FOLLOW US

Δήμος

  • Η (αυτονόητη κανονικά εδώ και χρόνια) παραίτηση του Γιώργου Πάλλη αλλάζει τις ισορροπίες στο δημοτικό συμβούλιο
Ενισχύεται ο «Άλλος Δρόμος»…

 

Μπορεί πέρυσι τον Οκτώβρη να εξασφάλισε τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου επί των διαδοχικών απουσιών του, επικαλούμενος σχετικές διατάξεις του «Καλλικράτη» και λίγο αργότερα και σχετική γνωμοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών, και να παρέμεινε δημοτικός σύμβουλος, χθες όμως ο (και) βουλευτής Λέσβου Γιώργος Πάλλης πήρε τελικά την απόφαση να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, βάζοντας ένας τέλος σε μια παρωδία που δεν τιμούσε ομολογουμένως ούτε τον ίδιο ούτε και το σώμα, δεδομένου ότι στα 2,5 χρόνια της θητείας του οι φορές που παρέστη σε συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Επικαλούμενος λοιπόν την ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τους ΟΤΑ και τις προβλέψεις του για αντιμισθίες και αμοιβές, ο Γιώργος Πάλλης με δήλωσή του (που αναγνώστηκε προχθές στο δημοτικό συμβούλιο) υπέβαλε και επίσημα στον δήμαρχο την παραίτησή του. Με την εξέλιξη αυτή δύναται να βγάλει ενισχυμένο τον «Άλλο Δρόμο» του Στράτου Γεωργούλα απέναντι σε μια δημοτική αρχή που έχει πλέον οριακή πλειοψηφία, αφού πλέον είναι πολύ πιθανό να μετρά τρεις συμβούλους, αφού ο (αποστασιοποιημένος από τον ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Χρυσάφης φαντάζει ως ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του κ. Πάλλη στο σώμα.

Κατά πολλούς η εξέλιξη αυτή ήταν φυσιολογική συνέπεια για τον βουλευτή Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ που, λόγω και των παράλληλων κοινοβουλευτικών υποχρεώσεών του, ήταν αδύνατο να μπορεί να παρακολουθεί στενά τα δημοτικά πράγματα. Όμως την περίοδο που οι σχέσεις του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά του ιδίου του βουλευτή με τη δημοτική αρχή ήταν στενές (και αγαστές) τόσο ο ίδιος όσο εμφανώς και ο δήμαρχος δεν είχαν πρόβλημα να παραμερίσουν το αντικειμενικό πρόβλημα της μη παρουσίας του στις συνεδριάσεις και να «πατήσουν» επάνω σε σχετικές διατάξεις που έδιναν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τον κ. Πάλλη στη θέση του δημοτικού συμβούλου. Εξάλλου, παράλληλα με τη «διάσπαση» δυνάμεων στον ΣΥΡΙΖΑ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2015 και του περίφημου δημοψηφίσματος, την ίδια περίοδο εξελισσόταν και μια μάχη επικυριαρχίας στη δημοτική παράταξη του «Άλλου Δρόμου» που θεωρείτο (προεκλογικά τουλάχιστον) παράταξη που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα. Και ο Γιώργος Πάλλης δεν ήταν διατεθειμένος να «χαρίσει» ουσιαστικά τη δημοτική παράταξη στον Στράτο Γεωργούλα με την παραίτησή του, όπως δεν συνέφερε και τη δημοτική αρχή να ενισχυθεί η αντιπολιτευτική δυναμική του «Άλλου Δρόμου» που εντωμεταξύ εμφανιζόταν ως η πιο δυναμική έκφραση αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

 

Από 2-2 σε 3-1;

Σήμερα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει κατά πολύ σε σχέση με τότε. Οι σχέσεις τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και δημοτικής αρχής δεν βρίσκονται στο επίπεδο (σχεδόν ταύτισης) που βρίσκονταν όλο το προηγούμενο διάστημα των 2,5 ετών για να καίγονται αμφότερες οι πλευρές να ασχοληθούν σοβαρά με ένα ζήτημα που έχει και ηθικές προεκτάσεις και ο «Άλλος Δρόμος» έχει εδραιώσει με τη στάση του την εντελώς αυτόνομη παρουσία του στα συμβούλια, φτάνοντας στο σημείο σήμερα να μπορεί να εκφράσει κατά (μεγαλύτερη) πλειοψηφία τη «βάση» του σαν παράταξη, όπου τα στελέχη του δεν έχουν καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε αντίθεση με τους εκλεγμένους (μέχρι πρότινος) δημοτικούς της συμβούλους.

