Οδοιπορικό στη Λέσβο 3-74 Ερευνα και Ερωτήματα 3-74

Κτήμα Θεοδοσιάδη και ο ιδιοκτήτης Λευτεράκος  Κτήμα Θεοδοσιάδη και ο ιδιοκτήτης Λευτεράκος 

Μοναστήρια της Λέσβου Ι

03/03/2022 - 10:30

Στα Μοναστήρια της περιοχής του Ταύρου, αναφέρεται στα Οθωμανικά κατάστιχα του 1548 και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου. Αναφέρεται ότι ανήκει στο χωριό Sivastra, του Ναχιγιέ του Κόρακα. Είχε 52 Χριστιανικά σπίτια και 1-2 Μουσουλμανικά. Το χωριό πληρώνει φόρο 2942 Α και καλλιεργεί κύρια αμπέλια, σιτηρά και έβγαζε λάδι. Είχε βοσκοτόπους, μπαχτσέδες και άλλα αγροτικά προϊόντα. 

  1. Το 1671, στο Sivastri, αντιστρέφονται τα δεδομένα με 24 Μουσουλμανικά σπίτια και 4 μόνο Χριστιανικά. Οι Μουσουλμάνοι πληρώνουν 3372 Α φόρο και οι Χριστιανοί μόνο 55 Α.
  2. Το 1548, στο χωριό ανήκει το Τσιφλίκι του Μοναστηριού του Αγίου Γεωργίου και πληρώνει Μουκατά, 30 Α.

Το χωριό, σύμφωνα με τα δεδομένα, μάλλον άφησε το τοπωνύμιο Βάστρια. Το κτήμα του Θεοδοσιάδη, ΒΑ του Αγίου Χαράλαμπου (ιδιοκτησία Λευτεράκου), ανατολικά του Χυτά και δυτικά της Λαφτσής, με τον Αι Γιάννη, παρουσιάζει στην έκταση του θεμέλια και κεραμική Μεσαιωνικού οικισμού, που εκτείνεται από την είσοδο της χαράδρας του ποταμού της Λαπτσής, στα ανατολικά και στην Κλεφτόβιγλα, της Βάστριας, στα δυτικά. Θεμέλια σπιτιών και άλλων κτισμάτων παρατηρούνται πυκνά στην Κλεφτόβιγλα, με κέντρο τα κτίσματα του Κτήματος, όπου υπάρχει μεγάλη αρχαία πηγή. Στον χώρο δυτικά των σπιτιών, υπάρχει το αστέγαστο ιερό, μεγάλου ναού του Αι Γιώργη, με πληθώρα αρχιτεκτονικών μελών και μια επιγραφή σε κυβόλιθο: ΕΝΕ ΑΤΟΥ/ ΠΔΜ. 

Πιστεύουμε λοιπόν ότι η περιοχή της Βάστριας, μαζί με την περιοχή του Κτήματος Θεοδοσιάδη, αποτελούσε το χωριό Sivastra/Sivastri με το τσιφλίκι του μοναστηριού του Αϊ Γιώργη. 

 
 

  1. Κώστας Καμπουρίδης Η Λέσβος τον 16ο αι σελ. 430-431
  2. Στρατής Χαραλάμπους Εφ. Εμπρός 29/5/21

 
 

η αρχαία πηγή 

θεμέλια κτισμάτων στην Κλεφτόβιγλα 

περιοχή Βάστρια-Σιβάστρα 

ο Αι Γιώργης 

με μέλη του παλιού ναού του Μοναστηριού 

και η επιγραφή 

ο τόπος με τα κτίσματα του τσιφλικιού 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey