FOLLOW US

Δήμος

  • Ανακοίνωση του Δήμου για όλα όσα αφορούν στους πληγέντες και την βοήθεια που δίνεται - Φανερή η επιφυλακτικότητα της δημοτικής αρχής για την έγκαιρη υπογραφή των απαιτούμενων ΚΥΑ
Ενημερώνει και… ξεκαθαρίζει τη θέση του

Σε μία διεξοδική ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει ως σήμερα, αλλά και για εκείνες που προγραμματίζονται ή πρέπει να γίνουν στο επόμενο διάστημα, προχωρά η δημοτική αρχή, έχοντας τρεις στόχους: πρώτον να ενημερώσει τους άμεσα ενδιαφερομένους σεισμόπληκτους πολίτες, δεύτερον να ξεκαθαρίσει πως για την οποιαδήποτε (απευκταία) καθυστέρηση από τον Ιούλιο στην καταβολή των προβλεπόμενων επιδομάτων, δεν θα… ευθύνεται ο Δήμος, και τρίτον να ασκήσει μια επιπλέον πίεση στην κυβέρνηση να εντείνει (και να επιταχύνει) τις προσπάθειές της, προκειμένου να γίνουν πράξη όλες οι δεσμεύσεις Σπίρτζη για την σεισμόπληκτη Λέσβο. Στα αξιοσημείωτα της ανακοίνωσης, καταγράφεται και το ότι το επίδομα ενοικίου που προβλέπεται για τους σεισμόπληκτους, αλλά και το εφάπαξ βοήθημα των 586,94 ευρώ που καταβάλλεται ως τώρα από τον Δήμο, θα δίνεται μέχρι τέλος Ιούνη. Ενώ στα «ψιλά» της γράμματα, η ανακοίνωση του Δήμου, αναδεικνύει και το αδιέξοδο που προκλήθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη παρουσία του υπουργού Υποδομών στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, που δεν είναι άλλο από το… γκρέμισμα των επικίνδυνων κτισμάτων που προέκυψαν από το σεισμό. Διαδικασία που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το ποιος θα την διεκπεραιώσει. Οι πληροφορίες ωστόσο του «Ε» αναφέρουν πως η δημοτική αρχή, όπως έπραξε και επί των ημερών της προσφυγικής κρίσης, πρόκειται να στείλει στα υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών, αναλυτική ενημέρωση με τα επιπλέον κόστη που θα επιβαρυνθεί ο Δήμος, ελέω σεισμού…

Πίσω από τις λέξεις της ανακοίνωσης του Δήμου για τους πληγέντες του σεισμού της 12ης Ιούνη, κρύβεται όλος ο προβληματισμός που έβγαλε η προχθεσινή σύσκεψη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου από εκείνα που (δεν) είπε ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης. Με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής που έβαλαν προληπτικά «μπροστά» τον Δήμο στην κάλυψη μέρους των παροχών που δικαιούνται οι πληγέντες από το κράτος, να μην κρύβουν τελικά από την ανακοίνωσή τους, και την δική τους δυσπιστία για το κατά πόσο γρήγορα θα υπογραφούν οι Κ(οινές)Υ(πουργικές)Α(ποφάσεις) που θα απελευθερώσουν την οικονομική βοήθεια προς τους πληγέντες.

 

Για το προνοιακό επίδομα

Στην ανακοίνωση γίνεται ενημέρωση για το προνοιακό επίδομα των 586,94 ευρώ που δίνεται (με πιστώσεις του Υπουργείου Υποδομών) για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών μετά το σεισμό. Δικαιούχοι είναι όλοι οι πληγέντες από τον σεισμό, οι κύριες κατοικίες των οποίων κρίθηκαν μη κατοικήσιμες από την πρωτοβάθμια επιτροπή. Ειδικά έντυπα έχουν δοθεί ήδη στα ΚΕΠ και στα ειδικά κέντρα που έχουν στηθεί από τον Δήμο Λέσβου στις πληγείσες περιοχές καθώς και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες και η διαδικασία της κατάθεσης των αιτήσεων από τους δικαιούχους έχει ήδη ξεκινήσει. Τα δικαιολογητικά τώρα που πρέπει να προσκομίσουν οι δικαιούχοι είναι:

α) Έντυπα φορολογικής δήλωσης Ε1 και Ε9 του 2017

β) Φωτοτυπία πρώτης σελίδας βιβλιαρίου λογαριασμού τραπέζης

γ) Φωτοτυπία ταυτότητας

δ) Βεβαίωση πρωτοβάθμιου ελέγχου από τους μηχανικούς

ε) Σχετική αίτηση (παρέχεται από τα γραφεία ΚΕΠ)

 

Επίδομα αποζημίωσης οικοσυσκευής

Παράλληλα τα ΚΕΠ και οι Δημοτικές Ενότητες δέχονται αιτήσεις για το επίδομα αποζημίωσης των οικοσκευών, οι οποίες έχουν καταστραφεί από τον σεισμό. Για το λόγο αυτό υπάρχει ειδικό έντυπο και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε σχετική πληροφορία. Τα δικαιολογητικά για τις οικοσκευές είναι τα παρακάτω:

α) Συμπληρωμένη αίτηση με υπογραφή του δικαιούχου (αν υποβληθεί από άλλον χρειάζεται εξουσιοδότηση)

β) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 (Ε1)

γ) Λογαριασμός ΔΕΗ του ακινήτου

δ) Δελτίο ταυτότητας δικαιούχου

ε) Μισθωτήριο συμβόλαιο ηλεκτρονικά κατατεθειμένο (αν μισθώνεται η κατοικία)

ζ) ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού δικαιούχου

η) Αυτοψία Πυροσβεστικής υπηρεσίας / Πολιτικής προστασίας (εφόσον υπάρχει)

στ) Φιλοξενούμενοι σε κατοικία τρίτων που έχει πληγεί, πρέπει να προσκομίσουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2015 (Ε1) που να αποδεικνύει τη φιλοξενία.

Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα οικοσκευής είναι έως και τις 10/08/2017. Μετά το πέρας των αιτήσεων, επιτροπή από υπαλλήλους του Δήμου Λέσβου θα προχωρήσει σε αυτοψίες για να καθορίσει το ύψος της αποζημίωσης, η οποία σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 5,869,41 ευρώ. Και αυτή η αποζημίωση θα καταβληθεί με πιστώσεις από το Υπουργείο Υποδομών.

 

Μέχρι Ιούνη επίδομα ενοικίου από τον Δήμο

Σε ό,τι αφορά τώρα στο επίδομα ενοικίου, αυτό το δικαιούνται όλοι όσοι η κύρια κατοικία τους έχει κριθεί ακατάλληλη σε δεύτερο βαθμό (μετά τον έλεγχο από την δευτεροβάθμια επιτροπή), είτε είναι ενοικιαστές, είτε είναι ιδιοκτήτες, και έχει αναδρομική ισχύ. Την επιδότηση ενοικίου δικαιούνται οι πληγέντες ακόμη και αν φιλοξενούνται ή επιλέξουν να φιλοξενηθούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια, με την προσκόμιση μιας απλής υπεύθυνης δήλωσης. Η επιδότηση ενοικίου για τους ενοικιαστές πληγέντων κατοικιών δίνεται για έξι μήνες, ενώ για τους ιδιοκτήτες είναι για δύο χρόνια με την δυνατότητα παράτασης έως το πέρας των εργασιών ανακατασκευής. Λόγω της αναδρομικής ισχύος του επιδόματος ενοικίου, θα πρέπει όλοι οι πληγέντες να προβούν άμεσα σε ενέργειες ενοικίασης κατοικιών ή να μεταφερθούν το ταχύτερο δυνατόν σε φιλικές ή συγγενικές οικίες. Με τον Δήμο Λέσβου να -υπενθυμίζεται ότι- καλύπτει όλα τα έξοδα διαμονής και σίτισης σε καταλύματα των πληγέντων μέχρι το τέλος Ιουνίου. Και στην ανακοίνωσή του, να σημειώνει πως «προκειμένου να μην υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή των επιδομάτων, έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και είναι έτοιμος να προκαταβάλει από ίδιους πόρους το εφάπαξ βοήθημα των 586,94 ευρώ. Παράλληλα, από ίδιους πόρους καλύπτει επίσης την διαμονή και σίτιση των δικαιούχων σε καταλύματα μέχρι το τέλος Ιουνίου 2017».

 

Άρση επικινδυνότητας και όχι κατεδάφιση

Στις επόμενες πια ενέργειες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ο Δήμος Λέσβου προχωρά άμεσα στην άρση επικινδυνότητας των ετοιμόρροπων κτισμάτων, των οποίων η επικινδυνότητα αφορά κοινόχρηστους χώρους από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου, με ειδικά συνεργεία. Οι παρεμβάσεις γίνονται κατόπιν των καταστάσεων που δόθηκαν στον Δήμο από τους μηχανικούς του Υπουργείου έπειτα από τις αυτοψίες που έγιναν στα κτίσματα αυτά. Διευκρινίζεται βέβαια ότι η άρση επικινδυνότητας δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ολοκληρωτική κατεδάφιση κτίσματος, αλλά απομάκρυνση των επικίνδυνων τμημάτων των κατοικιών για την αποφυγή ατυχήματος.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Σάββατο, 24 Ιουνίου 2017 10:19
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top