FOLLOW US

Δήμος

Ιδέες για τη δράση του Δήμου Δυτικής Λέσβου

Ο νέος μας δήμος της Δυτικής Λέσβου είναι πια γεγονός. Νοιώθω μεγάλη ικανοποίηση για την δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα μας, για την διόρθωση του χωροταξικού σχεδιασμού του Καλλικράτη στο νησί μας τη Λέσβο και θέλω να υπενθυμίσω τη μεγάλη συμβολή της επιτροπής αγώνα που συγκροτήθηκε κι έδρασε με την καθοδήγηση του Άρη Ελευθερίου.

Ήδη υπάρχει ενεργοποίηση παλιών έμπειρων αυτοδιοικητικών στελεχών αλλά και διάθεση νέων για τις προσεχείς εκλογές και αυτό δημιουργεί μια αισιοδοξία, στις περιοχές της Κεντρικής, Βόρειας και Δυτικής Λέσβου για την γρήγορη οργάνωση και λειτουργία ενός νέου δήμου, στην σχεδόν εγκαταλειμμένη απ’ τις μέχρι τώρα αυτοδιοικητικές αρχές επικράτειά του.

Αυτή η συμμετοχή δημιουργεί και την ελπίδα ότι με τη λήξη των εκλογών και την εκλογή του νέου Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου θα υπάρξει η αναγκαία συστράτευση και σύμπνοια για να γίνει άμεσα και ν εφαρμοστεί ένα δυναμικό και ουσιαστικό πρόγραμμα ταχείας ανάπτυξης της περιοχής, με όχημα την άμεση υλοποίηση των προγραμματισμένων από χρόνια και λιμναζόντων έργων υποδομής.

Στην κατεύθυνση αυτή για την ανάπτυξη και της γενέτειράς μου Επαρχίας Μηθύμνης αισθάνομαι στρατευμένος κι εγώ, με όποια γνώση κι εμπειρία διαθέτω, συνεχίζοντας την μακρόχρονη πορεία που ξεκίνησα απ’ το Υπουργείο Αιγαίου με τον τότε Υπουργό Νίκο Σηφουνάκη για την επιβίωση κι ανάπτυξη των νησιών μας. Έτσι παραθέτω κάποιες ιδέες για θέματα που έχω χειρισθεί στην επαγγελματική και πολιτική μου πορεία, πιστεύοντας ότι θα είναι χρήσιμα στους υπό εκλογή νέους αυτοδιοικητικούς.

Άμεση προτεραιότητα της δημοτικής αρχής πιστεύω ότι πρέπει να είναι η συνεργασία με την Περιφέρεια και την Κυβέρνηση για την ανάταξη της οικονομικής και κοινωνικής πορείας του νησιού και ιδιαίτερα της Δυτικής Λέσβου, με επαναπροσδιορισμό της ασκούμενης Κυβερνητικής πολιτικής ώστε να εξαλειφθούν σταδιακά οι αιτίες της οπισθοδρόμησης των τελευταίων χρόνων.

Ιδιαίτερα επείγει η άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για την αποσυμφόρηση του νησιού από του μετανάστες και τους πρόσφυγες. Παράλληλα συστράτευση στον αγώνα για την διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για την μετανάστευση, τους πρόσφυγες και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής των βαρών με την ριζική αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου και την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος ασύλου.

Ακόμα στους πρώτους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής κρίνω ότι πρέπει να είναι:

  1. Η λειτουργία μιας οργανωμένης Τεχνικής Υπηρεσίας για την άμεση προώθηση σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου της ολοκλήρωσης του Εθνικού Οδικού άξονα Καλλονής-Σιγρίου και τον προγραμματισμό της δημοπράτησης του οδικού άξονα Καλλονής-Πέτρας

Η υπηρεσία αυτή θα δρομολογήσει σε συνεργασία με την Περιφέρεια τον προγραμματισμό κατασκευή και συντήρηση απαραίτητων πλέον έργων για την σύνδεση των Κοινοτήτων μεταξύ τους και με την έδρα του δήμου.

Τέτοια έργα είναι νέες επαρχιακοί οδοί (π.χ. ολοκλήρωση επαρχιακής οδού Αγίας Παρασκευής-Πελόπης, νέα επαρχιακή οδός Σκάλας Ερεσού-Σιγρίου κ.α.) και νέοι δημοτικοί οδοί (π.χ. ασφαλτόστρωση δημοτικής οδού Ανεμώτιας-Παρακοίλων).

Ιδιαίτερη προσοχή, για ένα αγροτικό κατά βάση δήμο όπως είναι ο δικός μας, πρέπει να δοθεί στην συντήρηση των υπαρχόντων αγροτικών δρόμων, σχεδίαση και υλοποίηση ενός νέου δικτύου και η συντήρηση κι επισκευή των παραδοσιακών γεφυριών της υπαίθρου, απαραίτητων έργων για την διατήρηση αλλά και περαιτέρω ανάπτυξη των αγροτικών δραστηριοτήτων.

Επίσης στον σχεδιασμό πρέπει να προβλεφθεί ένα σύνολο αντιπλημμυρικών έργων με προτεραιότητα την έδρα του δήμου την Καλλονή.

  1. Σταδιακή λειτουργία Λιμενικού Ταμείου Δυτικής Λέσβου με στόχο την λειτουργία του υπό κατασκευή λιμένα Σιγρίου ως δυτικής πύλης του νησιού και επίνειου του δήμου, την λειτουργία του λιμανιού της Πέτρας ως πύλης Σένγκεν, συντήρηση των λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων και σχεδιασμός νέων.
  2. Νέος χωροταξικός-πολεοδομικός σχεδιασμός με εκπόνηση νέου, προσαρμοσμένου στα όρια του νέου δήμου, με αξιοποίηση των ήδη υπαρχόντων ΣΧΟΑΠ. Στόχος ο καθορισμός των χρήσεων γης, των πολεοδομικών ορίων των οικισμών και των όρων δόμησης τους, ώστε ν’ αποτελέσουν την βάση για τον επανασχεδιασμό της ανάπτυξης των περιοχών του δήμου. Φροντίδα και για την διατήρηση και αξιοποίηση των παραδοσιακών οικισμών και δημόσιων παραδοσιακών κτιρίων των περιοχών του δήμου ως ενός σημαντικού πόρου για την τουριστική ανάπτυξη.
  3. Άμεση ενασχόληση σε συνεργασία με τον Δήμο Μυτιλήνης την Περιφέρεια και το ΥΠΕΚΑ για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος του νησιού, με βάση τον Εθνικό Ενεργειακό Σχεδιασμό, το Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο ΑΠΕ, το Περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο και τις μέχρι σήμερα μελέτες και διαβουλεύσεις.

Ενημέρωση και διαβούλευση με τους κατοίκους για τα δεδομένα του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού που είναι:

Η διασύνδεση του τοπικού ηλεκτρικού δικτύου των νησιών με το ηπειρωτικό εθνικό δίκτυο με υποθαλάσσια καλώδια.

Ο εκσυγχρονισμός και η μετατροπή των υπαρχόντων εργοστασίων της ΔΕΗ σε σταθμούς ψυχρής εφεδρείας με την αξιοποίηση του πλούσιου ενεργειακού δυναμικού των ΑΠΕ των περιοχών των νησιών μας, προς εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας και ασφάλειας αλλά και της δημιουργίας ευκαιριών μικρομεσαίων ενεργειακών επενδύσεων στις μεγάλες αναξιοποίητες ορεινές περιοχές.(π.χ. φωτοβολταϊκά).

  1. Ενημέρωση για την εκπονούμενη μελέτη κατασκευής του φράγματος Τσικνιά και με βάση τα δεδομένα της προβλεπόμενης κατασκευής του και συμμετοχή του δήμου στις αποφάσεις του ΥΠΕΚΑ για ένα έργο που προβλέπεται στην επικράτεια του και έχει σχέση με τόσες κρίσιμες παραμέτρους.

Κλείνοντας δεν έχω παρά να ευχηθώ ένα δημοκρατικό αγώνα στους/στις υποψήφιους/ες και καλλιέργεια ενός κλίματος συνεργασίας που είναι τόσο απαραίτητο για την εφαρμογή του νέου αυτοδιοικητικού πλαισίου του «Κλεισθένη».

Δημήτρης Καπετανάς

πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top