FOLLOW US

Δήμος

  • Από το πουθενά, πάει να μπει στην επικαιρότητα η προοπτική του τεράστιου έργου (100 εκ. ευρώ) μετά από νέα επίσκεψη Γαληνού στο Υποδομών  
Φράγμα «Τσικνιά»… is loading!

 

Και από το πουθενά… «φράγμα Τσικνιά»! Η νέα επίσκεψη του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στην Αθήνα, συνοδεία του βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάλλη, φαίνεται ότι ανέσυρε από τα συρτάρια του Υπουργείου Υποδομών μια προοπτική από αυτές που έχουμε συνηθίσει την παραμονή τους στις… καλένδες. Και αυτό γιατί εξασφάλισε, σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του δημάρχου στο «Ε», όχι μόνο την πιθανότητα ενεργοποίησης εκ νέου του τεράστιου έργου προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, αλλά και την επίσκεψη σε περίπου ένα μήνα του γενικού διευθυντή Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Υπουργείου Υποδομών στη Μυτιλήνη, για να παρουσιάσει τα δεδομένα που υπάρχουν για το έργο, μαζί με το στάδιο υλοποίησης των σχετικών μελετών, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται αναφορικά με μια (νέα) κυβερνητική δέσμευση για ένα έργο πνοής για τη Λέσβο.

Επάνω σε ένα θέμα με το οποίο είχε καταπιαστεί από την εποχή όπου ήταν εκλεγμένος αντινομάρχης, στη θητεία του Παύλου Βογιατζή, έπεσε ο Σπύρος Γαληνός σε μια ακόμη επίσκεψή του στο Υπουργείο Υποδομών. Βοηθούσης της λεσβιακής καταγωγής του γενικού γραμματέα Βιομηχανίας τού εν λόγω Υπουργείου Στρατή Ζαφείρη, της παρουσίας του βουλευτή Λέσβου Γιώργου Πάλλη, αλλά και της συγκυρίας να έχει ο Δήμος Λέσβου ανοιχτή γραμμή τελευταία με το Υπουργείο Υποδομών (βλέπε σεισμό, παραλία Ερεσού, λιμάνι Σιγρίου), ο δήμαρχος έβαλε στο τραπέζι ένα θέμα μείζονος σημασίας για το νησί, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε ένα τεράστιο έργο που θα μείνει στην ιστορία και θα ανακουφίσει, για όσους θυμούνται το «αντικείμενό» του, ολόκληρο το νησί.

 

Το «πακέτο Γιουνκέρ»

Εξάλλου το Υπουργείο Υποδομών που (εάν και εφόσον) θα εκτελέσει το έργο (με δικαιούχο τη ΔΕΥΑΛ) δεν θα έλεγε όχι στην προοπτική να «κλειδώσει» ένα έργο προϋπολογισμού 100 εκ. ευρώ, απλώνοντας το χέρι στον γνωστό «γαλαντόμο» κορβανά του λεγόμενου «προγράμματος Γιουνκέρ», που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να δώσει κίνητρα κατασκευής πολύ μεγάλων έργων στην Ευρώπη.

 

«Μπορεί να γίνει…»

Το πόσο ρεαλιστικές είναι οι προοπτικές να μπει ξανά στις ράγες ένα έργο που συζητιέται από εποχής νομαρχίας ως και τις δύο τελευταίες περιφερειακές αρχές δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς. Ωστόσο, η αισιοδοξία του δημάρχου ενισχύεται από το ότι φέρεται να εξασφάλισε την παρουσία του γενικού διευθυντή Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων του Υπουργείου Υποδομών στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στη μεθεπόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για… ενημέρωση της πορείας των μελετών και των εκκρεμοτήτων που απομένουν με την περιβαλλοντική του μελέτη.

«Θεωρώ ότι οι μελέτες είναι σε ένα προχωρημένο επίπεδο. Είναι σημαντική εξέλιξη το ότι ανασύραμε ένα θέμα που ήταν ξεχασμένο και μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα του νησιού. Είμαι αισιόδοξος ότι η πρωτοβουλία αυτή μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν πιάσουμε την άκρη του νήματος και φτάσουμε κοντά στο στάδιο της παραλαβής των μελετών», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε» ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top