Υδραγωγείο Δοξάνης Θερμής

Στο υδραγωγείο της Δοξάνης

21/06/2017 - 17:44

Ο ορεινός ασβεστολιθικός όγκος που εκτείνεται δυτικά της Λουτρόπολης της Θερμής, με το πάλαι ποτέ Ιερό της Θερμίας Αρτέμιδος, διασχίζεται από τον δρόμο προς την Πηγή και τον ποταμό Τενέγια. Ένα «φαράγγι» με υπέροχους σχηματισμούς βράχων και πεύκα, με τον ελαιώνα να σκαρφαλώνει μέχρι τα όρια των γκρεμνών. Γι’ αυτό και εδώ κρύφτηκαν και στήσανε τα ιερά τους σε σπηλιές, ο Αϊ Γιάννης ο Καταφύγης και ο Άγιος Φίλιππος στην νότια οροσειρά και ο Άγιος Θυμιανός, στην βόρεια. Αρκετά ψηλά, κοντά στο χωριό, ανοίγεται και το πανάρχαιο πέρασμα προς τον κόλπο της Γέρας, με τα γνωστά τελευταία ευρήματα των βιοτεχνικών εγκαταστάσεων και του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου!

Στα αριστερά του δρόμου, το πρώτο φαράγγι, φιλοξενεί το γνωστό Ρωμαϊκό λατομείο μαρμάρου, το αναφερόμενο σαν «Σαράι της Γριάς»!

Μετά, στο ύψος της επιχείρησης του κου Γιαϊτζόγλου, ο ελαιώνας απλώνεται σε βάθος 776 μέτρων, πριν βρει τον ορεινό όγκο. Εκεί λοιπόν φαίνεται το παλιό λιθόστρωτο, που ερχόταν προς την είσοδο του φαραγγιού, ενός ρήγματος μοναδικού του πευκόφυτου βουνού, που καταλήγει δυτικά στην μοναδική κάθετη επιφάνεια, του βουνού της Λάρσου. Ο τόπος εδώ, σύμφωνα με ένα ηλικιωμένο άνθρωπο που βρήκαμε εκεί, έχει το παράξενο, αρχαιοπρεπές τοπωνύμιο, «ΔΟΞΑΝΗ»!

Εκεί, στην είσοδο του φαραγγιού, στέκονται τα δύο τμήματα ενός ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ, που γεφύρωνε την χαράδρα, στο στενότερο σημείο του στομίου. Στην ανατολική πλαγιά, λιόφυτη με σέτια, λίγο πιο επάνω από το σημερινό οδόστρωμα, πατά στο υπέδαφος το ένα τμήμα του υδραγωγείου. Ακριβώς απέναντι, επάνω σε βραχώδες υπόστρωμα υπάρχει το αντιδιαμετρικό, δυτικό τμήμα. Κτισμένα με αλάξευτη, ντόπια πέτρα και κουρασάνι, με πλάτος 1,40 μ., φαίνεται από τις κατεστραμμένες προσόψεις ότι αποτελούσαν ενιαία δομή, ίσως με καμάρα, για το πέρασμα στο φαράγγι. Έφεραν το νερό στο αυλάκι της κορυφής, το οποίο όμως έχει καταστραφεί. Στην ανατολική πλαγιά, διακρίνεται μόλις, κάτω από ένα μακρύ σέτι, η φορά του προσαγωγού αυλακιού, που πρέπει να έφερνε το νερό από πηγές, με φορά από τα βόρεια προς τα νότια, στην πλαγιά του λόφου. Απέναντι, επάνω στον βράχο, με αντίθετη κατεύθυνση (από νότια-δυτικά προς βόρεια-ανατολικά) διακρίνεται για 30 περίπου μέτρα λαξευμένη η «φορά» του απαγωγού αυλακιού. Αν και δεν υπάρχουν κατασκευαστικά στοιχεία ανάλογων δομών του γνωστού Ρωμαϊκού υδραγωγείου (κανάλια αποστράγγισης και ξυλοδεσιάς), πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε Ρωμαϊκή κατασκευή, με καμάρα που οδηγούσε το νερό κάποιων πηγών προς την περιοχή των λουτρών, ενταγμένο στις ανάγκες του Ιερού της Άρτεμης. Ελάχιστη λεπτή κεραμική και η καταστροφή των υπολειμμάτων, δείχνει την παλαιότητα του έργου. Κατά πάσα πιθανότητα το νερό οδηγούνταν με επιφανειακό αυλάκι στον χώρο του ιερού.

* Η έρευνα έγινε με τον Μάκη Παυλέλλη και τον Στρατή Βογιατζή, ο οποίος το είχε εντοπίσει παλαιότερα.

 

 

Από το φαράγγι στην Θερμία Άρτεμη

 

 

…στο στενότερο σημείο της εισόδου

 

…γεφύρωνε τον δρόμο το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο

 

Το βορινό του τμήμα

 

…και το νότιο στέκονται ακόμα όρθια

 

…με το προσαγωγό αυλάκι

 

…και το απαγωγό, χαραγμένα στις πλαγιές

 

…ίσως με καμάρα για πέρασμα

 

…φαίνεται από ψηλά

 

…ανάμεσα στην μοσχομύριστη ρίγανη

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey