FOLLOW US

Δήμος

  • Διοικητική γκάφα που εκθέτει τη λειτουργία της δημοτικής αρχής, έφερε τη ΔΟΥ στα ταμεία των Σχολικών Επιτροπών λόγω οφειλής τους στη ΔΕΥΑΛ ύψους 3 εκ. ευρώ! Εμβρόντητοι οι διευθυντές των σχολείων, φοβούνται ότι από την εξέλιξη αυτή, μπορεί να ξεμείνουν εν μέσω χειμώνα από πετρέλαιο…
«Γκάφα» ολκής, που θα πληρώσουν τα σχολεία!

Αν δεν αφορούσε την ευαίσθητη μαθητική κοινότητα και ειδικότερα τον υπαρκτό κίνδυνο η γραφειοκρατία στο εξής να δυσκολέψει την καθημερινότητα των σχολικών επιτροπών στο να πληρώσουν τα αναγκαία για τη λειτουργία των σχολείων, θα ήταν απλά… Σάββατο. Ή μία καθημερινή ιστορία γραφειοκρατικής «τρέλας» της οποίας θύματα είναι συχνά αρκετοί μεμονωμένοι δημότες. Η διοικητική γκάφα, ή έστω ολιγωρία όμως που ενέπλεξε λόγω οφειλής των Σχολικών Επιτροπών σε λογαριασμούς του νερού προς τη ΔΕΥΑΛ, την ΔΟΥ… στα ταμεία τους, προκαλεί αναστάτωση στους διευθυντές των σχολείων του νησιού. Οι οποίοι φοβούνται ανοιχτά πως μπορεί κάποια κτήρια να ξεμείνουν από πετρέλαιο θέρμανσης μέσα στο καταχείμωνο, ενόσω οι Σχολικές Επιτροπές θα προσπαθούν (κατά τον τελευταίο μήνα του χρόνου) να αποτινάξουν από πάνω τους τη «δαγκάνα» της ΔΟΥ: Αναγκαζόμενες να «τρέξουν» τάχιστα τη γραφειοκρατία που απαιτείται, να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και να ρυθμίσουν οριστικά τις άνω των 3 εκ. ευρώ, οφειλές τους προς την ΔΕΥΑΛ. Το ποιος ευθύνεται βέβαια πραγματικά για αυτήν την προβληματική εξέλιξη, έχει λιγότερη σημασία. Γιατί εκείνο που προβληματίζει περισσότερο, είναι ότι το όλο θέμα έχει πρωταγωνιστές δύο νομικά ανεξάρτητους οργανισμούς μεν, οι οποίοι δεν παύουν να έχουν συνάφεια και να διοικούνται από πολιτικά ομόσταυλους προϊσταμένους δε. Και που εντάσσονται στη συνολική λειτουργία της «δημοτικής αρχής», η οποία και εκτίθεται…

Η ιστορία έχει ως εξής: Η ΔΕΥΑΛ, στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να εξορθολογήσει τη γενικότερη λειτουργία της, ειδικά μετά την (αναγκαστική) επέκτασή της σε όλο το νησί, ξεκίνησε τα τελευταία δύο χρόνια να διεκδικεί και οφειλές σε λογαριασμούς νερού… δεκαετιών. Και όχι από απλούς πολίτες οι οποίοι μπορεί να δουν φραγμένη την παροχή τους για οφειλές ακόμα και ύψους 200 ευρώ. Αλλά από δημόσιους και δημοτικούς οργανισμούς που χρωστάνε της… κεφαλής τους από την περασμένη δεκαετία, αλλά κανείς δεν τους εξαναγκάζει να πράξουν τα δέοντα. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στη χρονιά, η ΔΕΥΑΛ κατάφερε και εξασφάλισε ρυθμίσεις (ή εξοφλήσεις) με διαχρονικούς «κακοπληρωτές», μεταξύ των οποίων ήταν και ο ίδιος ο δήμος.

Οι «κακοπληρωτές» πλέον… πληρώνουν

Ειδικότερα, είναι γνωστό πως μέσα στο 2018, το (δημοτικό πλέον) Λιμενικό Ταμείο Λέσβου εξόφλησε περί τις 300.000 ευρώ σε οφειλές του για το νερό στη ΔΕΥΑΛ, το ΝΠΔΔ Αθλητισμού περίπου 1 εκ. ευρώ, αλλά και ο ίδιος (καθ’ αυτός) ο δήμος Λέσβου άλλο 1 εκ. ευρώ. Στο ίδιο τώρα πλαίσιο ρύθμισης, μπήκαν μαζί με άλλους (πχ. ΑΔΕΛ) και οι Σχολικές Επιτροπές που έχουν την ευθύνη της κάλυψης των λειτουργικών αναγκών των σχολείων του νησιού, για οφειλές που υπολογίζονται σε πάνω από 3 εκ. ευρώ! Αφού για πάνω από πέντε χρόνια, δεν πληρώθηκαν ποτέ οι λογαριασμοί του νερού των σχολικών συγκροτημάτων.

Χωρίς πετρέλαιο εν μέσω χειμώνα;

Η ρύθμιση μεταξύ Σχολικών Επιτροπών και ΔΕΥΑΛ ωστόσο, για λόγους που γνωρίζουν πραγματικά μόνον ο πρόεδρος της εταιρίας Αντώνης Γιαννάκης και ο Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών Παναγιώτης Κατσαβέλλης και οι υπηρεσίες τους, δεν εξυπηρετήθηκε. Με αποτέλεσμα η λειτουργία των πρώτων να πέσουν στον έλεγχο της ΔΟΥ, που έπραξε υπηρεσιακά τα προβλεπόμενα. Αναγκάζοντας δηλαδή σε πρώτη φάση τις Σχολικές Επιτροπές να εξασφαλίσουν τις προϋποθέσεις προκειμένου να βγάλουν φορολογική ενημερότητα και κυρίως να μπουν σε διαδικασία να «τρέξουν» τις διαδικασίες για να επανέλθουν σε κανονικότητα, αλλά και να βρουν χρήματα.

Η εξέλιξη αυτή όπως ήταν φυσικό άφησε εμβρόντητους τους Διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι γνωρίζοντας την γραφειοκρατία που υπάρχει μπροστά για να ξεπεραστεί το «μπλοκάρισμα» της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών, κρούουν ανοιχτά τον κώδωνα του κινδύνου για επικίνδυνες παρενέργειες. Καθώς, εν μέσω χειμώνα, υπάρχει φόβος ελλείψει δυνατότητας πληρωμών, να μην μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές. Ενώ οι Σχολικές Επιτροπές, ενόψει κλεισίματος της χρονιάς, επρόκειτο να εξοφλήσουν τιμολόγια, ακόμα και τους σχολικούς τροχονόμους.

Προβληματική συνεργασία

Το πόσο γρήγορα θα καταφέρουν οι Σχολικές Επιτροπές να ξεπεράσουν τον σκόπελο της ΔΟΥ και να εγγυηθούν άμεσα την κανονική λειτουργία τους, μένει να φανεί μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή δεν παύει να εκθέτει τη δημοτική αρχή στο σύνολό της, αφού στην πραγματικότητα, έστω και χωρίς πρόθεση, εξελίσσεται αυτή τη στιγμή μία εσωτερική «διένεξη». Η οποία δεν έχει «εμφυλιακά» χαρακτηριστικά σαν κι αυτά που έχουν καταγραφεί στο ιστορικό της, αλλά σε κάθε περίπτωση δείχνει (στην καλύτερη), προβληματική συνεργασία μεταξύ των στελεχών της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2018 01:37
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top