FOLLOW US

Δήμος

  • Μήνυμα κι από μεγαφώνου στην παρέλαση η διαμαρτυρία για το προσφυγικό
Απέναντι της εξέδρας των επισήμων η Δημοτική Αρχή
Εκτός των «επισήμων» η Δημοτική Αρχή

Απόντων εκπροσώπων των Αρχών από την εξέδρα των επισήμων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η παρέλαση για την απελευθέρωση της Λέσβου από τον οθωμανικό ζυγό. Η Δημοτική Αρχή στάθηκε ακριβώς απέναντι από την εξέδρα, ενώ από μεγαφώνου διαβάστηκε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που αποφασίστηκε την περασμένη Δευτέρα.

Η απόφαση για αποχή λήφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, επειδή -όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση- «η Λέσβος πλήττεται κατά βάναυσο τρόπο από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό».

Στην εξέδρα των επισήμων ήταν τελικά ο Διοικητής του στρατιωτικού σχηματισμού της Λέσβου με το επιτελείο του, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος και ο τελευταίος εκπρόσωπος του συνδέσμου Αναπήρων πολέμου του νησιού Αντώνης Αλεξανδρής. Οι υπόλοιποι των Αρχών του τόπου παρακολούθησαν την παρέλαση από το πεζοδρόμιο στο πλάι της εξέδρας, ενώ ο δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι πήραν θέση στο πεζοδρόμιο στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της παρέλασης, ο δήμαρχος Σπύρος Γαληνός σημείωσε: «Θα ακολουθήσουν και άλλες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα». Αντίθετα, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου σε δηλώσεις του στον Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ χαρακτήρισε τον τρόπο διαμαρτυρίας της Δημοτικής Αρχής «παιδιάστικα καμώματα».

 

  

 

Τι προτείνουν «Ενεργοί Πολίτες» και «Λαϊκή Συσπείρωση»;

 

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης «Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών» ως προς τη διαχείριση του προσφυγικού συνίστανται στις εξής προτάσεις:

- Κοινή οργάνωση διαμαρτυριών με άλλους φορείς της Λέσβου (ενεργοποίηση του Συντονιστικού Οργάνου των Φορέων της Λέσβου).

- 6μηνιαίο χρονοδιάγραμμα τήρησης της παλαιότερης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου (2016) περί εκκένωσης του Καρά Τεπέ (λεπτομέρειες επ’ αυτού προτείναμε να τεθούν υπό συζήτηση), του μόνου δημοτικού camp που υπάρχει σε νησί.

- Λήψη απόφασης φέρουσας ικανότητας του νησιού, καθότι οι δομές επεκτείνονται (με ποιες αποφάσεις;).

- Καταγραφή, αστυνομικός και δημοσιονομικός έλεγχος των ΜΚΟ, όπως και έλεγχος σίτισης-στέγασης και εργασιακών συνθηκών (έπρεπε να είχαν ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό).

- Ενεργοποίηση ΠΑΜ=ΠΣΕΑ ή σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης της Κρίσης, υπό το συντονισμό της Περιφέρειας σε κάθε νησί.

- Κοινό μέτωπο Περιφέρειας και δημάρχων βορείου Αιγαίου και καθορισμός ενός συντονιστή Επιτροπών Διαχείρισης της Κρίσης για όλο το βόρειο Αιγαίο. Ισχύς εν τη ενώσει.

«Ελπίζουμε να σταματήσει κάποτε η δημοτική αρχή να λειτουργεί αυτοβούλως και τυχάρπαστα με μόνο γνώμονα την πολιτική της επιβίωση (το αν ενήργησε ή ενεργεί νομίμως ας το εξετάσει η Δικαιοσύνη) και να σταματήσει να απαντά με προσωπικές επιθέσεις και αήθεις προσωπικούς χαρακτηρισμούς όταν στριμώχνεται με πολιτικές ερωτήσεις και τοποθετήσεις» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

 

Η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Για τη δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» η βάση του προβλήματος βρίσκεται στη συμφωνία εγκλωβισμού τους μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας που στήριξε και στηρίζει η κυβέρνηση στις συνθήκες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σέγκεν, Δουβλίνο κ.λπ.) που στήριξαν και στηρίζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, παλιές και νέες. «Λύση δεν είναι η επέκταση των δομών εγκλωβισμού στα νησιά, ούτε η μεταφορά του προβλήματος από το ένα σημείο στο άλλο. Μοναδική λύση είναι ο απεγκλωβισμός τους από το νησί και από τη χώρα. Διεκδικούμε διπλό απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, από το νησί και από την Ελλάδα, να ανοίξει ο δρόμος να μεταβούν οι εγκλωβισμένοι στις χώρες που επιλέγουν. Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσο χρόνο παραμένουν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας. Με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και των θεσμών του. Καμία απολύτως ανάμειξη των ΜΚΟ. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο». Τέλος, εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν τα ίδια αιτήματα απεγκλωβισμού τους «και είναι θύματα των πολιτικών που αιματοκυλούν τους λαούς, των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top