FOLLOW US

Δήμος

  • «Καθαρή» η πρώτη αυτοψία στο οικόπεδο όπου προορίζεται να κατασκευαστεί το κολυμβητήριο στα Θέρμα  - Ο Νίκος Καρασάββας μιλά ανοιχτά στο «Ε» για την προοπτική του έργου πνοής για τον ναυταθλητισμό
Η Αρχαιολογία ανάβει το πράσινο φως!
Στο οικόπεδο που πρόκειται να κατασκευαστεί το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα έγιναν οι αναγκαίες τομές για τυχόν ευρήματα και φαίνεται να είναι καθαρές για τα περαιτέρω, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία , όπως σημειώνει και ο αντιδήμαρχος Ν.Καρασάββας που ...τρέχει, ότι θα παρθούν και οι τελευταίες εγκρίσεις προκειμένου να δημοπρατηθεί δεδομένης της χρηματοδότησης!

 

Το βασικό, προκειμένου να μιλάμε πράγματι για τη δυνατότητα πραγματοποίησης του έργου πνοής για το λεσβιακό ναυταθλητισμό, εξακολουθεί (επισήμως τουλάχιστον) να αγνοείται. Αφού η χρηματοδότηση για το κολυμβητήριο στα Θέρμα παραμένει εξασφαλισμένη στα… λόγια και η πολυπόθητη επίσημη ανακοίνωσή της δεν έχει βγει ούτε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, ούτε από το Υπουργείο Οικονομίας. Ωστόσο στη δημοτική αρχή, συνεχίζουν να δουλεύουν σα να έχουν τα χρήματα στο… χέρι, στοχεύοντας στην δημοπράτηση του έργου μέσα στο 2018. Καταφέρνοντας μάλιστα χθες να θέσουν τις βάσεις για να ξεμπερδεύουν με την πιο «δύσκολη» από τις εγκρίσεις (και αδειοδοτήσεις) που έχουν ακόμα να πάρουν, για να μπορούν πράγματι να προχωρήσουν βάσει του γνωστού προγραμματισμού στην δημοπράτηση του έργου, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Χθες λοιπόν, η αυτοψία της Αρχαιολογίας ουσιαστικά στο οικόπεδο που πρόκειται να χτιστεί το νέο κολυμβητήριο της πόλης, έδειξε… «καθαρή». Και αν δεν προκύψει κάτι το θεαματικά ανατρεπτικό τις επόμενες ημέρες, η εισήγηση που θα φύγει οσονούπω για το τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο που είναι επιφορτισμένο με το να ανάψει το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του έργου, θα σημάνει οριστικά την αντίστροφη μέτρηση και για το τυπικό «ΟΚ» της Αρχαιολογίας.

Με τη συνδρομή μηχανημάτων του δήμου και την παρουσία επιβλέποντα από την Αρχαιολογική υπηρεσία, έγιναν χθες οι προβλεπόμενες τομές στο οικόπεδο που θα χτιστεί το νέο κολυμβητήριο και σε πρώτη τουλάχιστον φάση, δεν φάνηκε να υπάρχει τίποτα στο υπέδαφος που να μπλοκάρει την εξέλιξη των διαδικασιών.

Τέλη Γενάρη τα σπουδαία;

Ως εκ τούτου, όπως εκτιμά με συγκρατημένη βέβαια αισιοδοξία ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας, η εισήγηση που θα βγει για την περίπτωση της προοπτικής του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, θα είναι θετική. Με τα σπουδαία πια να αναμένονται (καλώς εχόντων των πραγμάτων) στα τέλη Γενάρη και πιθανότατα στις 25, όταν και θα συνεδριάσει το αρμόδιο Τοπικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Το πόσο σημαντική τώρα (θα) είναι αυτή η διαφαινόμενη θετική εξέλιξη από το μέτωπο της Αρχαιολογίας, το αντιλαμβάνεται ο οποιοσδήποτε έχει έστω μία μικρή εμπειρία από «έργα» στην Ελλάδα. Και έχει φυσικά γνώση του πολυδαίδαλου πλαισίου που διέπει την Αρχαιολογία και την καθιστά κάποιες φορές δυσκίνητη στο να δώσει την έγκρισή της σε τέτοιες περιπτώσεις. Ως εκ τούτου, βάσει της «καθαρής» πρώτης αυτοψίας, η δημοτική αρχή, μέσω του κ. Καρασάββα, βγάζει από χτες πιο έντονα από ποτέ την αισιοδοξία της για την θετική έκβαση της υπόθεσης, προκειμένου να είναι ο δήμος Λέσβου πανέτοιμος για να προχωρήσει σε δημοπράτηση, όταν θα υλοποιηθούν με το καλό στο… ακέραιο, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης σχετικά με την χρηματοδότηση. «Η έγκριση από την Αρχαιολογία είναι θεωρώ η πιο δύσκολη περίπτωση που έχουμε να βρούμε μπροστά μας, μέχρι να ολοκληρώσουμε το αντικείμενο του έργου. Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) εξέλιξη, νομίζω ότι δείχνει πως είμαστε σε καλό δρόμο», σχολίασε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο κ. Καρασάββας που επιμένει πως ο στόχος είναι να γίνει η δημοπράτηση μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Οι δύο εναπομένουσες εγκρίσεις

Τι απομένει για να τελειώσει «γραφειοκρατικά» η προετοιμασία για δημοπράτηση; Αν μέσα στο επόμενο διάστημα πράγματι ανάψει (και με τη βούλα) το πράσινο φως από την Αρχαιολογία, ο δήμος θα έχει να περιμένει ακόμα δύο εγκρίσεις-αδειοδοτήσεις, οι οποίες βέβαια θεωρούνται σαφώς πιο «βατές» σαν περιπτώσεις: Πρώτα από το Δασαρχείο που θα κληθεί να γνωμοδοτήσει πως το έργο δεν θα γίνει σε δασική περιοχή και έπειτα από το μέτωπο των Ιαματικών. Οι οποίες (μέσω και του αρμόδιου Υπουργείου), θα πρέπει με τη σειρά τους να αποφανθούν για το κολυμβητήριο, δεδομένου ότι το έργο θα εκτελεστεί σε ακτίνα που είναι κοντά στα ιαματικά των Θέρμων. «Αυτές είναι οι δύο ακόμα εγκρίσεις που απομένουν, δεδομένου ότι έχουμε τελειώσει και με τη στατική μελέτη. Αν και σε τέτοια έργα ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις με σιγουριά το τι μπορεί άλλο να βρεις μπροστά σου ως γραφειοκρατικό εμπόδιο, θεωρώ πως είμαστε πλέον πολύ κοντά στο τέλος για να αρχίσουμε να μιλάμε για τον διαγωνισμό. Έχω αποφύγει όλο το διάστημα που ανέλαβα να βοηθήσω στην προοπτική του έργου, να μιλάω δημόσια για ότι κάναμε σαν δήμος, μαζί με τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους προκειμένου να προχωρήσουμε αθόρυβα ένα πραγματικά μεγάλο έργο για το νησί. Όμως οφείλω για πρώτη φορά να συγχαρώ όλους όσοι τρέχουν αυτήν την υπόθεση, που είναι μία δέσμευση του δημάρχου για τους δημότες, κλείνοντας τα αυτιά σε πολλούς που επιμένουν με την κριτική τους να μην θέλουν να γίνει τίποτα σε αυτόν τον τόπο», πρόσθεσε ο κ. Καρασάββας.

Βέβαια η πορεία προς ολοκλήρωση του «αντικειμένου» του δήμου για την υλοποίηση του έργου, πρέπει σύντομα να αρχίσει να εξελίσσεται παράλληλα με το… θεμελιώδες: την χρηματοδότηση, η οποία θεωρείται δεδομένη σύμφωνα με τις νέες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς το δήμαρχο, αλλά ακόμα και σήμερα, 18 Γενάρη, κάποια σχετική ανακοίνωση για ένταξή του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν έχει βγει. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top