Ο αετός που έριχνε από ψηλά τις χελώνες…

01/07/2012 - 05:56
Από την βίγλα, τα δυο ρέματα χαράζουν βαθιά το βουνό και ενώνονται πριν το χωριό στο ποτάμι του Λυγιώνα. Αυτή η διαδρομή προς τα κάτω, ακολουθώντας την ρότα των νερών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό οδοιπορικό ομορφιάς.
Διαδρομή 33
Περπατώντας το Λεπέτυμνο 9


Από την βίγλα, τα δυο ρέματα χαράζουν βαθιά το βουνό και ενώνονται πριν το χωριό στο ποτάμι του Λυγιώνα. Αυτή η διαδρομή προς τα κάτω, ακολουθώντας την ρότα των νερών, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα μοναδικό οδοιπορικό ομορφιάς. Σ’ αυτό το ορμητικό ρέμα έφτιαξαν χαμηλά φράγματα τώρα.
Ψηλά κάτι πλατάνια και μια λεύκα στην χαράδρα σηματοδοτούν τις πηγές που γύριζαν τους τέσσερις νερόμυλους μέχρι το χωριό. Εγκαταλειμμένα περιβόλια με αχλαδιές, μαυρόσυκα και λεύκες, σκιά και νερά στην θέση «Μπούφος». Και γύρω ηφαιστειακή πέτρα και η χαρακτηριστική χαμηλή βλάστηση του βουνού. Εδώ που ενώνονται δυο ρέματα, σκέτη πέτρα ξεροτράχαλη ο παμπάλαιος νερόμυλος, το «Κουτσομύλι». Κανείς δεν ξέρει τίποτα γι’ αυτόν. Το αυλάκι του νερού μάς συνοδεύει παντού. Μετά τους μύλους, γύριζε και κάτω από την Πελόπη το πάλαι ποτέ υδροκίνητο ελαιοτριβείο.
Σ’ ένα σημείο, ξέφωτο γεμάτο από καύκαλα σπασμένα χελώνας. Ο Γιώργος ο Σιβρής μάς είπε για τον αητό ή την γερακίνα που έριχνε από ψηλά τις χελώνες για να σπάσει το καβούκι τους και να τις φάει. Πιο κάτω, επάνω από το χωριό, το ποτάμι γίνεται δάσος από πλατάνια και λεύκες. Εδώ υπάρχουν οι άλλοι τρεις νερόμυλοι, όρθια απομεινάρια μιας περασμένης εποχής, όπου ακουγότανε το τρίψιμο της μυλόπετρας και ο μονότονος ήχος της φτερωτής.











*axiotismakis.blogspot.com
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey