Στην Παναγιά του ξέφωτου

01/07/2012 - 05:56
Ο δρόμος μέσα στο πευκόδασος κατηφορίζει και μέσα σ’ ένα ξέφωτο βρίσκουμε την Παναγιά της Αμαλής. Τι γύρευε μέσα στο δάσος αυτή η μικρή εκκλησιά, τόπος γάμων και υπέροχος προορισμός των περιπατητών του βουνού;
Διαδρομή 41

Γύρω από την Αμαλή 7


Ο δρόμος μέσα στο πευκόδασος κατηφορίζει και μέσα σ’ ένα ξέφωτο βρίσκουμε την Παναγιά της Αμαλής.
Τι γύρευε μέσα στο δάσος αυτή η μικρή εκκλησιά, τόπος γάμων και υπέροχος προορισμός των περιπατητών του βουνού; Τα πευκοδάση του νησιού, σε αρκετές περιοχές ήταν κατοικημένοι χώροι που εγκαταλειφθήκαν μέσα στο χρόνο, ενώ αντίθετα στρέμματα ολόκληρα δάσους εκχερσώθηκαν από τα αρχαία χρόνια. Έτσι επάνω στο βουνό, κάτω από τις πευκοβελόνες, σε μικρή απόσταση από το ξέφωτο υπάρχουν λείψανα οικισμού, τα οποία μάλλον συνδέονται με την ύπαρξη του ναού.


Μέσα στο δάσος χαμένη τώρα (πάνω) ασβεστωμένη το 1987 (αριστερά) αρμολογημένη τώρα, η Παναγιά (δεξιά)

Αυτό το μικρό μνημείο, που τα τελευταία χρόνια έχασε το περίβλημα του ασβέστη και φάνηκε η αρμολόγηση της πέτρας, είναι κτισμένο επάνω σε παλιό ναό.
Παρ’ όλο που η πέτρα του έχει και υλικό ανδεσίτη, το θεμέλιο του παλιού, κυρίως στη ΝΑ του γωνία, είναι φτιαγμένο από τους περιδοτίτες του βουνού και ένθετα τούβλα.


... έχει τα θεμέλια του βυζαντινού ναού (αριστερά ,)αμφικιονίσκο για αγία τράπεζα (δεξιά)

Τα αρχιτεκτονικά μέλη που βρίσκονται εντοιχισμένα στο εκκλησάκι (δυο κομμάτια κοσμήτη, έναν υπέροχο αμφικιονίσκο παραθύρου στην Αγία Τράπεζα, ένα μικρό επίκρανο και κομμάτια με σταυρό), αλλά κυρίως αυτά που μεταφέρθηκαν πριν από χρόνια στην Εκκλησιά της Αγίας Μαρίνας, του ομώνυμου χωριού (δύο μαρμάρινα θωράκια εντοιχισμένα στο νάρθηκα, δύο παρόμοια κομμάτια κοσμήτη, έναν αμφικιονίσκο και αρκετές λιθόπλινθους από το ναό), έκαμαν τον αρχαιολόγο Χαριτωνίδη να γράψει για την ύπαρξη βυζαντινού ναού.


... κομμάτια κοσμήτη (αριστερά) και θωράκια στην Αγία Μαρίνα (δεξιά)

Ο R. Koldewey αναφέρει και την ύπαρξη δύο ιωνικών κιονόκρανων.
Το ξέφωτο είναι γεμάτο από άγραφη κεραμική και υπάρχει στέρνα νερού. Ίσως να ήταν μικρό μοναστήρι, δίπλα σε δρόμους του βουνού και στον οικισμό που προαναφέρθηκε. Τα λείψανα δε δείχνουν ότι ήταν ενοριακός ναός.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey