Όδοιπορικό στη Λέσβο 3-102 Έρευνα και Ερωτήματα 3-102

στην ξερή λιμνούλα στην ξερή λιμνούλα

Μοναστήρια της Λέσβου Ω5 - Αγρίδια 3

29/09/2022 - 10:30

Manastir-i Kalamino.

Ένα άλλο μοναστήρι, που φαίνεται ότι ήταν γειτονικό στου Αγίου Αντωνίου είναι το Καλάμι. Τώρα ονομάζεται Καλάμι ή Καλαμιώτισσα, ένα χωράφι πευκόφυτο, 30 περίπου στρεμμάτων, που συνορεύει με το κτήμα του Αγίου Αντωνίου. Εδώ, στην άκρη του χωραφιού προς το βουνό, υπάρχουν λιθοσωροί από κτίσματα. Το 1970 δε, όταν έσκαβαν για την τοποθέτηση σωλήνων νερού, σε βάθος 60 εκ. βρήκαν πολλά κεραμίδια, τούβλα, κομμάτια από μαλτεζόπετρες και μια αψίδα από μαλακή πέτρα με αυλακώσεις.1

Εμφανίζεται στο χοτζέτι του 1480. Το κατέχει κάποιος μοναχός Πανάγιος Ιωσήφ Ραιδεστηνός, που το πουλάει μαζί με ένα άλλο μοναστήρι, τον Άγιο Ιωάννη, στην καλόγρια Αναστασία, μαζί με νερόμυλους, αμπέλια, κήπους και άλλα κτήματα. Βλέπουμε λοιπόν, λίγα μόλις χρόνια μετά την άλωση, αγοραπωλησίες μοναστηριών που φαίνεται ότι εγκαταλειμμένα από την λαίλαπα της σκλαβιάς, αφού αρχικά ανήκουν όλα στο Τουρκικό δημόσιο, πέφτουν από τα χέρια του ενός στα χέρια του άλλου, εύκολη λεία σε «χαλεπούς» καιρούς, σε χέρια επιτηδείων.

Το 1492 ιδιοκτήτης της Μονής φαίνεται κάποιος «Παπά-Ιωνάς».

Και το 1526-1530, το αγοράζει ο Άγιος Ιγνάτιος και γίνεται πια μετόχι του Λειμώνος (Διαθήκη του αγίου). Τώρα είναι γυναικείο. Το 1575 οι καλόγριες ζητούν από τις τουρκικές αρχές να επισκευάσουν τα κελιά του.

Το 1579 το μοναστήρι ανήκει φαίνεται πάλι, στο τουρκικό δημόσιο, από όπου για δεύτερη φορά το αγοράζουν οι μοναχοί του Λειμώνος, για 15.000 άσπρα. Το 1590 το βρίσκουμε ακόμη εν ζωή.

Ο Ιωάννης Μουτζούρης αναφέρει ότι εδώ φιλοξενήθηκε ο Παχώμιος Ρουσάνος. Το 1548, στα Οθωμανικά Φορολογικά κατάστιχα, το μοναστήρι Καλαμίνο ανήκει και αυτό στα Αγρίδια - Σκαλοχώρι, με τον Δανιήλ Κέση σαν ιδιοκτήτη που πληρώνει τον φόρο (mukataa) 30 A. Δυτικά του Αγίου Αντώνη, πίσω από τον πευκόφυτο λόφο Κάλυβο, σε ένα ρέμα υπάρχουν αιωνόβιες καστανιές, σέτια καλλιεργειών και άφθονη μεσαιωνική κεραμική. Σ’ένα σημείο με μια κτιστή πηγή νερού, υπάρχουν θεμέλια και κεραμική, όπου άναβαν κερί στην Παναγία (πιθανή θέση 39ο19.3394-26ο06.4477). Πρόκειται για την θέση του μοναστηριού (Εμπρός 17-3-2005)

 

1 Περπατώντας τη Λέσβο Α Τόμος

 

το ερείπιο της Παναγιάς

και τα χαλάσματα

με άφθονη κεραμική

με πηγή

στο Καλάμι το μοναστήρι

με αιωνόβιες Καστανιές

και «τετραχέρηδες πεύκους»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey