«Στον Άγιο Παντελέμονα, σκοτώσαν ένα Δαίμονα»

01/07/2012 - 05:56
«Τούτου δ’ ως καταχρωμένου την δύναμιν του και διάγοντα δυναστικώς και βαρβάρως, μυθολογείται ότι κατεπάλαισαν τέλος πάντων, οι Μηθυμναίοι, και εφόνευσαν αυτόν πλησίον του ανωτέρω ναού»,
Διαδρομή 37
Γύρω από την Αγία Παρασκευή 26


«Τούτου δ’ ως καταχρωμένου την δύναμιν του και διάγοντα δυναστικώς και βαρβάρως, μυθολογείται ότι κατεπάλαισαν τέλος πάντων, οι Μηθυμναίοι, και εφόνευσαν αυτόν πλησίον του ανωτέρω ναού», λέει πάλι ο Σταυράκης Αναγνώστης για τον «Δράκο» και αναφέρει την παροιμία που στα 1850 λεγόταν ακόμα «Στον Άγιο Παντελέμονα Σκοτώσαν ένα Δαίμονα».
Επάνω λοιπόν στον δρόμο, μετά το οχυρό, στο παμπάλαιο εκκλησάκι του Αγίου Παντελεήμονα (θέση 42), του 1879, που ανακαινίστηκε, το αγίασμα βρίσκεται στο κέντρο του και οδηγείται σε βρύση έξω. Εδώ γινόταν μεγάλη ζωοθυσία από τον Κλομιδάδο, την σημερινή Νάπη και πανηγύρι με γλέντι τρικούβερτο, αξεδιάλυτα δεμένη η παγανιστική παράδοση με τον θρύλο του γειτονικού οχυρού. Όλα επάνω από αυτό βοσκότοποι, βράχοι και βελανιδιές. Από κάτω ο Κουκουβιάς και πέρα από αυτόν το τοπίο αλλάζει. Ο ελιώνας της Νάπης χρωματίζει το τοπίο ασημοπράσινο. Δρόμοι λιθόστρωτοι κατηφορίζουν σαν αποδέλοιπα στην κοίτη του και περνούν απέναντι. Έτσι και το μικρό τρικάμαρο γεφυράκι, ένα γεροφτιαγμένο μικρό μνημείο, περνούσε απέναντι τους ταϊφάδες του μεγάλου τσιφλικιού. Ο ιδιοκτήτης του, Παρασκευάς Λαναράς, το έστησε στα 1872. (θέση 43)


Κεντρική φωτο:  Χέρσα γη με μάντρες


… επάνω από τον Άγιο Παντελεήμονα


… του 1879

Απέναντι το ποτάμι, ελιές και βράχια


… και χαμηλά το γεφύρι


… του Π. Λαναρά του 1872

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey