Οδοιπορικό στη Λέσβο 3-105 Έρευνα και Ερωτήματα 3-15

Βόρεια το Μοναστήρι-νότια το Κρυονέρι Βόρεια το Μοναστήρι-νότια το Κρυονέρι

Μοναστήρια της Λέσβου Ω6 - Μονή Κρυονερίου

20/10/2022 - 10:30

Στον άμεσο χώρο του ιερού του Μέσου, εκεί που ο δρόμος κατηφορίζοντας από το Τσαμλίκι, μπαίνει στην πεδιάδα, περνά ανάμεσα από ένα πέρασμα. Είναι το Κρυονέρι, γιατί εδώ, δίπλα του (δυτικά του), υπάρχει η παλιά πηγή, πιθανόν πανάρχαια, που ήταν επάνω στον παλιότερο δρόμο. Λαξευμένες πέτρες και όστρακα από τεφρά Λεσβιακά αγγεία δείχνουν την παλαιότητα της αστείρευτης πηγής, η οποία αναβλύζει από τις πλοκαμοειδείς ρίζες, ενός αιωνόβιου πεύκου (39ο18.6644-26ο31.4626). Το νερό μαζεύεται σε μεγάλη στέρνα και σε αντλιοστάσιο. Από εδώ περνούσε ο παλιός δρόμος για την Μυτιλήνη. Έτσι σώζονται δύο μονοκάμαρα γεφύρια, το ένα πριν και το άλλο μετά την πηγή. Επάνω απ’ αυτήν, υψώνεται ένας πέτρινος λόφος, ο Βούναρος, με λιόφυτη την πλαγιά του και με σκούρα σκούφια, από θάμνους, στην κορφή του. Εδώ υπάρχει Προϊστορική θέση και μεταγενέστερος Αρχαίος Οικισμός.

Ένα ίσιωμα καλλιεργημένο και μετά το πευκοδάσος. Από την αντίθετη, βόρεια μεριά (δίπλα στο δρόμο), το ύψωμα είναι πευκόφυτο. Από ψηλά, μετά την στροφή του αμαξιτού, το ονομάζουν του «Δεσπότη Τραπέζι». Εδώ, δίπλα στον αμαξιτό, βρίσκεται το ερείπιο ενός χριστιανικού ναού. Ένα πέτρινο πλάτωμα με πρινάρια. Η αψίδα του ιερού, λαξευμένοι και αλάξευτοι λίθοι, οι παραστάτες, το υπέρθυρο κεραμίδια και τούβλα. Πλάι, στη νότια πλευρά της εκκλησιάς, διακρίνεται καθαρά το θεμέλιο, άλλου τετραγώνου κτίσματος. Διπλά τους, όπως προχωράμε προς τα δυτικά, παράλληλα στον αμαξιτό, διακρίνονται θεμέλια και άλλων κτισμάτων, που συνοδεύονται από πληθώρα θραυσμάτων από αγγεία, τούβλα και κεραμίδια. Αυτά κατεβαίνουν ως το ρείθρο του δρόμου (ο νέος κατάστρεψε ένα μέρος τους), ξεπετιούνται από το ανάχωμά του και προχωρούν στην απέναντι, πεδινή έκταση και στην πηγή. Ανάμεσα τους, «κτενωτά» και «εφυαλωμένα» όστρακα, από αγγεία του Μεσαίωνα. Τούτα τα οικιστικά λείψανα, μαζί με την εκκλησιά που είναι γνωστή τώρα σαν Αϊ-Νικόλας, ίσως αποτελούσαν ένα Οικιστικό σύνολο. Μπορεί όμως να φιλοξενούσε τούτος ο λόφος την «Μονή του Αγίου Γεωργίου του Κρύου Νερού» (314) που αναφέρεται στην απόφαση της Πατριαρχικής συνόδου, της 6ης Απριλίου 1331. Η περιοχή ανήκει στη Μητρόπολη Μηθύμνης (κτηματολόγιο Αγίας Παρασκευής). Απόκρυφη η θέση, με την πηγή, το πέρασμα, την ονομασία. Η εκκλησιά, ξεχασμένη στον Πευκώνα, δεν έχει εικόνες στο πέτρινο ερείπιο της.(39ο18.8101-26ο31.5616).

Αρχαία Εγκατάσταση (39ο18.8367-26ο31.2553). Επάνω από τα κατάλοιπα της Μονής σημειώνονται αρκετά κατάλοιπα Αρχαίας Εγκατάστασης, με περίβολο και κτίσματα.

 

ο Ναός, ίσως του Αγίου Γεωργίου

τώρα Άγιος Νικόλαος

Κτίσματα γύρω

μάλλον από τα κελιά

ξεροτρόχαλα

σε μεγάλη έκταση

Ο Αρχαίος Περίβολος σε έμπλεκτο σύστημα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey