Οδοιπορικό στη Λέσβο 3-95 Έρευνα και Ερωτήματα 3-95

Το Παρόχθιο μοναστήρι - 2022 Το Παρόχθιο μοναστήρι - 2022

Μοναστήρια στη Λέσβο Ω - Πιθάρι 2

28/07/2022 - 10:30

Η περιοχή του Πιθαρίου, ανατολικά της Ερεσού και δίπλα στον Χαλάντρα, άλλαξε ριζικά, από το 1993 που το επισκέφτηκα αρχικά! Κατ.αρχάς έγινε η μεγάλη λιμνοδεξαμενή με το φράγμα, που άλλαξε το τοπίο! Και πριν από αυτή, το Ιστορικό Κτίσμα δέχτηκε ανιστόρητες επεμβάσεις, που άλλαξαν την μορφή του! Τώρα η προσπέλαση του γίνεται εύκολα από δρόμο, στο ανάχωμα του ποταμού, δίπλα στην μεγάλη γέφυρα, της εξόδου από την Ερεσό προς Μεσότοπο!

Για να ανακεφαλαιώσουμε (Πιθάρι 1) το μοναστήρι το 1987,είχε το μικρό ,μονόκλιτο καθολικό, με επέκταση της στέγης στον νότιο τοίχο και περιβαλλόταν από μια σειρά από κτίσματα, με την είσοδο του στην ΝΔ του γωνία! Ένα διώροφο , νεότερο κτήριο έκλεινε την δυτική πλευρά και μια σειρά από κλιμακωτά τοποθετημένα, με κεραμοσκεπή κτίσματα την ανατολική πλευρά Τ ο υψηλότερο κτήριο, με δίρριχτη στέγη, είχε μια μικρή θύρα προς τα ανατολικά και συνεχιζόταν από κελιά, με ισόγειο και όροφο που στηριζόταν σε ξύλινους πασσάλους !Παρόμοιο κτήριο κάλυπτε και την βορινή πλευρά! Το 1997, αλλάζει όλη η μορφή των κτηρίων! Δεν γνωρίζω αν έλαβε γνώση η αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία! Οι αλλαγές γίνονται λίγα χρόνια από αυτές στην Μονής Υψηλού! !Παραμένει το νεότερο κτήριο της δυτικής πλευράς και όλη η ανατολική και βορινή πλευρά αλλάζουν! Εμφανίζονται τόξα από τούβλα και πέτρα στα κελιά , με κεραμοπλαστική που θυμίζει το Υψηλό, ενώ στην οροφή του καθολικού, ξεφυτρώνει ένα καμπαναριό! Μοναδική καινοτομία! Το 2003 το κτήριο με την δίρριχτη στέγη , στην ανατολική πλευρά, που είχε ανακαινιστεί για να παραμείνει, αλλάζει όψη και στην θέση του εμφανίζεται Ορθογώνιος Πύργος, με τόξα και πολεμίστρες και προς το μέρος της αυλής ένα κτήριο με τοξωτά παράθυρα και καμάρες στο ισόγειο! Όλα αυτά θυμίζουν τις μετατροπές στο Υψηλό, που μετέτρεψαν τα δύο μοναστήρια σε ανιστόρητα «φρουριακά συγκροτήματα»! Και το άκρον άωτον της αυθαιρεσίας ,η μεγάλη ,ανατολική πύλη του πύργου, στην θέση της μικρής θύρας, με φονιά πάνω από αυτήν! Απορώ πως σε ένα εύνομο κράτος μπορεί ο οποιοσδήποτε να αλλάζει την ιστορική μορφή των μνημείων χωρίς αντιδράσεις! Στον χώρο του υπάρχουν μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη παλαιού ναού!

Η λιμνοδεξαμενή, η οποία κατασκευάστηκε το 2002, με την δημιουργία φράγματος στον Χαλάντρα, είναι χωρητικότητας 2.750.000 κυβικών μέτρων! Σκέπασε τον Νερόμυλο της Μονής και την έκανε παρόχθια! Το νερό οδηγείται σε δεξαμενή καθαρισμού, 2 χιλ νότια, δίπλα στον δρόμο, μετά τον Πορτό και προορίζεται για την περιοχή της Ερεσού!

 

στην σημερινή του μορφή

το 1997 χωρίς την δεξαμενή

την ανακαίνιση του ανατολικού κτηρίου

και την μετατροπή της μονής

2000 το παρόχθιο μοναστήρι

με την μετατροπή του ανατολικού κτηρίου

σε Πύργο με φονιά!!!!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey