FOLLOW US

Δήμος

  • -Οι δύο βαθμοί της αυτοδιοίκησης, κάθισαν επιτέλους στο ίδιο τραπέζι επικεντρώνοντας το βλέμμα τους στις αθλητικές υποδομές του νησιού που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΠΔΕ -Γενναίο λίφτινγκ στο Κλειστό της Νεάπολης αλλά και στα ταρτάν στα Στάδια Μυτιλήνης και Καλλονής σε πρώτο πλάνο
Επιτέλους, Δήμος και Περιφέρεια σε σύμπραξη

Ήταν αρχές Μαρτίου, όταν το «Ε» κατέγραφε ως εξαιρετικής σπουδαιότητας την είδηση των τίτλων τέλους στις «ψυχροπολεμικές» σχέσεις μεταξύ της Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χριστιάνας Καλογήρου και του Δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, με αφορμή τότε μια ανακοίνωση από το γραφείο του Δημάρχου, που άφηνε υποσχέσεις για στενή συνεργασία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης σε μία σειρά δράσεων και παρεμβάσεων για το νησί. Η εφημερίδα μας είχε αναδείξει σε διάφορα ρεπορτάζ την προβληματική σχέση των δύο, αλλά και την αναγκαιότητα αυτή να αποκατασταθεί. Μάλιστα, πέρυσι, λίγο πριν το σεισμό της 12ης Ιουνίου, είχε προηγηθεί μετωπική σύγκρουση Περιφέρειας - Δήμου και χρειάστηκε τότε να παρέμβει σε ρόλο… διαιτητή μέχρι και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης.

Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν έκτοτε, αποδεικνύεται πως δεν έμειναν προσδοκίες. Από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει το «Ε» φαίνεται ότι όχι απλώς Περιφέρεια Β. Αιγαίου και Δήμος Λέσβου τα… βρήκαν, αλλά έχουν προχωρήσει κιόλας τις επαφές και τις συζητήσεις τους, θεσμικά, ώστε να εντάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες επιλέξιμες δράσεις και έργα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το καλό του τόπου. Ο τομέας που εστιάζουν είναι οι αθλητικές υποδομές, αφού όπως προέκυψε από ενδελεχή μελέτη (σ.σ. διευκρινιστική εγκύκλιος) των δυνατοτήτων χρηματοδότησης των πόρων του προγράμματος, είναι τα μόνα έργα που είναι επιλέξιμα, ώστε να προχωρήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Προπομπός Κλειστό Καλλονής και Στάδιο Πολιχνίτου

Σημειώνεται ότι ήδη οι δύο βαθμοί αυτοδιοίκησης έχουν υπογράψει προγραμματικές συμβάσεις για δύο πολύ σημαντικά αθλητικά έργα, στην κεντρική και νότια Λέσβο, που όπως φαίνεται αποτέλεσαν προπομπό για όσα θα επακολουθήσουν. Ο λόγος για την κατασκευή ενός ολοκαίνουριου Κλειστού Γυμναστηρίου στην Καλλονή, που αναμένεται να λύσει πολλά από τα υφιστάμενα προβλήματα στα αθλήματα σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ), αλλά και την πλήρη αναβάθμιση του Σταδίου Πολιχνίτου, με συνθετικό τάπητα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο, ταρτάν για το στίβο και προβολείς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι μια μικρή καθυστέρηση που παρατηρείται στη συμπλήρωση του φακέλου για το Κλειστό Γυμναστήριο Καλλονής, ώστε να αρχίσει να μετρά αντίστροφα η έναρξη των εργασιών και η τοποθέτηση των θεμέλιων λίθων, οφείλεται στην ολοκλήρωση της στατικής μελέτης, η οποία έχει «φρενάρει» προς το παρόν τις όποιες εξελίξεις, χωρίς ωστόσο να προκύπτει από πουθενά ανησυχία για την ομαλή έκβαση των διαδικασιών.

 

Ανέλαβαν δράση Βαλσαμίδης-Κατσαρός

 

Τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν καθοριστικές συναντήσεις μεταξύ του Αντιπεριφερειάρχη Β. Αιγαίου, Θεόδωρου Βαλσαμίδη και του Αντιδημάρχου  Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Λέσβου, Κώστα Κατσαρού. Οι δύο άνδρες κατέγραψαν όλες τις υφιστάμενες ανάγκες σε επίπεδο αθλητικών υποδομών, ώστε να καταλήξουν στις επικρατέστερες να ενταχθούν στο ΠΔΕ. Το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών είναι προς το τέλος της εβδομάδας. Εκεί, ο Αντιδήμαρχος Κώστας Κατσαρός θα είναι σε θέση να αποστείλει στην Περιφέρεια τις τεχνικές περιγραφές των προτεινόμενων έργων, ώστε να πάρουν σιγά - σιγά το δρόμο της ένταξης.

Πρώτη προτεραιότητα τα ταρτάν

Το «Ε» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι αποτελεί κοινή επιθυμία τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου ο άμεσος εκσυγχρονισμός των δύο ταρτάν στα υφιστάμενα Στάδια του νησιού, τον «Ταρλά» στη Μυτιλήνη και το «Κώστας Κεντέρης» στην Καλλονή. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα η αναβάθμιση των υποδομών του κλασικού αθλητισμού, ως επιβράβευση κόπων αθλητών, αθλητριών και προπονητών για τις τεράστιες επιτυχίες της Λέσβου όλα τα προηγούμενα χρόνια εντός και εκτός συνόρων.

Γενναίο λίφτινγκ στο Κλειστό Νεάπολης

Πολύ ψηλά στην ιεράρχηση των αναγκών, όπως τα έχουν συζητήσει Θ. Βαλσαμίδης και Κ. Κατσαρός, βρίσκεται και το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, εκεί όπου έτσι κι αλλιώς ο Δήμος Λέσβου έχει πραγματοποιήσει διαδοχικές παρεμβάσεις τα προηγούμενα χρόνια. Όπως προκύπτει, στόχος είναι να πραγματοποιηθεί ένα γενναίο λίφτινγκ στην αθλητική αυτή εγκατάσταση, που αποτελεί και τη μοναδική στεγαζόμενη για τα αθλήματα σάλας αυτή τη στιγμή σε ολόκληρο νησί, έχοντας επιβαρυνθεί αρκετά από προπονήσεις και αγώνες όλων των ηλικιών σε τρία διαφορετικά αθλήματα.

 

Χορτάρι σε Ανεμώτια και Σκ. Καλλονής

 

Το ποδόσφαιρο δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις εξελίξεις. Αρχή γίνεται με το Γήπεδο της Σκάλας Καλλονής, που είναι πιθανότερο όπως όλα δείχνουν να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και όχι στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Β. Αιγαίου, ώστε να είναι 100% εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του.

Ευχάριστα νέα όμως υπάρχουν και για το «Μίζεργκαν» στην Ανεμώτια, αφού σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του «Ε» είναι το αμέσως επόμενο ποδοσφαιρικό γήπεδο στο «μνημόνιο συνεργασίας» Περιφέρειας Β. Αιγαίου και Δήμου Λέσβου, όπου θα τοποθετηθεί συνθετικός τάπητας, προσφέροντας έτσι μια ακόμα απτή λύση για αρκετές ομάδες στην κεντρική Λέσβο. Τέλος, θα αντικατασταθεί και ο συνθετικός τάπητας στο γήπεδο 5x5 της Χρυσομαλλούσας, κοντά στο «Βοστάνειο», εντός της Μυτιλήνης.

Όπως αντιλαμβάνεται και ο πιο αδαής, η σύμπραξη Περιφέρειας και Δήμου μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει για το ίδιο το νησί. Ακόμα και αν αυτά περιορίζονται στον τομέα των αθλητικών υποδομών, δεν είναι δυνατό να παραβλεφθεί ότι για πρώτη φορά, ουσιαστικά, γίνεται μια ενδελεχής αυτοδιοικητική συζήτηση, εστιάζοντας απευθείας στις ανάγκες και ιεραρχώντας άμεσες προτεραιότητες.

Το μόνο βέβαιο είναι, ότι εφόσον όλα όσα σχεδιάζονται, πραγματοποιηθούν, θα έχει γίνει ένα τεράστιο βήμα για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Λέσβου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 15:53
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top