FOLLOW US

Δήμος

  • Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντά με επιστολή του στους «5» δημάρχους Κύριοι τρόποι αποσυμπίεσης: Μεταφορά στην ενδοχώρα και επιστροφές Ευφάνταστα σενάρια η «ανταλλαγή» του μειωμένου ΦΠΑ με νέα ΚΥΤ στα νησιά
Διευκρινίσεις και δεσμεύσεις Βίτσα για τα νησιά του προσφυγικού

Στην έκδοση αναλυτικής επιστολής, για πρώτη φορά, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΥΜΕΠΟ), Δημήτρης Βίτσας, απαντώντας διεξοδικά στους δημάρχους των πέντε νησιών αναφορικά με τη σύνδεση που έκαναν οι τελευταίοι στην ανακοίνωσή τους περί προσφυγικού και παραμονής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι στην εν λόγω επιστολή είχαν απαντήσει και οι Νομαρχιακές Επιτροπές των νησιών του ΣΥΡΙΖΑ, όμως ο υπουργός προχωρά ένα βήμα παραπέρα και με αφορμή τα «ψευδή», όπως χαρακτήρισε δημοσιεύματα ότι 1.000 μετανάστες αναμένονται να φιλοξενηθούν σε Κέντρο της Σάμου… από τη Γερμανία, απαντά… σε όλα.

Βασική αιτία, της επιστολής του στους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου «είναι ένα πλήθος φημών, δημόσιων και υπόγειων λόγων και δημοσιευμάτων που εσκεμμένα ή όχι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα». Ο κ. Βίτσας αναφέρει ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής  προσπάθησε, προσπαθεί και θα προσπαθεί «κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες» να είναι σε συνεννόηση με τους θεσμικούς φορείς και παράγοντες, αλλά και τους τοπικούς φορείς και στα 5 νησιά και ιδιαίτερα με τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές: «Από την αρχή τόνισα πως δεν χρειάζεται πάντοτε να συμφωνούμε, αλλά είναι αναγκαίο να έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, γιατί χειριζόμαστε ένα σημαντικό θέμα με παγκόσμιες, ευρωπαϊκές και πατριωτικές διαστάσεις. Ένα θέμα όπου, κατά την άποψή μου, δεν χωρούν μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις και αφηγήσεις που επιδιώκουν άλλους στόχους εκτός από τη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού».

«Παρών» από την αρχή

Σημειώνει ότι επισκέφθηκε και τα πέντε νησιά (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο), συνομίλησε με τους εκπροσώπους τοπικών φορέων, αλλά και επιτροπές κατοίκων: «Εξ αρχής έκανα καθαρό πως στόχος μας είναι η αποσυμπίεση των νησιών. Στις 2 Μαΐου, στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου ως ΥΜΕΠΟ παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο «αποφόρτισης»  αλλά και ενίσχυσης των νησιών.

7.048 στην ενδοχώρα

Έκτοτε, ψηφίστηκε στη Βουλή νέος νόμος (15 Μαΐου), προσθέτει, επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου, «αυξάνουμε το ανθρώπινο δυναμικό των υπηρεσιών μας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει αυξήσει την ασφάλεια των ΚΥΤ, ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες αποζημιώσεων των κατοίκων της Μόριας και του Χαλκειούς, υπογράφηκε και εκκινεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού της Μόριας (μαζί με 4 υποέργα), προχωρούν οι διαδικασίες για το αποχετευτικό της Λέρου και το ίδιο διάστημα (Μάρτιος - Ιούνιος 2018) 7.048 πολίτες τρίτων χωρών είτε μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα  (ευάλωτοι και δικαιούμενοι διεθνούς προστασίας), είτε επεστράφησαν με βάση την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, είτε επεστράφησαν οικειοθελώς στις χώρες καταγωγής τους.»

Αποσυμπίεση και ΦΠΑ

Ως κύριο τρόπο «αποσυμπίεσης» θεωρεί είτε τη μεταφορά σε κατάλληλους χώρους στην ενδοχώρα και πολιτική πίεση για ανακατανομή σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, είτε τις επιστροφές οικειοθελείς ή με βάση την «Kοινή Δήλωση». Ο κ. Βίτσας παραδέχεται ότι «εξαρτόμαστε πάντα από τις ροές, όμως και σε αυτό το επίπεδο έχει επιτευχθεί μείωση». Επίσης προσθέτει ότι, όπως είναι γνωστό, έγινε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Στο ίδιο διάστημα ανακοινώθηκε και με ΠΝΠ έγινε πράξη η διατήρηση του καθεστώτος χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά.

«Έκτοτε είτε από άγνοια, είτε από αντιπολιτευτική  διάθεση όσων θεωρούν ότι το πολιτικό τους αφήγημα ηττάται, άρχισε ένας κύκλος ευφάνταστων σεναρίων που θέλει τη δημιουργία νέων ΚΥΤ στα νησιά σε αντάλλαγμα του χαμηλού ΦΠΑ κλπ. Απλώς ψέματα. Η διατήρηση του καθεστώτος  χαμηλού ΦΠΑ  στα 5 νησιά, έρχεται να προστεθεί στο «μεταφορικό ισοδύναμο», στον διπλασιασμό των πόρων για αναπτυξιακά έργα και στην αύξηση των προγραμμάτων ειδικών τοπικών έργων γιατί αναγνωρίζουμε την ιδιαιτερότητα της νησιωτικής ζωής, τον σημαντικό ρόλο των νησιών στην οικονομία και την ασφάλεια της χώρας, αλλά και το ειδικό βάρος που δέχονται. Αναγνωρίζουμε σημαίνει πως αναλαμβάνουμε και το χρέος αποσυμπίεσής τους από το βάρος και όχι βέβαια προσθέτουμε επιπλέον» ξεκαθαρίζει

Η κατάσταση παραμένει ως έχει

Όσον αφορά στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και την συμφωνία Ελλάδας - Γερμανίας - Ισπανίας τονίζει τα εξής: «Κανένα συμπέρασμα της Συνόδου και καμία Συμφωνία δεν αφορά στα νησιά  μας. Η κατάσταση παραμένει και θα παραμείνει ως έχει. Ένα  ΚΥΤ στην Λέσβο, ένα στην Χίο, ένα στην Σάμο, ένα στην Κω και ένα στην Λέρο. Αυτά δηλαδή που υπάρχουν και ο στόχος είναι να αποσυμπιεστούν. Οτιδήποτε άλλο είναι ψέμα.»

Όσον αφορά στην Συμφωνία επανενώσεων οικογενειών προς Γερμανία και επανεισδοχών από Γερμανία: «Οι επανενώσεις οικογενειών προσφύγων από την Ελλάδα στην Γερμανία και οι επανεισδοχές υπηκόων τρίτων χωρών που μελλοντικά θα καταγραφούν στην Ελλάδα και παρατύπως θα βρεθούν στην Γερμανία αφορούν αποκλειστικά διαδικασίες και κέντρα της ενδοχώρας και όχι των 5 νησιών. Ακόμη πιο καθαρά κανείς δεν θα πάει απευθείας από τα νησιά για να επανενωθεί με την οικογένεια του στη Γερμανία και κανείς δεν θα επιστραφεί από την Γερμανία στα ελληνικά νησιά.

Και καταλήγει ότι τα δημοσιεύματα περί 1.000 επιστροφών στην Σάμο (την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν 5.000) ή περί δημιουργίας νέων ΚΥΤ είναι εσκεμμένα ψευδή, όπως τερατωδώς ψευδείς είναι δηλώσεις ή φημολογίες ανθρώπων που έχουν δημόσιο λόγο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τρίτη, 10 Ιουλίου 2018 14:14
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top