

Η περίπτωση Κατσαρού

Σε κάθε περίπτωση όμως, η τελευταία  φερόμενη ως πιθανή υποψηφιότητα, που αναφέρεται στο πρόσωπο του σημερινού αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού, θεωρείται πολύ πιο προχωρημένη, από την μόλις σημερινή έκθεσή της στη δημοσιότητα. Καθώς σε αυτή την «κίνηση», έχουν ενταχθεί ήδη αρκετά εν ενεργεία αυτοδιοικητικά στελέχη  (κυρίως από την παράταξη του Σπύρου Γαληνού), ενώ καλοβλέπουν το όλο εγχείρημα και πρόσωπα που εκτιμούν την προσπάθεια του αντιδημάρχου να προωθήσει μια σειρά έργα και παρεμβάσεις του δήμου, θεωρώντας ότι επιτυχημένη την παρουσία του στη σημερινή  δημοτική αρχή. Το αν αυτή η προσπάθεια μετατραπεί σε επίσημο συνδυασμό που θα ηγείται ο κ. Κατσαρός, αν τελικά αυτός είναι η επιλογή που θα μπει «μπροστά» θα φανεί το επόμενο διάστημα. Ετσι κι αλλιώς η επόμενη δημοτική αρχή ελέω απλής αναλογικής εκ των πραγμάτων απαιτεί συνεργασίες και ως τούτου μια τέτοια κίνηση, θεωρείται από υποστηρικτές και αντιπάλους, ως μία από αυτές που σε κάθε περίπτωση θα παίξουν καθοριστικό ρόλο και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018 17:24
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top