FOLLOW US

Δήμος

  • -Τα υπηρεσιακά στελέχη των Υπουργείων ανέδειξαν για πολλοστή φορά την… ελαφρότητα με την οποία η κυβέρνηση υπόσχεται -Το ΠΔΕ δεν μπορεί να αποζημιώσει τον δήμο για τα 2,6 εκ. ευρώ της μετά σεισμόν εποχής
«Φεσωμένος» και επίσημα ο δήμος από το κράτος

 

Όπως λίγο έως πολύ αναμενόταν, η τεχνική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο Υπουργείο Οικονομίας, προκειμένου να διερευνηθούν οι τρόποι «αποζημίωσης» του δήμου Λέσβου, για τις δαπάνες του στη μετά σεισμόν εποχή (2,6 εκ. ευρώ), επιβεβαίωσε το… «τεχνικό» αδιέξοδο που είχε προβλεφθεί εξαρχής. Καθώς τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών που ήταν παρόντα στη σύσκεψη, διαπίστωσαν αυτά που είχαν εκτιμηθεί εξαρχής εδώ στη Λέσβο: καταρχήν πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει έργα και παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και κατά δεύτερον πως δεν υπάρχουν χρήματα για να δοθούν απευθείας (μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών) για την ενίσχυση του δήμου Λέσβου. Τούτων δοθέντων το «φέσι» ύψους 2,6 εκ. ευρώ στον δήμο θα εξακολουθεί να υφίσταται, με τους εκπροσώπους του δήμου Λέσβου και της Περιφέρειας Β. Αιγαίου που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα  (Κώστας Κατσαρός και Γρηγόρης Αληγιάννης από το Δήμο  και Γιώργος Σπανέλλης από την Περιφέρεια) να επιστρέφουν στη Μυτιλήνη με την υπόσχεση πως μπορεί να έρθει ενίσχυση μέσω του… Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, χωρίς καμία όμως δέσμευση σχετικά με το πότε μπορεί αυτή να έρθει.

Και η τελευταία λοιπόν απόπειρα να βρεθεί μία ρεαλιστική λύση για την κάλυψη της «τρύπας» που άφησε στα επιβαρυμένα οικονομικά του δήμου Λέσβου, η έκτακτη κατάσταση του σεισμού, απέβη άκαρπη.

Άλλη μία πανηγυρική διάψευση…

Με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων που διαχειρίζονται εν δυνάμει πόρους για τον δήμο Λέσβο, να διαψεύδουν πανηγυρικά για μία ακόμη φορά τις «δεσμεύσεις» των πολιτικών προϊσταμένων τους, οι οποίοι σε πλείστες περιπτώσεις για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετώπισε το νησί τα τελευταία δύο χρόνια, υποσχέθηκαν τα… πάντα με απίστευτη ελαφρότητα. Η τελευταία δε υπόδειξη περί κάλυψης μέσω ΠΔΕ των δαπανών του δήμου, από τον Γ.Γ. Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων κ. Κορκολή, ήταν το αποκορύφωμα των κούφιων δεσμεύσεων, αφού όπως απεδείχθη και χθες, κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει μόνο «σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα» και μόνο μέσω «ανταλλαγής» έργων, όπως είχε γράψει εξαρχής το «Ε». Κοινώς από τη χθεσινή σύσκεψη για την δυνατότητα να καλυφθεί το ποσό των 2,6 εκ. ευρώ που δαπάνησε ο δήμος για να καλύψει το κράτος στη μετά σεισμόν εποχή, προέκυψε μόνον η πιθανότητα χρηματοδότησης από το ΠΔΕ, προγραμματισμένων έργων του δήμου Λέσβου από το τρέχον Τεχνικό του πρόγραμμα. Και τούτο πάλι χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς την γραφειοκρατική διαδικασία που θα εξασφαλίζει την κάλυψη του κόστους από το ΠΔΕ και χωρίς να μπορεί να γίνει από τώρα συζήτηση περί του τι (έργο), είναι επιλέξιμο για να χρηματοδοτηθεί και να απαλλάξει τον δήμο από έξοδα ύψους 2,6 εκ. ευρώ.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης!

Νωρίτερα οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Οικονομίας, Εσωτερικών και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ανέλυσαν τα δεδομένα στους εκπροσώπους του Δήμου και της Περιφέρειας (σ.σ. παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Κώστας Κατσαρός, ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Λέσβου Γρηγόρης Αληγιάννης και ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Γιώργος Σπανέλλης) παρουσία και του κυβερνητικού βουλευτή Γιώργου Πάλλη, αλλά και τις προοπτικές κάλυψης του ποσού των 2,6 εκ. ευρώ. Αποκλείοντας τη χρηματοδότηση του ΠΔΕ βάσει των τεχνικών δελτίων που κατέθεσαν η Περιφέρεια και ο δήμος, αλλά και αυτήν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, καθώς το ποσό είναι πολύ μεγάλο. Για να καταλήξουν στην προοπτική χρηματοδότησης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης που ως γνωστόν έχει ήδη εγκρίνει κάποια (μικρά) ποσά υπέρ των σεισμόπληκτων νησιών. Που δεν μπορούν να αποτελέσουν άμεση λύση για τον δήμο Λέσβου που καταγράφει ήδη «τρύπα» στον προϋπολογισμό του, εις βάρος προγραμματισμένων έργων του, αλλά και πάγιων αναγκών.

 

Στο Υποδομών για τα 2,5 εκ. των… κατεδαφίσεων

Μέσα σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί, οι κ.κ. Κατσαρός και Αληγιάννης, έχουν προγραμματισμένη συνάντηση και με υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών για ένα άλλο (εν δυνάμει) πιθανό «φέσι». Το ποσό που αφορά στις κατεδαφίσεις και ειδικότερα την ευθύνη του δήμου να περισυλλέξει τα μπάζα από αυτές και να προβεί στις απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης ειδικού χώρου αποθήκευσης των οικοδομικών στοιχείων που θα «ανακυκλωθούν» κατά την διαδικασία ανοικοδόμησης , καθώς και της φύλαξής τους σε εικοσιτετράωρη βάση. Το οποίο ποσό αγγίζει τα 2,5 εκ. ευρώ βάσει της προεκτίμησης του δήμου, προβλέπεται να καλυφθεί, σύμφωνα με την σχετική απόφαση από το Υπουργείο Υποδομών, αλλά κανείς (και δικαιολογημένα) δεν πείθεται στην δημοτική αρχή πως πράγματι μπορεί να καλυφθεί και μάλιστα έγκαιρα. Με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Κατσαρό, να προτίθεται σήμερα να ζητήσει συγκεκριμένες εγγυήσεις από το Υπουργείο προκειμένου να εξασφαλιστούν τα χρήματα. «Εάν δεν πληρωθούμε, πολύ απλά δεν έχουμε τους πόρους να καλύψουμε και αυτήν την ανάγκη», δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Ε», αποδεικνύοντας την δυσκολία της κατάστασης και σε αυτό το μέτωπο.Μια τέτοια εξέλιξη όμως πάει πίσω το έργο των κατεδαφίσεων ,αφού στο εγχείρημα αυτό εμπλέκεται ο δήμος με την παραχώρηση χώρου και για τη μεταφορά των μπάζων. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top