Οδοιπορικό στα Απέναντι 29 Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 29

Ο χώρος του Σμινθείου: Θερμά Λουτρά και μια προϊστορική θέση 

12/04/2017 - 14:02

 

Ο χώρος του Σμινθείου με τα άφθονα νερά, σύμφωνα με τις συνήθειες των «ιερών συγκροτημάτων» του αρχαίου κόσμου, είχε εγκαταστάσεις Θερμών Λουτρών, ιαματικής προσφοράς με το αζημίωτο του Θεού προς τους προσκυνητές. Τα νερά αποθηκεύονταν μέσα σε υπόγειες δεξαμενές και οδηγούνταν στις τέσσερις αίθουσες των εγκαταστάσεων (Apodyterium, Frigitarium, Tepidarium και Cardarium), οι οποίες βρίσκονταν βόρεια του ιερού. Έχουν ανασκαφεί και ιεροί δρόμοι, αίθουσες με ψηφιδωτά, ακόμα ένα συγκρότημα λουτρών βορειότερα καθώς και εκτεταμένες κτηριακές εγκαταστάσεις των ελληνιστικών και κύρια των ρωμαϊκών χρόνων. Τα ρωμαϊκά αυτά λουτρά τα αναφέρει ο γνωστός αρχιτέκτονας Βιτρούβιος.

Στην περιοχή, το 2004, οι αρχαιολόγοι ανέσκαψαν μια προϊστορική θέση της 4ης π.Χ. χιλιετίας στο βόρειο άκρο του αρχαιολογικού χώρου, αποτελούμενη από δύο οικιστικές φάσεις, είχε ορθογώνια σπίτια (θεμέλια από λίθους έως 1 μ.), τα οποία διέθεταν φούρνο, πέτρινο πεζούλι για το τρίψιμο των σπόρων (σε μυλόλιθους) και μεγάλα πιθάρια για αποθήκευση τροφής. Διέθεταν και αυλές στις οποίες κατασκεύαζαν εργαλεία από πυριτόλιθο και είχαν βόθρους αποθήκευσης προϊόντων. Από τα κατάλοιπα φάνηκε η μεικτή οικονομία της καλλιέργειας, της κτηνοτροφίας (πρόβατα και βοοειδή), του κυνηγιού (άγρια κατσίκια, πρόβατα και ελάφια) και της αλιείας. Τα χειροποίητα αγγεία από λεπτό καφέ και γκριζόμαυρο πηλό, με διάφορες λαβές και βάσεις τοποθετούν τη θέση στον πολιτισμό του ΒΑ Αιγαίου (Τροία, Πολιόχνη, Θερμή) και μάλιστα στην πρώιμη φάση του Cumtepe Α. Παρατηρήθηκε και εγχάρακτη-ζωγραφική διακόσμηση. Επίσης, πήλινα ειδώλια (20 περίπου κεφάλια).

Αν και η θέση απέχει πολύ χρονολογικά από την αρχαιότερη υπόθεση ύπαρξης του «ιερού χώρου», σίγουρα το πλάτωμα, τα νερά, η θέση με επισκόπηση στο Αιγαίο και πάνω στους δρόμους της Ανατολής συνέβαλλαν στην επιλογή της σ’ αυτήν την τόσο μακρινή εποχή.

 

Ο χώρος του ιερού και του οικισμού...

 

 

...πιθάρια...

 

 

...καμίνια...

 

 

...αίθουσες με τόξα...

 

 

...και επιβλητικές πύλες...

 

 

...τα Ρωμαϊκά Λουτρά...

 

 

...που φωλιάζει η πανταχού παρούσα «γαλιά»...

 

 

...σπίτια της 4ης χιλιετίας π.Χ...

 

 

με γνωστή από το Αιγαίο κεραμική

 

 

και λατρευτικά ειδώλια.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey