FOLLOW US

Δήμος

  • Στις τροποποιήσεις του «Κλεισθένη 1», καταγράφεται η πρόθεση διάσπασης των δήμων Λέσβου και Κεφαλονιάς στον «Κλεισθένη 2»
Για πρώτη φορά καταγράφεται επίσημα η διάσπαση!

Ο «Κλεισθένης 1» βρίσκεται επιτέλους στην αρμόδια επιτροπή της βουλής και αν συζητιέται επί του παρόντος έντονα η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών της Β΄ Αθήνας, ήδη λαμβάνουμε ένα πρώτο κλίμα της «αξιολόγησης» του συνόλου του νομοσχεδίου εκ μέρους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως που έχει μεγάλο ενδιαφέρον στα καθ΄ ημάς και καταγράφει σημαντική πρόοδο ως προς την πιθανότητα πράγματι να σπάσει ο δήμος Λέσβου, είναι το ότι μέσα στις τροποποιήσεις (που κοινοποιήθηκαν χθες) του νομοσχεδίου, γράφεται για πρώτη φορά σαφώς, πως θα σπάσουν (στα δύο) οι δήμοι Λέσβου και Κεφαλληνίας! Δηλαδή όχι μόνο επιβεβαιώνεται η εξαγγελία Σκουρλέτη και η πρόσφατη διαβεβαίωση σε δηλώσεις της στην ΕΡΑ του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κνήτου, αλλά έρχεται να «κλειδώσει» από τον «Κλεισθένη 1». Για να εφαρμοστεί το φθινόπωρο στον «Κλεισθένη 2». 

 

Απρόσμενα ευχάριστη εξέλιξη λοιπόν φέρνει ο «Κλεισθένης 1», αφού καταγράφει στις τελευταίες τροποποιήσεις και την πρόθεση του… «Κλεισθένη 2». Το ότι δηλαδή θα προχωρήσει και σε χωροταξική αναδιάρθρωση κάποιων ελαχίστων δήμων μέσα στο φθινόπωρο. Αυτοί οι δήμοι, σύμφωνα με τις τελευταίες τροποποιήσεις, είναι ο δήμος Λέσβου και εκείνος της Κεφαλονιάς και τούτο (για πρώτη φορά) γράφεται και κάπου επίσημα και μάλιστα στον «Κλεισθένη 1». Συντελώντας σε ένα γεγονός δηλαδή που δεν μπορεί να μην θεωρηθεί θετική εξέλιξη, αφού δίνει σάρκα και οστά σε όλες τις μέχρι πρότινος κυβερνητικές εξαγγελίες για ένα θέμα που έχει πάντως… «κάψει» την αυτοδιοίκηση Λέσβου, προκαλώντας εύλογα δυσπιστία.  Για να μην δημιουργούνται βλεβαια παρερμηνείες, δεν πρόκειται η απόφαση να σπάσει ο δήμος Λέσβου να ψηφιστεί στο κατατεθειμένο πια στην αρμόδια επιτροπή της βουλής, νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1». Αλλά θα ψηφιστεί στον «Κλεισθένη 2», που έχει προαναγγελθεί ότι θα έρθει μέσα στο Σεπτέμβρη.

 

Η απλή αναλογική δεν «ψήνει»

Γενικότερα τώρα στα του νομοσχεδίου η ΝΔ καταψηφίζει επί της αρχής το σύνολο του «Κλεισθένη» καθώς θεωρεί ότι δυναμιτίζει την λειτουργία της αυτοδιοίκησης, ενώ η θέσπιση της απλής αναλογικής έχει πολιτική στόχευση. Ο κ. Βορίδης διερωτήθηκε γιατί τριάμισι χρόνια στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό που έκρινε ως μείζον από όλα τα ανοιχτά θέματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση, ήταν η απλή αναλογική. «Για τα ζητήματα της ενίσχυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης, τίποτα, για να μεταφερθεί η δυνατότητα διαχείρισης πόρων πρωτογενώς, τίποτα, για τα ζητήματα αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων τίποτα, μόνο μια σύσταση επιτροπής και από όλα αυτά βρήκατε την απλή αναλογική», είπε, σημειώνοντας ότι ουδείς έχει πει ότι ήταν κακά τα αποτελέσματα του συστήματος διακυβέρνησης. «Ουδείς το έθεσε αυτό. Ούτε οι πολίτες, ούτε οι αυτοδιοικητικοί ή άλλα πολιτικά κόμματα. Μόνο εσείς. Κανείς δεν είπε ότι οι δήμοι δεν κυβερνώνται καλά», ανέφερε ο κ. Βορίδης, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι το έφερε με μια συγκεκριμένη πολιτική στόχευση.

 

Ενώ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι φέρνει την απλή αναλογική με στόχο «να βρει ρόλο». «Αφού δεν έχετε τίποτα στην αυτοδιοίκηση και ξαφνικά πρέπει να βρείτε ρόλο καταλήξατε ότι πρέπει να βάλουμε το 5% και το 7% που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ να αποκτήσει ρόλο», είπε και κατήγγειλε ότι «είναι ενταγμένο σε ένα συνολικό σχέδιο με στόχο να πλήξει ευθέως τους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς». «Είναι ευθεία και απροκάλυπτη επίθεση. Αποδυναμώνω τον δήμαρχο, ενισχύω τις συναλλαγές και τις ισορροπίες ώστε περιθωριακές μειοψηφίες να αποκτούν ρόλο», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

 

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΣΥ τέλος Εύη Χριστοφιλοπούλου ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο, καθώς, όπως είπε, αντιστρατεύεται την ουσία του ρόλου της αυτοδιοίκησης, ενώ θύμισε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ΝΔ την συμβολή του ΠΑΣΟΚ μεταπολιτευτικά στην ενίσχυση και καταξίωση του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Όσον αφορά την απλή αναλογική το ΚΚΕ ζητεί να ισχύσει μόνο ως προς την εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων. Υπέρ της σταθμισμένης αναλογικότητας τάχθηκε εκ μέρους του Ποταμιού ο Γ. Μαυρωτάς, ο οποίος ζήτησε να υπάρξει μια συνδυαστική προσέγγιση μεταξύ αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας. Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται η Ένωση Κεντρώων από θέσεις αρχής και θα αναμένει κάποιες βελτιώσεις, ενώ επιφυλάχθηκε για το σύνολο των ρυθμίσεων παρά την «αρχική καλή πρόθεση» του κόμματός του. Τάχθηκε όμως κατά της κατάτμησης των εκλογικών περιφερειών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top