Έρευνα και Ερωτήματα 3-22

και η Λέσβος με το Αργενον άκρον του 2ου μΧ αι. και η Λέσβος με το Αργενον άκρον του 2ου μΧ αι.

Άργενον Άκρον - Η νέα θέση του στο νησί

14/02/2021 - 17:00

Το Αργενον άκρον ήταν ένα αρχαίο ακρωτήριο του ΒΑ νησιού, όπως και η Μαλία Ακρα (Κάβο Μαλιάς) και το Λεκτόν (Κάβο Μπαμπά), απέναντι! Τοποθετήθηκε σαν μια προβολή στην ανατολική πλευρά του νησιού, από τον Ελληνο-Ρωμαίο Γεωγράφο (μαθηματικό, αστρονόμο, ποιητή και όχι μόνο) Κλαύδιο Πτολεμαίο (Αλεξάνδρεια 100-170), ο οποίος θεώρησε τη Γη σαν σφαίρα και αποτύπωσε τον τότε γνωστό κόσμο, στο έργο Γεωγραφία, σε επίπεδο χάρτη, με συντεταγμένες ( 360 μοίρες και κάθε μοίρα 60 πρώτα!!!)* Μάζεψε ότι υπήρχε μέχρι τότε γνωστό για 6500 τόπους.

Αυτή η προβολή, σαν Αργενον Ακρον, ανάμεσα στην Μυτιλήνη και την Μήθυμνα , είχε τις συντεταγμένες νε γύ λθ ; γ που αντιστοιχεί σε 55’’ 40’ 39ο 50’**! Έτσι στους μεταγενέστερους χάρτες , όπως σ’αυτόν του Ortelius του 1570 , τοποθετείται κάτω από τα Τοκμάκια σαν Argenum promontorium!*** Σαν συνέχεια όλων αυτών, στους μεταγενέστερους, ακριβείς χάρτες, όπως του γεωγράφου H.Kiepert με υποδείξεις του αρχαιολόγου R.Koldewey, τοποθετείται το Αργενον Ακρον στο ακρωτήριο και τις δύο προβολές, τον Κόρακα (39ο 39’) και τον Φέρο !

Όμως το «Αργενον», αποτελεί ένα επιθετικό προσδιορισμό του ακρωτηρίου,  που σημαίνει Λευκό, Φωτεινό (από την ρίζα Arg-u), από το οποίο προέρχεται και το λευκό μέταλλο Άργυρος -Ασήμι ( Argentum-Ag)!Νομίζω λοιπόν, ότι αυτός ο προσδιορισμός, το Λευκό Ακρωτήριο, θα ήταν το βασικό στις πληροφορίες που είχε ο Πτολεμαίος  για το μεγάλο ακρωτήριο, στο νησί LECB AIOΛIC NIC του ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥC  ΜΕ’, τον 2ο μΧ αι!!!

Λευκά, φωτεινά πετρώματα στην περιοχή, είναι ο Ιζηματογενής Ασβεστόλιθος , από τα ιζήματα των οστρακοειδών στο πυθμένα της αρχέγονης λίμνης, των 2 εκ.ετών, γεμάτων από απολιθώματα! Είναι εμφανή στην πόλη (λόφος Νοσοκομείου), στην Κράτηγο και βόρεια στον Καρά Τεπέ (Ταμπάκικα), στα δύο Τοκμάκια (Λευκαί νήσοι) και απέναντι στο λατομείο του Σαρμουσάκ και στο όρος Ίδη!

Και τώρα η πρόταση μου για την επανατοποθέτηση του τοπωνυμίου Αργενον, σε άλλη θέση. Το μεγαλύτερο ακρωτήριο του ΒΑ νησιού είναι το Ακρωτήρι της Σαρακήνας (Tokmak το 1890), απέναντι από τα νησάκια και το Αιβαλί. Στην έρευνα της περιοχής, διαπιστώσαμε στην βορινή του ακτή, εκτεταμένη κατάλευκη περιοχή, από τον ιζηματογενή ασβεστόλιθο, γνωστή στους ντόπιους σαν «Ασπρολάγονες», λευκά πλάγια-λαγόνια!!! Το Αργενον Ακρον του Πτολεμαίου κατά την γνώμη μου, είναι το ΑΚΡΩΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΣΑΡΑΚΗΝΑΣ!

 

*Ο Κώδικας της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης  του καρδινάλιου Βησσαρίωνα, στην Βενετία (Ημερολόγιο 2001, Εκδ Μίλητος Αθήνα)

. **Claudi Ptolemaei Geographiae Libri octo Dr.F.E.Wilberg, C.H.F.Grashofio ESSENDIE MDCCCXXXXIVΑργενον Ακρον!

 ***Στρ.Μολίνος Μυτιλήνη Χάρτες και Τοπωνύμια 1981, σελ,48

Ο Κόσμος του Πτολεμαίου

του 1570

και του 1890!

τα λευκά κρέμνα στο Σαρμουσάκ

αλλά και στις Ασπρολάγονες

του Λευκού Ασβεστόλιθου

στο Αργενον Ακρον της Σαρακήνας!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey