Οδοιπορικό στη Λέσβο 47 Ιερά-Γέρρα-Γέρα 47

Στο Βιομηχανικό Πέραμα Στο Βιομηχανικό Πέραμα

Της Εγγλέζας η Μηχανή στο Πέραμα

08/03/2019 - 17:19

 

Μέσα στην ιστορική περίοδο του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα και του πρώτου μισού του 20ου, στο Βιομηχανικό Πέραμα, ξεχωριστή θέση κατέχει το Εργοστάσιο της Εγγλέζας, μεταξύ του λιμανιού και της περιοχής Αμπάρια, προς τα νότια, όπου λειτούργησε το ελαιοτριβείο του Θεόδωρου Φράγκου. Το «Εργοστάσιον της Αγγλίδος» (Μουχτούρης 1909), ήταν ένα υψηλό, κεντρικό κτήριο με χαμηλότερο πλάγιο και υψηλότερο πίσω, με δίρριχτη μυτερή στέγη, ένα καπνοδόχο και γύρω οι μπατές και τα γραφεία. Παράξενο κτίσιμο από ανοιχτόχρωμο, κιτρινωπό τούβλο και την στέγη με πλάκες τσίγκου. Είχε και αλευρόμυλο, αντλία που αντλούσε θαλασσινό νερό, δύο πιεστήρια με τις αντλίες και τον μύλο, με δύο μυλόπετρες, δύο ατμολέβητες Λάγκασαηρ και σιδηροτροχιές με 10 βαγονέτα προς την σκάλα του, στη θάλασσα. Επίσης ερχόταν νερό στο εργοστάσιο, από πηγή ιδιόκτητη, στη Δρόμα, 4 χλμ. από αυτό. Ανήκε αρχικά στην Πριγκίπισσα Άννα ντε Λουζινιάν, η οποία το είχε με Οθωμανικούς τίτλους της 13ης Μαρτίου του 1903! (1322 από Εγίρας). Στις 21 Δεκεμβρίου 1924 με το θάνατό της, το κληρονομεί ο Αλμπέρ Εδγούρδ Σλίνγκσμπεη. Το συγκρότημα το έχει στην κατοχή του το 1934, ο Μυτιληνιός Χριστόφορος Ε. Ευστρατίου! Η Εταιρία Εργοστάσια Αλεξάνδρου Π. Βασιλείου (Παναγιώτης, Λέανδρος και Γεώργιος), κατέχουν το μεγάλο Ελαιοτριβείο-Πυρηνεργοστάσιο-Αλευρόμυλο στα Λουτρά με τους δύο υπέροχους καπνοδόχους, από το 1891 (μαρμάρινη πλάκα 4 Δεκ. 1891 ΑΠ.Β), ενώ στη Σκάλα, από το 1909, υπάρχει το Ελαιοτριβείο της Ειρήνης Α. Βασιλείου (μετά Ζαΐρα). Η οικογένεια έχει υπέροχο Πύργο, πίσω από το συγκρότημα των Λουτρών και το ελαιοτριβείο των Μυστεγνών (το 1891-92 ελαιόμυλος).

Η Εταιρία, για να παίρνει ελιές και από τη Γέρα, έχει κτίσει αποθήκες με σκάλα (τα Αμπάρια) και μεταφέρει με μαούνες απέναντι τις ελιές. Το 1923 κτίζει δίπλα και εργοστάσιο, το οποίο το 1930 το αγοράζει ο Σωτήρης Πολυχρονίδης και το δίνει μετά στον γαμπρό του Θεόδωρο Φράγκου (επιγραφή ΣΙΠ 1924). Το πουλά και αμέσως, το 1934 αγοράζει το εργοστάσιο της «Εγγλέζας» ,μαζί με την πηγή, στην τιμή του 1.200.000 δρχ*. Έτσι έρχεται και εγκαθίσταται στο Βιομηχανικό Πέραμα!

Τον Ιούλιο του 1954 η Εταιρεία Εργοστασίων Αλ. Βασιλείου** (στους τρεις έχει προστεθεί και ο Κων/νος Αλ. Βασιλείου) πουλά το εργοστάσιο, μαζί με την πηγή και το υδραγωγείο, στην Ανώνυμο Ελληνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ, στην τιμή των 372.000 δρχ. Εγκαθίστανται οι ηλεκτρογεννήτριες, το ηλεκτρικό ρεύμα περνά με υποβρύχιο καλώδιο προς τη Μυτιλήνη (Κουρουμπακάλη) και τελικά το εργοστάσιο, μαζί με αυτό της Μυτιλήνης, αγοράζεται από τη ΔΕΗ!

Βιβλιογραφία:

«Περπατώντας τη Λέσβο» τόμοι Α, Β, Μάκη Αξιώτη

«Στα Χνάρια τα Παλιά», Μάκη Αξιώτη

* Συμβόλαιο αγοραπωλησίας 1934

** Συμβόλαιο αγοραπωλησίας 1954. Προσωπική επικοινωνία με Σωτήρη Φράγκου!

το εργοστάσιο της Εγγλέζας (1976)

αγοράζουν οι ελαιοβιομήχανοι Αφοί Βασιλείου

με το εργοστάσιο του 1891 στα Λουτρά

τον Πύργο πίσω από αυτό

και το ελαιοτριβείο της Σκάλας

Το «Σωτήρης Ι Πολυχρονίδης», στα Αμπάρια

μετά ελαιοτριβείο Θεόδωρου Φράγκου, στα Αμπάρια (του Βασιλείου)

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey