FOLLOW US

Δήμος

  • Η ΑΔΑ, όπως «φοβόντουσαν» στη δημοτική αρχή, ακύρωσε σε πρώτη φάση τις καρατομήσεις των Δ. Αλεξίου και Τ. Πνακά και προκάλεσε νέο μπάχαλο!
«Αντάρτικο»- Γαληνός σημειώσατε «1»

Εξαρχής είχε διαφανεί πως το ξεκαθάρισμα με τους «αντάρτες» της παράταξής του, μέσω του ιδιόμορφου «ανασχηματισμού» που επιχείρησε ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός με τις αλλαγές στην προεδρία της ΑΔΕΛ και του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού, δεν θα ήταν απλή υπόθεση. Η διαρροή δε της πιθανότητας η επεισοδιακή συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου που επικύρωνε την αντικατάσταση των Ταξιαρχούλας Πνακά και Δημήτρη Αλεξίου να έβγαινε… άκυρη από την ΑΔΑ, μεγιστοποιούσε το έτσι κι αλλιώς μείζον πολιτικό θέμα που είχε δημιουργηθεί από την επιστράτευση του Σταύρου Ψαρρόπουλου στο πλευρό της δημοτικής αρχής. Τελικώς οι φόβοι της δημοτικής αρχής πως η ΑΔΑ θα έβρισκε «πρόβλημα» στη συγκεκριμένη συνεδρίαση που αποφασίστηκαν όλα τα παραπάνω και για τους οποίους είχε γράψει το «Ε» από τις 21 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν. Καθώς η επίμαχη συνεδρίαση κρίθηκε «μερικώς άκυρη», γιατί βάσει του σκεπτικού της σχετικής απόφασης της ΑΔΑ, δεν αιτιολογήθηκε επαρκώς το «κατ΄ επείγον» της σύγκλισής της. Η εξέλιξη αυτή, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε την ικανοποίηση των «καρατομημένων» μελών της δημοτικής αρχής κ.κ. Αλεξίου και Πνακά, οι οποίοι βάσει της απόφασης της ΑΔΑ… επιστρέφουν κανονικά στα καθήκοντά τους, δηλώνοντας στο «Ε» ηθικά δικαιωμένοι. Στον αντίποδα, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, που εν τη απουσία του δημάρχου, δεν είναι σε θέση να τοποθετηθεί ακόμα επίσημα, εκφράζεται η άποψη πως το κακό που προκλήθηκε από την εμπλοκή της ΑΔΑ, ήταν το μικρότερο δυνατό. Κι αυτό γιατί η απόφαση της ΑΔΑ ακύρωσε μόνο την απόφαση αντικατάστασης των μελών των Δ.Σ. της ΑΔΕΛ και του ΝΠΔΔ και όχι και όλες τις αποφάσεις του που ελήφθησαν στη συνεδρίαση της 4ης Ιούνη, μεταξύ των οποίων υπήρχε και η χρηματοδότηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων του «Λεσβιακού Καλοκαιριού».

Το «αντάρτικο» δεν λέει να βγει από την επικαιρότητα, ούτε και να αποκολληθεί όσο ανώδυνα θα ευχόταν τόσο ο ίδιος ο δήμαρχος, όσο και οι εναπομείναντες της πλειοψηφίας, από τη δημοτική αρχή. Η ένσταση που κατέθεσε στην ΑΔΑ ο Δημήτρης Αλεξίου, αμφισβητώντας το «κατ΄ επείγον» εκείνης της συνεδρίασης που δρομολογούσε την καρατόμησή του, τελικά είχε τύχη. Με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση να αποφαίνεται για την επίμαχη συνεδρίαση της 4ης Ιουνίου πως πράγματι δεν υπήρξε επαρκής αιτιολόγηση του «κατ΄ επείγοντος». «Ακυρώνουμε μερικώς την αριθμ. 419/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου», γράφει χαρακτηριστικά στην απόφασή της η ΑΔΑ και διευκρινίζει στη συνέχεια όμως, ότι το κάνει μόνο κατά το μέρος που αφορά στην αιτιολόγηση του κατεπείγοντος της συνεδρίασης για την ομάδα Α των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης. Ήτοι για την ανασυγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΔΔ» και «ΑΔΕΛ Α.Ε.».

Γλίτωσε τα χειρότερα ο δήμος

Κάνοντας δηλαδή από την έμπνευση της δημοτικής αρχής να χωρίσει τα θέματα της αντικατάστασης των μελών των Δ.Σ. σε ομάδα «Α» και τα «τακτικά» θέματα σε ομάδα «Β», μικρότερο το κακό που θα μπορούσε να πάθει συνολικά η λειτουργία του δήμου Λέσβου από την εξέλιξη αυτή. Κι αυτό γιατί μέσα στα τακτικά θέματα, υπήρχαν οικονομικές αποφάσεις, αλλά και η ίδια η χρηματοδότηση του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» που θα τινασσόταν στον αέρα, εν μέσω των εκδηλώσεων του!

Ποιο ήταν όμως επ΄ ακριβώς το σκεπτικό της ΑΔΑ στην απόφασή της να ακυρώσει την ομάδα «Α» των θεμάτων; «Από την ως άνω κατεπείγουσα πρόσκληση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λέσβου προκύπτει ότι ενώ για την ομάδα Β των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης υπάρχει στην πρόσκληση αιτιολογία για το κατεπείγον της συνεδρίασης, η οποία συνίσταται στην ύπαρξη ασφυκτικών και ανελαστικών προθεσμιών, εντούτοις για την ομάδα Α των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης ήτοι για την ανασυγκρότηση των Διοικητικών Συμβουλίων των ΝΠΔΔ και «ΑΔΕΛ Α.Ε. δεν αναφέρεται στην πρόσκληση καμία αιτιολογία ως προς την ανάγκη κατεπείγουσας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο απόσπασμα της απόφασης.

Προσφεύγουν στο άρθρο 152

Η ανάρτηση της εξέλιξης αυτής στο «Διαύγεια» τώρα από την περασμένη Παρασκευή, δεν έπεσε ακριβώς σαν κεραυνός εν αιθρία στη δημοτική αρχή, αλλά σε κάθε περίπτωση επανέφερε τον προβληματισμό που ούτως ή άλλως υπήρχε γύρω από το μέτωπο ΑΔΕΛ και ΝΠΔΔ. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου πως ο Σταύρος Ψαρρόπουλος, παρά το ότι τυπικά ανέλαβε από τις αρχές του Ιούνη τα καθήκοντά του στο ΝΠΔΔ Αθλητισμού και Πολιτισμού, δεν εγκαταστάθηκε ως σήμερα στο γραφείο του, όπως είναι πάλι γνωστό, ότι η ΑΔΕΛ δεν έδωσε την προεδρία ακόμα στον Μιχάλη Ταμβακέλλη που αποφασίστηκε να αναλάβει. Αλλά για «τυπικούς λόγους» όπως είχε εξηγηθεί πριν δύο περίπου εβδομάδες, εκτελεί χρέη προέδρου η μέχρι πρότινος Διευθύνουσα Σύμβουλος Βικτωρία Πλάτωνος. Εν τη απουσία δε του δημάρχου, λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας του, δεν βγήκε επισήμως κάποια δήλωση που να γνωστοποιεί τις επόμενες κινήσεις της δημοτικής αρχής, αν και είναι προφανές πως θα γίνει εκ μέρους του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου η χρήση του άρθρου 152. Η προσφυγή δηλαδή στην Ανώτατη Ειδική Επιτροπή που ασκεί τον τελικό ας πούμε έλεγχο νομιμότητας. Εξάλλου όπως σχολίασε ο ίδιος ο κ. Γιώργος Ψάνης στο «Ε», η απόφαση της ΑΔΑ δεν μπαίνει στην ουσία. Δεν κρίνει δηλαδή «παράνομα» τα όσα αποφασίστηκαν. Απλά δεν θεωρεί επαρκή την αιτιολόγηση του «κατ΄ επείγοντος». Παρ΄ όλα αυτά, επειδή γενικά είναι γνωστό πως αυτές οι διαδικασίες δεν μπορούν να γίνουν από τη μία ημέρα στην άλλη, η απόφαση της ΑΔΑ που «καθαιρεί» ουσιαστικά τους Σταύρο Ψαρρόπουλο και Μιχάλη Ταμβακέλη, δημιουργεί επ΄ αόριστον διαδικαστικά προβλήματα στη λειτουργία των δύο οργανισμών. Και ιδιαίτερα στην ΑΔΕΛ, η οποία έτσι κι αλλιώς «λειτουργεί» κατά κύριο λόγο το καλοκαίρι, ούσα επιφορτισμένη με το να προσλαμβάνει εποχικούς υπαλλήλους για τη λειτουργία των πλαζ και των λουτρών που έχει υπό την ευθύνη της (Τσαμάκια, Εφταλού). Ενώ επειδή μιλάμε για εταιρία, οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν για την ίδια τη λειτουργία της, δεν μπορούν να προκύψουν χωρίς… Πρόεδρο.

 «Δικαίωση»!

Όπως και να ΄χει όμως, τόσο ο Δημήτρης Αλεξίου, όσο και η Ταξιαρχούλα Πνακά, στην είδηση της ακύρωσης της… «καρατόμησής» τους, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. «Νιώθω ηθικά δικαιωμένη από την ακύρωση της απόφασης. Πλέον όλοι θα βρεθούν προ των ευθυνών τους για όλα όσα αποφάσισαν ελαφρά τη καρδία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Πνακά, η οποία ωστόσο παραδέχτηκε πως απ΄ όλο αυτό το αλαλούμ, δεν ξέρει ακόμα ούτε και η ίδια το τι θα πράξει. «Τυπικά παραμένω πρόεδρος και επειδή από την αρχή έχω δηλώσει ότι με ενδιαφέρει η ΑΔΕΛ και η δουλειά που έγινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορώ να μείνω αμέτοχη στο ότι η εταιρία βρίσκεται σε κίνδυνο. Όμως θα περιμένω και τη γνωμοδότηση του δικηγόρου μου», εξήγησε. Ακόμη πιο καυστική όμως ήταν η τοποθέτηση του κ. Αλεξίου για την ίδια εξέλιξη: «Φυσικά και νιώθω δικαιωμένος. Ήταν και ανήθικη αλλά και παράνομη η απόφαση του δημάρχου και αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, κυριολεκτικά εξαναγκάστηκαν να την υπερψηφίσουν. Το ίδιο μερίδιο ευθύνης όμως για την εξέλιξη αυτή, έχει και η αντιπολίτευση, που επιβεβαίωσε για πολλοστή φορά την ανεπάρκειά της. Είναι πασιφανές πως Στρατής Κυρατζής και Σπύρος Γαληνός προσχεδίασαν αυτή την παράνομη διαδικασία και κρίνονται ήδη…», κατέληξε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 04 Ιουλίου 2018 15:41
Ετικέτες
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top