Στο περιβόλι της Παναγιάς…

01/07/2012 - 05:56
Αν και έχουμε αφήσει τη Βατούσα, και ήμαστε στην περιοχή της Άντισσας, εμείς θα πάμε λίγο πιο επάνω από τη συμβολή του ρέματος με το Βούλγαρη, και σε ένα πλάτωμα πλατανόφυτο, δίπλα στο ποτάμι, θα βρούμε τη Μονή Περιβολής.
Διαδρομή 39

Γύρω από τη Βατούσα 16


Αν και έχουμε αφήσει τη Βατούσα, και ήμαστε στην περιοχή της Άντισσας, εμείς θα πάμε λίγο πιο επάνω από τη συμβολή του ρέματος με το Βούλγαρη, και σε ένα πλάτωμα πλατανόφυτο, δίπλα στο ποτάμι, θα βρούμε τη Μονή Περιβολής. Τώρα βέβαια δεν έχει μοναχές και είναι συνήθως κλειστό. Ήρεμο, «κρυμμένο» το τοπίο, η μεγάλη αυλόπορτα με το καμπαναριό οδηγεί στην πλακόστρωτη αυλή, ένα υπέροχο, ήσυχο τόπο. Γύρω κελιά και το καθολικό στην ανατολική πλευρά. Στα 1988 υπήρχε ένας επιστάτης και μια μαυροφορούσα, που ξεναγούσαν τους επισκέπτες. Μια μικρή, σχεδόν τετράγωνη, δίκλιτη βασιλική, με τρίριχτη κεραμοσκεπή, αποτελεί μνημείο. Το μοναστήρι ήταν γυναικείο, αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου.


Δίπλα στο ποτάμι, κρυμμένο το μοναστήρι (πάνω) με τη μνημειακή πύλη (αριστερά) και την υπέροχη δίκλιτη βασιλική (1988) (δεξιά)

Στα 1548 αναφέρεται σε κατάστιχο φόρων, ενώ στα 1590 σε τουρκικό έγγραφο. Για πρώτη φορά στα 1621 αναφέρεται σαν «κοινόβιον με την ανδρική Μονή Κρεοκόπου» με 30 καλόγριες. Αυτό αναφέρει και η «κολοβή επιγραφή» επάνω από την πύλη του νάρθηκα (εσωτερικά): «ανεκαινίσθη η παρούσα μονή της υπεραγίας Θεοτόκου υπό των πατέρων των ευρισκομένων της μονής Κρεοκόπου επί καθηγουμένου Ραφαήλ ιερωμονάχου».


... ολόγραπτη από αγιογραφίες (αριστερά) με το νερόμυλο του 1850 απέναντι (δεξιά)

Ο ναός είναι ολόγραπτος από τοιχογραφίες, περίτεχνες αγιογραφίες, που φωτίζονται από ελάχιστα μικρά παράθυρα. Κατά τον καθ. Ξυγγόπουλο, ανήκουν στο τέλος του 15ου αι. (ναού, νάρθηκα). Κατά το Γούναρη φτιάχτηκαν μετά το 1550, ενώ ο Καλοκύρης τις αποδίδει σε δύο αγιογράφους διαφορετικών εποχών. Αρκετά στοιχεία για τη Μονή δίδονται σε σχέση με τον αλευρόμυλό της, που βρίσκεται απέναντι, στην άλλη όχθη του Βούλγαρη. Υπέροχος, με βαθμιδωτή πρόσοψη και εσωτερικό βαγένι, έχει επιγραφή τού 1850.


... κολλημένο στον παλιό του 17ου αι.

Στα 1672, οθωμανικό έγγραφο αναφέρει τον υδρόμυλο σαν «κτήμα του Κρεοκόπου στη θέση Περιβολή Σατήρα» από το 1620. Στα 1898 συντηρούνται από αυτόν 4 καλόγριες, ενώ στα 1909 υπάρχουν 2 - 3, οι οποίες ζουν από τις εργασίες των, το αγροκήπιο και τον αλευρόμυλο (τον μίσθωναν). Τώρα, κολλημένος δίπλα στο νερόμυλο του 1850, βρίσκεται ο παλιός του 17ου αι..

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey