FOLLOW US

Δήμος

  • Ο Δήμος θέλει να φτιάξει το νεκροταφείο των Αγίων Αναργύρων στο Πλωμάρι, αλλά ο αρχιερατικός επίτροπος της περιοχής διώχνει τους μηχανικούς του!
«Ιερός πόλεμος» για ένα… κοιμητήριο!

Πριν από έναν περίπου χρόνο, είχε διαφανεί η προβληματική συνύπαρξη του Δήμου και των υπηρεσιών του με τον αρχιερατικό επίτροπο και εφημέριο του Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι, π. Ευστάθιου Μεταξή, όταν η πλευρά του δεύτερου, εμφανίστηκε να αμφισβητεί ότι το κοιμητήριο του οικισμού των Αγίων Αναργύρων είναι δημοτικό. Εκείνη την περίοδο, είχε αναδειχθεί μάλιστα από την εφημερίδα μας, υπόθεση με καταγγελίες περί της αγοροπωλησίας οικογενειακών τάφων στο κοιμητήριο -χωρίς ποτέ να διαψευστεί- και μαζί με αυτήν και το αδιευκρίνιστο «ιδιοκτησιακό» καθεστώς του κοιμητηρίου.

Το ίδιο ζήτημα ωστόσο, επανήλθε πριν από λίγες ημέρες, όταν η μηχανικός που ανέλαβε τη μελέτη για την αναμόρφωση του κοιμητηρίου στο πλαίσιο έργου που είναι ενταγμένο στο τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, εκδιώχθηκε από τον χώρο, από τον ιερέα, ο οποίος τής διαμήνυσε πως το κοιμητήριο είναι στη δικαιοδοσία του, επαναφέροντας τη διάσταση περί του ιδιοκτησιακού του εν λόγω κοιμητηρίου! Και πως δεν έχει ουσιαστικά καμία δουλειά εκεί!

 

Οι «ιερές αγοραπωλησίες»

Τον Φλεβάρη του 2016, είχε διαφανεί η αμφισβήτηση εκ μέρους του ιερέα του Αγίου Νικολάου στο Πλωμάρι, για το «ιδιοκτησιακό» καθεστώς του κοιμητηρίου. Με αφορμή τις καταγγελίες για «ιερές αγοραπωλησίες» στο επίμαχο κοιμητήριο του οικισμού των Αγίων Αναργύρων, με τον εφημέριο να εμφανίζεται να ...εμπλέκεται τότε ο ίδιος με τους οικογενειακούς τάφους. Η εξέλιξη αυτή, ανάγκασε τις υπηρεσίες του Δήμου να …ξεσκονίσουν καλού - κακού τα έγγραφα που πιστοποιούσαν ότι το κοιμητήριο είναι πράγματι δημοτικό και να επιβεβαιώσουν ότι δεν τίθεται κανένα βάσιμο ζήτημα αμφισβήτησης. Μάλιστα το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Λέσβου δημοσιοποίησε αναλυτικά τιμοκατάλογο για κάθε εργασία (ταφή, εκταφή, οικογενειακό τάφο κ.ά.) στους χώρους των κοιμητηρίων, συμπεριλαμβανομένου και του επίμαχου, ήρθε να βάλει μια κάποια τάξη στο χώρο όπου ο καθένας από τους εμπλεκόμενους έκανε ό,τι ήθελε και όπως ήθελε, χωρίς να δίνει λογαριασμό. Ωστόσο το κοιμητήριο των Αγ. Αναργύρων στο Πλωμάρι, το οποίο δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση του και απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις, εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την «σκέπη» αποκλειστικά και μόνο του αρχιερατικού επιτρόπου και όχι του Δήμου, που σχεδιάζει να το αποκαταστήσει. Με τη μηχανικό που ανέλαβε τη μελέτη για την αποκατάσταση ενός τοιχίου και γενικά την περίφραξη του κοιμητηρίου, να συναντιέται άδοξα κατ’ ιδίαν με τον ιερέα, που της ζήτησε να φύγει. Γιατί; Διότι πολύ απλά, δεν είχε καμία δουλειά στον …χώρο του!

 

Αγανάκτηση… Δήμου

Η εξέλιξη αυτή όμως, προκάλεσε πια την αγανάκτηση και του αντιδημάρχου Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, ο οποίος ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Ε», ότι το κοιμητήριο, όπως σχεδόν όλα στη Λέσβο, είναι δημοτικό και πως είναι αδιανόητο να μην μπορεί να παρέμβει ο Δήμος στην περιουσία του. «Μιλάμε για μία αθλιότητα που πρέπει να τελειώσει στο κοιμητήριο με την πραγματοποίηση της προγραμματισμένης παρέμβασης και δεν τιμά κανέναν μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την έκπληξή του για το πρωτοφανές πρόβλημα που αντιμετωπίζει. Δεν γνωρίζουμε αν το «σήριαλ» αυτό, της αντιπαράθεσης του Δήμου με τον αρχιερατικό επίτροπο Πλωμαρίου, θα έχει και άλλα …επεισόδια, αλλά το βέβαιο είναι ότι αυτή η αντιπαράθεση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Σε τελική ανάλυση, ο π. Ευστάθιος Μεταξής, ως ιερέας και αρχιερατικός επίτροπος, έχει προϊσταμένη αρχή, τη διοίκηση της Μητρόπολης Μυτιλήνης. η οποία δεν μπορεί να παρακολουθεί εδώ και μήνες αυτή τη διαμάχη χωρίς να παρεμβαίνει, και οφείλει σε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή, να ξεκαθαρίσει την υπόθεση, η οποία αφήνει μια «πικρή γεύση» στην τοπική κοινωνία!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017 17:50
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top