FOLLOW US

Δήμος

  • Τα σενάρια που δείχνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να σπάσει το δήμο Λέσβου φουντώνουν ξανά και το «Ε» τα… επιστρέφει στους αρμοδίους
Είναι δίκαιο, θα γίνει πράξη;

Η στιγμή που το νομοσχέδιο για την πολυαναμενόμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» πρόκειται να κατέβει προς ψήφιση, πλησιάζει και αναπόφευκτα πυροδοτεί συζητήσεις και για την (προσδοκία) της χωροταξικής αναθεώρησης του δήμου Λέσβου. Η χρονική συγκυρία μάλιστα -αφού δια στόματος Πάνου Σκουρλέτη έχει τοποθετηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου για αμέσως μετά το Πάσχα- τροφοδοτεί και σενάρια τα οποία αν δεν υπήρχε το κακό… προηγούμενο με το φιάσκο της τελευταίας απόπειρας «διάσπασης» του δήμου Λέσβου, θα μπορούσαν κάλλιστα να τύχουν διεξοδικής ανάλυσης αλλά και σοβαρότερης αξιολόγησης. Επειδή όμως το κακό προηγούμενο έχει αφήσει ορθάνοιχτες πληγές και δικαίως προκαλεί δυσπιστία, εκείνο που αξίζει σήμερα να καταγραφεί ως εξέλιξη, είναι η διαρροή κυβερνητικών στελεχών προς τα… μέρη μας, ότι ο κύβος (της διάσπασης) τελικώς ερρίφθη. Και όχι μόνο ερρίφθη, αλλά θα φανεί το αν θα «σπάσει», με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Καθώς η χωροταξική αναθεώρηση της Λέσβου (αλλά και νησιωτικών δήμων των Ιονίων, σύμφωνα με την επίμαχη «διαρροή») θα μπει σε πρόσθετο άρθρο επί του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του «Καλλικράτη». Παραφράζοντας λοιπόν το μότο της κυβέρνησης για τις εξέχουσες παρεμβάσεις της «ήταν δίκαιο, έγινε πράξη», αναπαράγουμε σήμερα τις τελευταίες πληροφορίες (που είναι αδύνατο φυσικά να τύχουν αρμόδιας επιβεβαίωσης) με την ευχή αυτό που είναι δίκαιο για τον τόπο, να γίνει τελικά πράξη.

Λίγο η χρονική συγκυρία της συνάντησης του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού τη Δευτέρα με τον Υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, λίγο η «φανταχτερή» ανάρτηση στο διαδίκτυο του εξέχοντος μέλους της γνωστής «Συντονιστικής Επιτροπής για την διάσπαση του δήμου» Άρη Ελευθερίου, με την βεβαιότητά του περί της «διάσπασης», έφεραν ξανά τον μεγάλο καημό του μεγαλύτερου δήμου της χώρας, στην επιφάνεια. Τα δύο αυτά γεγονότα μάλιστα, ενισχύθηκαν από τις ταυτόχρονες διαρροές πως στην κυβέρνηση έχουν αποφασίσει να «τελειώσουν» την υπόθεση της χωροταξικής αναθεώρησης μέσα στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τον «Καλλικράτη».

Μετά το Πάσχα η ψήφιση και για το χωροταξικό;

Κάτι που δείχνει ότι αν και εφόσον έχουν μεγάλη ή όχι βάση αυτές οι διαρροές, το θέμα της διάσπασης του δήμου Λέσβου θα έχει κλείσει είτε θετικά είτε αρνητικά, μετά το Πάσχα. Υπενθυμίζεται εδώ, ότι σε όλες τις μέχρι τώρα συναντήσεις εκπροσώπων των τοπικών αρχών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, εκείνο που αφήνονταν να εννοηθεί εκ μέρους τόσο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Κ. Πουλάκη, όσο και εκ μέρους του ιδίου του Υπουργού κ. Σκουρλέτη, ήταν πως αν αποφασιστεί η χωροταξική αναθεώρηση (κάποιων ορεινών και νησιωτικών) δήμων, αυτή θα έρχονταν «συμπληρωματικά» επί του βασικού νομοσχεδίου της αναθεώρησης του «Καλλικράτη». Όχι δηλαδή ταυτόχρονα. Με τις τελευταίες (off the record) διαβεβαιώσεις του κ. Σκουρλέτη προς τους εκπροσώπους του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου να παραπέμπουν (αν και εφόσον) για εξέλιξη στο θέμα της διάσπασης του δήμου, μέσα στο καλοκαίρι.

«Θα σπάσει…»

Οι τελευταίες πληροφορίες όμως, επισπεύδουν τις εξελίξεις, αφού η κυβέρνηση φέρεται να έχει αξιολογήσει ήδη τα αιτήματα διαφόρων δήμων που επιμένουν σε διάσπαση και να καταλήγουν σε τρεις περιπτώσεις νησιωτικών: εκείνον της Λέσβου, αλλά και δυο νησιών του Ιονίου. Οι ίδιες πληροφορίες βέβαια δεν δείχνουν (τεχνηέντως) και αριθμό στους νέους δήμους που θα προκύψουν, ούτε αφήνουν πολλά περιθώρια για διαβούλευση ως προς την γεωγραφική κατανομή ή τις (νέες) έδρες. Δείγμα του ότι οι εκ των κυβερνώντων που τις διαρρέουν, έχουν αναγνωρίσει την αναγκαιότητα «ανακούφισης» του (και εξαιρετικά επιβαρυμένου) μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αλλά έχουν διαβλέψει και την αδυναμία «σύγκλισης» των τοπικών παραγόντων στις απόψεις τους περί της νέας χωροταξικής κατανομής: δικαιολογημένα οι κυβερνώντες, ενδεχομένως και τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θέλουν να μπουν σε αυτήν την αντιπαράθεση που έχει έντονα (και) τοπικιστικά χαρακτηριστικά. Και μέσα σε όλη αυτή την (παρά;)φιλολογία, έρχεται να «δέσει» και η προχθεσινή ανάρτηση του τέως δημάρχου Καλλονής Άρη Ελευθερίου, στο facebook. Ο οποίος ευθαρσώς επικοινώνησε στη Συντονιστική Επιτροπή για την διάσπαση του δήμου όπου ηγείτο πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, ότι «είναι σε θέση να ανακοινώσει πως σε λίγες ημέρες η διάσπαση του δήμου Λέσβου θα είναι γεγονός»!

Τι είπε ο Σκουρλέτης στον Γαληνό…

Πως συνδέονται όμως όλα τα παραπάνω με τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης; Σύμφωνα με τη μοναδική πραγματικά αξιόπιστη «μαρτυρία» του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού στο «Ε», που συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον αρμοδιότερο όλων για το όλο θέμα, Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, ο ίδιος εξακολουθεί να κρατά το θέμα «χαμηλά». «Έχουμε δεκάδες αιτήματα…», αρκέστηκε για μία ακόμη φορά να πει λακωνικά ο κ. Σκουρλέτης στη νέα κρούση του κ. Γαληνού για το θέμα, δείγμα του ότι ο Υπουργός τελικά μάλλον θα… αιφνιδιάσει τελικά (είτε θετικά είτε αρνητικά) με τον «Καλλικράτη». Και τούτο το σημειώνουμε γιατί στην τελευταία σχετική δημόσια τοποθέτησή του γενικά για τις αλλαγές που προωθούνται, είχε πει πως «δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς». Και κάνοντας για λογαριασμό όλων μια αυτοκριτική, θα λέγαμε πως ίσως μας αξίζει να αιφνιδιαστούμε ως προς το χωροταξικό, αφού η κυβέρνηση έχει λάβει εκ μέρους της Λέσβου εκτός από δεκάδες μεμονωμένα αιτήματα από «παράγοντες» των δημοτικών μας ενοτήτων, ένα (επίσημο) αίτημα που θεωρείται πάντως από τους ίδιους τους Λέσβιους… ουτοπικό:  την εφαρμογή της εισήγησης του Ινστιτούτου Αυτοδιοίκησης που μιλά για πέντε δήμους…

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top