Οδοιπορικό στη Λέσβο 52 Ιερά-Γέρρα-Γέρα 52

Η Κρήνη του Κόλπου Η Κρήνη του Κόλπου

Χαμένες Κρήνες Α’

23/05/2019 - 16:11

 

Το νερό έκρινε πολέμους, πολιορκίες πόλεων, απαραίτητο «συστατικό» του κόσμου μας! Έτσι οι προϊστορικοί οικισμοί επέλεγαν θέσεις με πηγές, ενώ με την ανάπτυξη των υδραυλικών έργων, το νερό πήγε στις, μεγάλες πια, πόλεις. Οι κρήνες, παρ’ όλη την ύπαρξη κεντρικών υδραγωγείων, που τροφοδοτούσε δίκτυα «δημόσιων» λουτρών, σιντριβανιών, ήταν οι περισσότερες προσφορά ιδιωτών, που με δικές τους δαπάνες, αναλάμβαναν την κατασκευή τους, την καλλιέργεια των πηγών και τα έργα μεταφοράς του νερού. Σήμερα θα παρουσιάσω μερικές από τις χαμένες πια «ιδιωτικές - προσφορά στον δημόσιο χώρο» κρήνες της περιοχής.

  1. Στα 1834 ένας ναυτικός χάρτης είχε σαν «σημάδια» στον Κόλπο της Γέρας, τον Ανεμόμυλο (Wind mill) και μια κρήνη (Fountain), στην παραλία! Άγνωστη η μεγάλη κρήνη, ερείπιο δίπλα στο κύμα, ανάμεσα σε Τατάλια (μονάδα Ελαιώνας) και Κουρουμπακάλη, χάριζε νερό, στον παραλιακό τότε δρόμο από το Πέραμα, προς τις Εξοχές και προς το Τσιφλίκι του Εμίν Αγά, που είχε τότε τον πύργο του στο σημερινό ψαροχώρι, τους Πύργους! Με μεγάλη μαρμάρινη γούρνα και δύο μαρμάρινους πεσσούς, είχε στον ένα μια δυσανάγνωστη επιγραφή, που διακρίνεται το 183; (Εμπρός 28/9/1995).
  2. 2. Στα Τσίλια, στον αρχαίο όρμο, κάτω από την σκιά του Όρους. Με τον Αϊ-Νικόλα, το Ελαιοτριβείο, τη σκάλα, το τελωνείο, τα σπήλαια εξόρυξης ασβεστίτη, πάλαι ποτέ λιμάνι του Πλωμαριού, στην αντίπερα πλαγιά, κολλημένη στα ριζά του ελαιόφυτου λόφου, υπήρχε η μεγάλη κρήνη, σκεπασμένη με κεραμοσκεπή κάποτε, επάνω στον αγροτικό δρόμο. Με δύο γούρνες, διπλή, η μία λεηλατημένη, σωζόταν η μαρμάρινη πρόσοψη της δεύτερης, μαζί με δόμους ντόπιου καφέ ιγκνιβρίτη. Υπήρχε η ημικυκλική πλάκα, από σκούρο γκρίζο μάρμαρο, με την επιγραφή της: 1901/ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 10/ΔΑΠΑΝΗ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ ΚΑΡΑΔΟΥΚΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΧΑΤΖΗΜΙΛΙΑΣ ΣΥΖΥΓΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΥ ΑΝΕΨΙΟΥ ΑΥΤΟΥ ΓΕΡΓ.ΣΤΥΛ.ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΔΩΡΗΘΕΝΤΟΣ ΑΥΤΩ ΤΟ ΕΙΣ ΤΣΙΛΙΑ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΡΘ 11. (Βρύσες στη Λέσβο 1994, σελ.71)
  3. Η επόμενη κρήνη, βρισκόταν στην αγροτική περιοχή των τουριστικών πια όρμων στο Τάρτι, πανάρχαιων τόπων από την προϊστορική εποχή, με τα λατομεία του υπέροχου γκριζογάλαζου μαρμάρου! Στημένη στην ρίζα του λόφου, επάνω στον δρόμο που ένωνε το Τάρτι, με τον ανατολικό του όρμο, το Τσαφ, είχε δύο γούρνες μαρμάρινες και ήταν κτισμένη με λαξευτό, ντόπιο, καφετί πωρόλιθο! Κανείς δεν ξέρει ποιος την έφτιαξε και ποιο καιρό λειτούργησε χαρίζοντας το νερό της, σε ανθρώπους και ζώα!

του 183;

Η βρυσάρα του Χατζηγιάννη Καραδούκα

του 1901

στα Τσίλια (1985)

από το Όρος το 1996

και η Βρυσάρα

ανάμεσα Τάρτι και Τσαφ (1996)

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey