Οδοιπορικό στη Λέσβο 3-71 Έρευνα και Ερωτήματα 3-71

Η Σφραγίδα της Mvtiliana που έγινε Γατελούζικη!  Η Σφραγίδα της Mvtiliana που έγινε Γατελούζικη! 

Η Περιπέτεια μιας Μεσαιωνικής Σφραγίδας

10/02/2022 - 10:30

MVTILIANA TVVM SERVATO LIBERA DECUS. Μια μεταλλική, στρογγυλή σφραγίδα, σε Μουσείο του Παρισιού, με αριθμό 1045, που έχει το ενδεικτικό Mytilene, φέρει στην περιφέρεια της αυτήν την επιγραφή και στο κέντρο ένα κάστρο (ή πόλη) με δύο άνισους Πύργους. Αποδόθηκε στην Μεσαιωνική Μυτιλήνη-Μετάφραση: «Η Μυτιλήνη κρατά ελεύθερη την τιμή σου». Κάτω από το έκθεμα υπάρχει ο πρώτος που την ανέφερε. Ο Γάλλος Νομισματολόγος Gustave Schiumberger*, το 1878, στην σελίδα 368 της μελέτης του. Μετά ο Blanchet το 1914 (σελ 664) κ.α. Και όλα παρέμειναν «ως απεφάνθη η αυθεντία». Την θεωρεί σφραγίδα των Γενουατών (Γατελούζων) της Μυτιλήνης. Ο κος Ανδρέας Μαζαράκης, σε δικό του άρθρο**θεωρεί ότι η σφραγίδα με το Mutilana «επιβεβαιώνει την ύπαρξη του Συμβουλίου της Πόλης (των Γατελούζων) και ότι οι δύο Πύργοι με το μεταπύργιο κεκλιμένο φανερώνει ότι η πόλη βρίσκεται σε μια πλαγιά, όπως η Μυτιλήνη. Οι φιγούρες στις επάλξεις είναι, κατ’αυτόν οι άρχοντες της πόλης που την προστατεύουν...». 

Όλα αυτά είναι σωστά, δηλαδή πρόκειται για την σφραγίδα μιας Μεσαιωνικής πόλης. Αλλά μάλλον όχι της Μυτιλήνης. Η σφραγίδα αναφέρει το όνομα MVTILIANA, το οποίο στον Schiumberger γράφεται σωστά και ερμηνεύεται σαν Metelin, ενώ στον Μαζαράκη, σαν Mutilana (χωρίς το Α της σφραγίδας). Πρόσφατη έρευνα έδειξε όμως, ότι το όνομα MVTILIANA της σφραγίδας, ανήκει σε Μεσαιωνική Πόλη της Ιταλίας, που σε πολλαπλή υλική κληρονομιά της φέρει το ίδιο όνομα και τον ίδιο Θυρεό, με τους δύο Πύργους. Σφραγίδες, επιγραφές, έγγραφα της Μεσαιωνικής Πόλης, πολύ μεταγενέστερης της Γενοβέζικης Μυτιλήνης (17ος αι) την αναφέρουν με αυτό το όνομα και εμφανίζουν το ίδιο έμβλημα των δύο Πύργων. Η πόλη εξακολουθεί να υπάρχει με το όνομα Modigliana, στην περιοχή της Emilia Romagna 50 χιλιόμετρα ΝΔ της Μπολόνιας. Επομένως νομίζω πως πρέπει να αποκατασταθεί η Ιστορική ερμηνεία της Σφραγίδας, που επί τόσα χρόνια ήταν λανθασμένη. Βέβαια, στους καιρούς μας δεν τολμά κανένας να αμφισβητήσει μια αυθεντία, ίσως για να μην φανερώσει και την δική του λανθασμένη τοποθέτηση. Γιατί και η μετατροπή του ονόματος από MVTILIANA σε MVTILANA, βοηθά και σε νέες προσθήκες στο CORPUS του δασκάλου!*** 

Η ανακάλυψη της Λανθασμένης Ιστορικής Τοποθέτησης της Σφραγίδας και η έρευνα έγινε από τον Ερευνητή και φίλο Μάκη Παυλέλλη, που μου δάνεισε τα στοιχεία για να γραφεί το Άρθρο. Τα αποδεικτικά στοιχεία είναι πολύ περισσότερα για την Mvtiliana και δεν ήταν δυνατόν να δημοσιευτούν όλα εδώ! 

 
 

*SCEAU DE LA VILLE DE METELIN Soys la DOMINATION GENOISE AU MOYEN AGΕ Revue archeologque 1870 

**Ανδρέας Μαζαράκης ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΓΑΤΕΛΟΥΖΩΝ ΣΤΗΝ ΜΥΙΛΗΝΗ (1355-1462) Κεφ 5 Το Συμβούλιο της Πόλης, σελ 30 

***Ανάλογη είναι και η άρνηση των Αρχαιολόγων να αντιστρατευτούν στην «αυθεντία» του Patton, που τον 19ο αι είδε στην «Μασέλα των Αιτωλών ένα πλοίο!!! 

 

Η Ιταλική Πόλη Mondigliana τον 19ο αι  

Θυρεός της σύγχρονης πόλης με τους δύο πύργους 

 ...ακριβώς όπως της σφραγίδας 

Επιγραφή στο Βρετανικό Μουσείο Άρχοντα της MVTILIANA (Montigliana) 

από το μετάλλιο με την μορφή του 

μια επιγραφή με την Ιταλική Mvtiliana 

και ακόμα μια από τις πολλές 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey