Βαλανιδιές της μεγάλης εκκλησιάς…

01/07/2012 - 05:56
Μετά την Παναγιά την Ελεούσα στον Πορτό, ένας άλλος τόπος, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα νοτιοδυτικά της, κρύβει ένα σοβαρό κομμάτι από την ιστορία του οροπεδίου.
Διαδρομή 35
Γύρω από τον Μεσότοπο 12


Μετά την Παναγιά την Ελεούσα στον Πορτό, ένας άλλος τόπος, μόλις μερικές δεκάδες μέτρα νοτιοδυτικά της, κρύβει ένα σοβαρό κομμάτι από την ιστορία του οροπεδίου. Είναι ο Άι-Δημήτρης, στο νότιο χείλος του πλατώματος. Βγαίνοντας από τον Πορτό προς την Ερεσό, δεξιά ένας ασυντήρητος δρόμος οδηγεί στο εξωκκλήσι. Η κεραμική αρχίζει από τα ρείθρα του δρόμου και εξαπλώνεται σε μεγάλη πυκνότητα γύρω από τον παλιό ναΐσκο, που τον σκεπάζουν δύο μικρές βελανιδιές. Θεμέλια από τον παλιό ναό υπάρχουν γύρω και μετά πέφτει η ρεματιά προς τον ποταμό Χαλάνδρα με τον ασβεστολιθικό όγκο να δεσπόζει απέναντι, επάνω από τον δρόμο προς το Πιθάρι. Μπροστά στον Άι-Δημήτρη και εντοιχισμένα βρίσκονται μέλη της μεγάλης εκκλησιάς που βρισκότανε εδώ (αρράβδωτες κολώνες και μια με σταυρό, δομικά μέλη και ένα κορινθιάζον κιονόκρανο). Όμως η προγενέστερη κεραμική και ο ηφαιστειογενής καφετής κυβόλιθος με τα επιπεδόγλυφα πέλματα στην μια του όψη (προφανώς εντοιχισμένα σε αρχαίο κτήριο σαν αφιέρωμα*), μας δίνουν τα στοιχεία για την προγενέστερη κατοίκηση του χώρου, όπως είχε διαπιστωθεί και στην Παναγιά την Ελεούσα.







* Τα επιπεδόγλυφα τέλματα σε κυβόλιθους έχουν βρεθεί σε αρκετές θέσεις, μόνο στην επικράτεια της Ερεσίας και θεωρούνται αφιερώματα, πιθανόν έχοντας σχέση με παθήσεις της κίνησης, σε κάποια άγνωστη μέχρι στιγμής θεότητα της περιοχής**.

** Βιβλιογραφία
1) Μάκης Αξιώτης, «Σκόρπιες Πέτρες - Αναθήματα αρχαίας λατρείας: Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου, Τεύχος 13, Ιαν.-Μαρ. 1994.
2) Περπατώντας τη Λέσβο: τόμος Β΄, σελ. 107. Παναγιά Κορωνιώτισσα και σελ. 528: Πεζούλες γνωστές από τον αρχαιολόγο R. Conze, στα 1865.

***axiotismakis.blogspot.com


 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey