FOLLOW US

Δήμος

  • Κατατέθηκε εμπρόθεσμα ο φάκελος με τις μελέτες για το νέο κολυμβητήριο στα Θέρμα και… αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη δημοπράτηση!
Ακόμα πιο κοντά στο… όνειρο!

 

Και η πολυπόθητη είδηση της ολοκλήρωσης όλων των απαιτούμενων διαδικασιών εκ μέρους του δήμου, που θα έδινε τη δυνατότητα στο έργο πνοής για τον λεσβιακό αθλητισμό να εξελιχθεί πια και επί της ουσίας, ήρθε χθες το μεσημέρι, με την κατάθεση του φακέλου με τις απαιτούμενες μελέτες για το νέο κολυμβητήριο της Μυτιλήνης, στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Μετά από ένα τετράμηνο περίπου, όπου η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου, με την συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υπερέβαλλε εαυτόν για να ολοκληρώσει όλες τις μελέτες, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός έφτασε τελικά στο κατώφλι της εκπλήρωσης της βασικής του υπόσχεσης στους δημότες: την κατασκευή ενός σύγχρονου κολυμβητηρίου για το νησί, μετά από μία εξαετία της ντροπής, όπου ο ναυταθλητισμός του νησιού, βρίσκονταν (και βρίσκεται) σε κώμα. Ο φάκελος λοιπόν κατατέθηκε χθες αρμοδίως, παρουσία και του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιουλίου Συναδινού και το έργο είναι καταρχήν έτοιμο να πάρει το δρόμο της εισόδου του στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2017, ούτως ώστε να δημοπρατηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018. Με προϋπολογισμό ύψους 4,75 εκ. ευρώ και με δεδομένη τη δέσμευση της σημερινής κυβέρνησης από τον περασμένο Φλεβάρη στην κατεύθυνση να διορθώσει μία από τις πιο χτυπητές «ανορθογραφίες» σε επίπεδο αθλητικών υποδομών. Μ΄ αυτά και με εκείνα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο αναμένεται και επισήμως η ένταξη του έργου στο ΠΔΕ για να αρχίσει η κουβέντα περί των Τευχών Δημοπράτησης…

Η δημοσιοποίηση του «αθλητικού» κομματιού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς να υπάρχει πουθενά δεσμευμένο κονδύλι για το κολυμβητήριο στα Θέρμα, είχε προκαλέσει πριν από έναν περίπου μήνα, προβληματισμό. Καθώς ήταν γνωστό πως η κυβέρνηση, μέσω του Ιουλίου Συναδινού και παρουσία του βουλευτή Γιώργου Πάλλη και του δημάρχου Λέσβου Σπύρου Γαληνού, είχε δεσμευτεί από τον περασμένο Φλεβάρη (και από τη Μυτιλήνη) την χρηματοδότηση του έργου αυτού, αλλά περίμενε από τον δήμο να ολοκληρώσει το κομμάτι της προπαρασκευής του έργου: γεωθερμική, στατική, αρχιτεκτονική, ηλεκτρομηχανολογική μελέτη και εξασφάλιση της κυριότητας του οικοπέδου. Επάνω στο οποίο θα αναπτυχθούν η (προκάτ) πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων για να μπορούν να φιλοξενηθούν διεθνείς διοργανώσεις και αγώνες (50Χ25), (προκάτ) αποδυτήρια και οι προϋποθέσεις (γεωθερμική μελέτη)για να αντληθούν όλα τα πλεονεκτήματα της γεωθερμίας της περιοχής στα Θέρμα για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου με μηδενικό κόστος. Στο ίδιο μεσοδιάστημα απαιτούνταν και μία άλλη σειρά εγκρίσεων και προεγκρίσεων για να στοιχειοθετηθεί η πρόθεση και δυνατότητα κατασκευής κολυμβητηρίου σε μία περιοχή που δεν είχε χωροθετηθεί για να αποτελέσει αθλητικό κέντρο, που πέρασαν επιτυχώς το πρώτο αυστηρό deadline που είχε ορίσει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού στη δημοτική αρχή τον περασμένο Ιούνη. Το δεύτερο και κομβικό deadline όμως που θα έκρινε και το αν το έργο θα κατάφερνε να τρυπώσει στο ΠΔΕ του 2017 και να μπει σε προτεραιότητα κατασκευής το 2018, ήταν εκείνο του ερχόμενου Οκτώβρη. Όπου η Τεχνική Υπηρεσία υπό την καθοδήγηση του αντιδημάρχου Νίκου Καρασάββα (επιφορτισμένου με την «αρμοδιότητα» του κολυμβητηρίου) και την αρωγή του αντιδημάρχου Κώστα Κατσαρού, κατάφερε να προλάβει και να δώσει πια τη σκυτάλη στη Γενική Γραμματεία για τα επόμενα.

 

Ικανοποίηση και ενθουσιασμός

«Εξαρχής λέγαμε πως είχαμε μπροστά μας ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα κυρίως λόγω του ότι δεν υπήρχε η πολυτέλεια του χρόνου για αστοχίες. Ουσιαστικά για εκείνους που ξέρουν, καταφέραμε μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών να ολοκληρώσουμε διαδικασίες που παίρνουν ακόμα και έναν χρόνο, να αντιμετωπίσουμε αναποδιές και να φέρουμε εγκαίρως στη Γενική Γραμματεία τον φάκελο που ήθελε για να μπορέσει να επικυρώσει την χρηματοδότηση», δήλωσε περιχαρής στο «Ε» ο κ. Καρασάββας εξερχόμενος από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού και συνέχισε: «Αν και ακόμα έχουμε δουλειά να κάνουμε, μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη δημοπράτηση, δεν μπορώ να πω ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την προσπάθεια και το αποτέλεσμα που είχε η δουλειά μας. Και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας για όλη την προσπάθεια που έκαναν αυτούς τους μήνες και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Κώστα Κατσαρό για την πολύτιμη αρωγή του σε όλα».

 

Στον Κορκολή για να «κλειδώσει»

Σύμφωνα τώρα με αυτά που είπαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στον δήμαρχο και στο επιτελείο του, που βρέθηκαν χθες στην Αθήνα, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο φάκελος του έργου του κολυμβητηρίου στα Θέρμα, θα περάσει στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή. Για να μπει στο ΠΔΕ του 2017 και να τεθεί σε προτεραιότητα ενόψει του 2018. Όταν θα ανάψει πια και τυπικά το «πράσινο» φως της χρηματοδότησης, η σκυτάλη θα επιστρέψει στο δήμο Λέσβου για να προετοιμάσει τις διαδικασίες για τη δημοπράτηση, η οποία εκτιμάται πως (καλώς εχόντων των πραγμάτων) μπορεί να γίνει στο πρώτο εξάμηνο του 2018. 

 

 

«Να μην χαθεί άλλη γενιά ναυταθλητών»

Για την θετική (όπως όλα δείχνουν) εξέλιξη επάνω στο θέμα που ταλαιπωρεί για πάνω από έξι χρόνια τη Λέσβο, μίλησε στο «Ε» και ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, εκφράζοντας και εκείνος με τη σειρά του την αισιοδοξία του πως πλησιάζει η στιγμή που θα τελειώσει το αδιέξοδο για τον ναυταθλητισμό του νησιού. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι και ικανοποιημένοι για την υποβολή του φακέλου, γιατί γνωρίζετε πως η διαδικασία αυτή, υπήρξε επίπονη και πολλές φορές χρειάστηκε να ξεπεράσουμε χέρι με χέρι τη γραφειοκρατία σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού», είπε αρχικά ο κ. Γαληνός και συνέχισε: «Γνωρίζετε όλοι ότι η ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου, είναι η βασική μας δέσμευση και ένας από τους πιο βασικούς μας στόχους ούτως ώστε να μην χαθεί άλλη γενιά ναυταθλητών. Με την κατάθεση του φακέλου, ολοκληρώσαμε το πιο σημαντικό κομμάτι της αποστολής μας και συνεχίζουμε σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, να επιδιώκουμε την κατασκευή μεγάλων έργων για το νησί μας. Θέλω όμως εδώ να ευχαριστήσω ανθρώπους ονομαστικά που συνέβαλαν στο να είμαστε σε θέση να υπερηφανευόμαστε πως προχωράμε μία από τις μεγαλύτερές μας υποσχέσεις. Για την οποία δουλέψαμε με αποφασιστικότητα, εξετάζοντας κάθε δυνατότητα και προοπτική, από την εποχή που σκεφτόμασταν ακόμα και τη λύση του ΝΟΜ, μέχρι την αξιοποίηση του υπάρχοντος κολυμβητηρίου για να καταλήξουμε και να επιμείνουμε στην προοπτική των Θέρμων. Και εκτός από τους αντιδημάρχους Νίκο Καρασάββα και Κώστα Κατσαρό και τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας, θέλουμε σήμερα να ευχαριστήσουμε και τον κ. Συναδινό και τον κ. Κοντονή, αλλά και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη καθώς και τον βουλευτή του νησιού μας, τον Γιώργο Πάλλη για την πολύτιμη βοήθειά του, ώστε να είμαστε σε θέση να προσδοκούμε βάσιμα πια, να γίνει πράξη ένα όνειρο ετών για τη Μυτιλήνη και τον αθλητισμό μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017 10:53
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top