Μ’ αυτά και μ’ εκείνα, ο «Άλλος Δρόμος» πλέον δύναται να μετρήσει τρεις δημοτικούς συμβούλους καθαρά δικούς του έναντι ενός. Η, ορθότερα, μίας, της Χρυσούλας Ζωγράφου που παραμένει εκτός της σημερινής έκφρασης του «Άλλου Δρόμου», αφού, πέραν του Στράτου Γεωργούλα και της Μαρίας Γιαννίκου που πήρε πριν από λίγους μήνες τη θέση του Δαμιανού Πέτρου που παραιτήθηκε, ο αντικαταστάτης του Γιώργου Πάλλη μπορεί να είναι της επιρροής του επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου».

 

Οι επιλαχόντες

Και αυτό γιατί η πρώτη «επιλαχούσα» πίσω από τον Γιώργο Πάλλη είναι η γνωστή παιδίατρος Ρένα Σημαντήρη, η οποία συμπλέει απόλυτα με τον κ. Γεωργούλα και, παρά τον φόρτο εργασίας που επικαλείται επί του παρόντος, είναι πολύ πιθανό στο εγγύς μέλλον να κληθεί να «καλύψει» η ίδια τη θέση του κ. Πάλλη, αφού αμέσως επόμενο πρόσωπο πίσω της είναι ο Γιώργος Ιορδάνου, ο οποίος είναι μέλος της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτου μπορεί να καθίσει δίπλα στη Χρυσούλα Ζωγράφου και να διατηρήσει τις ισορροπίες του 2-2. Πληροφορίες όμως αναφέρουν πως ο κ. Ιορδάνου δεν θα μπορέσει να ορκιστεί δημοτικός σύμβουλος, λόγω ασυμβίβαστου, εξαιτίας του ότι η επαγγελματική του ιδιότητα έχει εμπλακεί με έργα και παρεμβάσεις του Δήμου Λέσβου, για να μπει στο κάδρο τελικά και το όνομα του Νίκου Χρυσάφη, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και συζύγου της Μαρίας Γιαννίκου και προσώπου που έχει εκφράσει χαρακτηριστικά την απομάκρυνσή του από τις θέσεις του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ… Και παίζει «δυνατά» και εκείνος να διαδεχθεί τον Γιώργο Πάλλη.

 

 

 

Ο Στρ. Γεωργούλας για την παραίτηση Γιώργου Πάλλη

 

«Έγινε το αυτονόητο»

 

Εν αναμονή πάντως του αν θα βγει ενισχυμένος ή όχι από τις «καραμπόλες» που θα δημιουργήσει η παραίτηση του Γιώργου Πάλλη, ο Στράτος Γεωργούλας με ανακοίνωσή του χθες για το θέμα σχολίασε:

«Ο Γ. Πάλλης έπραξε το αυτονόητο. Οι συνεχιζόμενες απουσίες τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν την όποια συμμετοχή στα αυτοδιοικητικά πολιτικά δρώμενα. Η παραίτηση όμως αυτή εκθέτει τη δημοτική αρχή που κάλυπτε αυτές τις απουσίες και του έδωσε άδεια να λείπει και σε μελλοντικά δημοτικά συμβούλια. Εκθέτει τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών που είχε σπεύσει με σχετική απόφαση να δικαιολογήσει τα νομικώς αδικαιολόγητα. Τέλος, επιβεβαιώνει τη δημοτική μας παράταξη ως προς το ότι η ανεξαρτητοποίηση των δύο συμβούλων είχε γίνει για αυστηρά κομματικούς λόγους στην ανάγκη υπεράσπισης μιας κυβερνητικής γραμμής. Αν υπάρχει ένα συμπέρασμα από την πράξη παραίτησης (που θα πρέπει να αφορά σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους) είναι ότι η εκλογή σε όποια θέση της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι τιμή και ευθύνη και όχι πάρεργο».

 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top