FOLLOW US

Δήμος

  • -Αρχίζουν και επιβεβαιώνονται όσοι διαβλέπουν στροφή της κυβέρνησης ως προς την εφαρμογή «απλής και άδολης αναλογικής»   -Ο Υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, βάσει των όσων είπε στην ΚΕΔΕ, φαίνεται ότι πάει συνολικά πίσω το νομοσχέδιο
Αλλαγή προς το… «αναλογικότερο»!   

 

 Όχι μόνο φαίνεται να επιβεβαιώνεται πως η πρόθεση εφαρμογής της απλής αναλογικής μπαίνει σε διαδικασία αναθεώρησης στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στους δημάρχους της ΚΕΔΕ την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται ότι πάει συνολικά πίσω όλο το νομοσχέδιο για την τομή στον «Καλλικράτη». Με τον επίμαχο νόμο της αυτοδιοίκησης, να επιβεβαιώνει τη φήμη του… χάους του και την χαρακτηριστική του καθυστέρηση (διαχρονικά) σε κάθε του πτυχή, ακόμα και επί εποχής διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τούτων δοθέντων η αναμονή για να ξεκαθαριστεί το τοπίο της αυτοδιοίκησης, θα μεγαλώσει και μαζί με τα όσα απασχολούν έντονα εκείνους που συμμετέχουν στην αυτοδιοίκηση στη Λέσβο, θα ενταθεί και η αγωνία εκείνων που προσδοκούν και για μία παρέμβαση στο χωροταξικό του δήμου Λέσβου.

 

Δεν έχουν περάσει παρά τρεις εβδομάδες σκάρτες, όταν ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρέλτης συναντήθηκε με τον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό στην Αθήνα, παρουσία των κ.κ. Νίκου Καρασάββα και Προκόπη Σινάνη. Από τη συνάντηση αυτή, εκείνο που είχε διαμηνυθεί εκ μέρους του Υπουργού και μεταφέρθηκε στον τοπικό τύπο από τους εκπροσώπους του δήμου Λέσβου, ήταν πως το νομοσχέδιο επρόκειτο να περπατήσει στη βουλή τον ερχόμενο Μάρτη. Με στόχο σε κάθε περίπτωση ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης να έχει διαμορφωθεί μέχρι το καλοκαίρι.

 

Πάει πίσω ο «Καλλικράτης»

Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν όμως πως στο Υπουργείο Εσωτερικών πράγματι έχουν μπει σε... δεύτερες σκέψεις. Με τα δημοσιεύματα, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, δείχνουν πως επίκειται αναθεώρηση στην πρόθεση εφαρμογής απλής αναλογικής -μετά και τη συνάντηση του κ. Σκουρλέτη με τους δημάρχους της ΚΕΔΕ- να πληθαίνουν από χθες και να ενισχύονται από την ανακοίνωση πια του Υπουργού Εσωτερικών στην ΚΕΔΕ πως η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης του «Καλλικράτη» (μαζί με τον εκλογικό νόμο), «θα μετακινηθούν», χωρίς ωστόσο να δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα. Εξέλιξη που έρχεται μάλιστα να «δέσει» με την ανακοίνωση περί διεξαγωγής των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019 και όχι τον Μάιο, προκειμένου να μη συμπέσουν με τις ευρωεκλογές. ¨

 

«Σύνθετη αναλογική»

Ειδικότερα τώρα στο θέμα της απλής αναλογικής, που αναδείξαμε χθες πρωτοσέλιδα στο «Ε» πως βάζει την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις, ο Υπουργός σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα, φέρεται να είπε στους δημάρχους που εκπροσωπούσαν την ΚΕΔΕ ότι «η πρόταση της κυβέρνησης θα έχει προτεραιότητα την κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ». Με πολλούς ήδη να ερμηνεύουν την τοποθέτηση αυτή ως ένδειξη πως στην κυβέρνηση αρχίζουν και αξιολογούν τις πολλές και διαφορετικές απόψεις που κατατίθενται για την απλή αναλογική από τους ίδιους τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να ωριμάζει η σκέψη τους για όχι μια απλή «και άδολη αναλογική». Αλλά για μία πιο «σύνθετη» τροποποίηση, που θα αλλάζει τη σημερινή διαδικασία εκλογής προς το «αναλογικότερο».

 

Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης Σκουρλέτη-ΚΕΔΕ, επισημάνθηκε πάντως ότι η πρώτη φάση της μεταρρύθμισης προχωρά και θα αποκτήσει ολοκληρωμένη μορφή στο επόμενο χρονικό διάστημα, με βασικούς άξονες: τις αλλαγές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τις αρμοδιότητες ανάμεσα στους ΟΤΑ των δύο βαθμών και το Κράτος, τα ζητήματα εσωτερικής διοίκησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον εκλογικό νόμο και τη θέσπιση ενός δικαιότερου συστήματος χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ). 

Ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι παρά τις δεδομένες δημοσιονομικές συνθήκες και τις Συνταγματικές παραμέτρους που λαμβάνονται υπόψη, πολλά ώριμα ζητήματα εξαιρετικής σημασίας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν αντικείμενο της επερχόμενης μεταρρυθμιστικής παρέμβασης.

 

 Τα δείγματα γραφής που… ικανοποιούν

 

Ως «δείγματα γραφής» της Κυβερνητικής πολιτικής στο πεδίο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πάντως, τα οποία τυχαίνουν θετικής υποδοχής από τους αιρετούς, παρατέθηκαν στη συνάντηση τα εξής οικονομικά και θεσμικά μέτρα:

 

- Τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για το 2018 (500 εκατ. ευρώ και 240 εκατ. ευρώ) για έργα Ύδρευσης - Αποχέτευσης, Αγροτικής Οδοποιίας, Αποκατάστασης ΧΑΔΑ, Αντιπλημμυρικών έργων, για προμήθεια Μηχανημάτων Έργου, για την ανέγερση Δημοτικών Κτηρίων και, τέλος, για την αναγκαία αναμόρφωση των Παιδικών Χαρών.

 

- Τα 95 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για τη χρηματοδότηση των δήμων, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις νέες προδιαγραφές ασφαλούς λειτουργίας των παιδικών σταθμών, επίσης μέσα στο έτος.

 

- Η επανάληψη της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης δήμων, που το 2017 δόθηκε σε 85 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς ΟΤΑ, οι οποίοι έλαβαν συνολικά 20 εκατ. ευρώ.     

 

- Η προώθηση, συνολικά 8.845 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες στην καθαριότητα και αλλού, ο οποίος «θωρακίζει» τους δήμους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο έργο της καθαριότητας και τερματίζει την «πολιτική ομηρία» μέσω της αξιοποίησης συμβασιούχων για πάγιες και διαρκείς ανάγκες. 

 

- Η έναρξη της συνεργασίας του υπουργείου με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ,  για την απλοποίηση διαδικασιών και την προτυποποίηση στους δήμους και τις Περιφέρειες, που επιδιώκει να χτυπήσει αποφασιστικά τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές δομές. 

 

- Η ενεργοποίηση του «Μητρώου Πολιτών», ενός εμβληματικού έργου που εγκαινιάζει μια νέα σχέση ανάμεσα στον πολίτη και τις Δημόσιες υπηρεσίες, ενώ αλλάζει και τον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας των διασυνδεδεμένων φορέων, καθώς και των ληξιαρχείων και των δημοτολογίων της χώρας.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top