Ανυπόφορη η κατάσταση με την υπερχείλιση του βόθρου στις εγκαταστάσεις του ΠΙΚΠΑ και τα λύματα που βγαίνουν στην είσοδο του αθλητικού γυμναστηρίου

Με… κλειστές μύτες στη Νεάπολη!

02/04/2018 - 13:07 Ενημερώθηκε 02/04/2018 - 18:39

Σε σημείο απελπισίας έχουν φτάσει αθλητές, αθλήτριες, προπονητές, αλλά και γονείς ομάδων της Μυτιλήνης, που χρησιμοποιούν το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης για αγώνες και προπονήσεις, λόγω της ανυπόφορης κατάστασης που επικρατεί εκεί το τελευταίο διάστημα. Αιτία αποτελεί η υπερχείλιση του διπλανού βόθρου, στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, όπου φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες προσφύγων και μεταναστών, οικογένειες με παιδιά και ασυνόδευτοι ανήλικοι, τη διαχείριση και φιλοξενία των οποίων έχει αναλάβει Μη Κυβερνητική Οργάνωση.

Όπως είναι φυσιολογικό, η αρχική εγκατάσταση του πρώην ΠΙΚΠΑ δεν ήταν ικανό να προβλέψει τη μελλοντική χρήση του χώρου. Έτσι, οι προδιαγραφές της σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές του ανάγκες, αφού αντί για συγκεκριμένο αριθμό παιδιών στις κατασκηνώσεις φιλοξενεί πλέον έναν πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών.

Το Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, που γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης, πληρώνει σήμερα το… μάρμαρο της ασυνεννοησίας όλων των αρμόδιων φορέων, που καλούνται να βρουν λύση, ενώ καλά-καλά δε γνωρίζουν πού τελειώνουν οι αρμοδιότητες του ενός και πού ξεκινούν του άλλου. Κι αυτό γιατί αρχικά ο συγκεκριμένος χώρος είχε μεταβιβαστεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στο Δήμο Λέσβου, με το Υπουργείο Εργασίας στη συνέχεια να τον παίρνει στην αρμοδιότητά του, για να τον παραχωρήσει εκ νέου στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, το πρώην «Θεομήτωρ». 

Τι ακριβώς συμβαίνει

Λόγω του υπερπληθυσμού που φιλοξενείται σήμερα στις εγκαταστάσεις του πρώην ΠΙΚΠΑ, παρατηρείται σημαντικό πρόβλημα στον υπάρχοντα βόθρο, τα λύματα του οποίου ξεχειλίζουν στη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να βγαίνουν στον αύλειο χώρο του Κλειστού Γυμναστηρίου στη Νεάπολη. Επιπρόσθετα, λόγω του ότι ο βόθρος βρίσκεται ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο της αθλητικής εγκατάστασης, υπάρχουν φορές που αυτή είναι αδιαπέραστη από μικρούς και μεγάλους, ενώ όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η δυσοσμία καθιστά αδύνατη τη διεξαγωγή προπονήσεων ή αγώνων με ανοικτές πόρτες και παράθυρα! 

Μιλώντας με τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου κ. Δημήτρη Αλεξίου, γίνεται εύκολα αντιληπτό το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η δημοτική αρχή, που διαθέτει στην αρμοδιότητά της το Κλειστό Γυμναστήριο, αλλά μπορεί ουσιαστικά να παρέμβει μόνο εντός του κτιρίου, όχι όμως και στον περιβάλλοντα χώρο του. «Βρέθηκα άμεσα στο Κλειστό της Νεάπολης, αμέσως μόλις μου γνωστοποιήθηκε το συμβάν. Πραγματικά η κατάσταση είναι ανυπόφορη, αφού τα λύματα βγαίνουν στην είσοδο ακριβώς της αθλητικής εγκατάστασης, Η δυσοσμία καθιστά μάλιστα αδύνατη την παρουσία, έστω, ανθρώπων μπροστά από το Γυμναστήριο πόσο μάλλον να αθληθεί κανείς», μας εξηγεί ο κ. Αλεξίου.

Ωστόσο δηλώνει αναρμόδιος για τη διευθέτηση του ζητήματος, φροντίζοντας πάντως άμεσα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να επισπευτεί η όποια λύση. «Αρχικά, ειδοποιήσαμε την Αστυνομία. Κατεγράφη το συμβάν, ενώ κατατέθηκε και αίτημα στη Διεύθυνση Υγιεινής, προκειμένου να γίνει αυτοψία και να επιληφθούν οι υπηρεσίες της.», συμπληρώνει.

Δέσμευση της Κ. Βόλτσιου

Ακολούθως, όπως αναφέρει στο «Ε» ο κ. Δ. Αλεξίου, ήρθε σε επικοινωνία με την κ. Κατερίνα Βόλτσιου, πρόεδρο του Ιδρύματος Κοινωνικής Πρόνοιας Βορείου Αιγαίου, το πρώην «Θεομήτωρ». «Μιλήσαμε τηλεφωνικά με την κ. Βόλτσιου και της γνωστοποίησα το γεγονός. Δεν είχε ιδέα, όμως από την πρώτη στιγμή αντιλήφθηκε το μέγεθος του προβλήματος και έδειξε την απαραίτητη ευαισθησία για τη διευθέτηση του. Μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι μέχρι και τη Μ. Δευτέρα θα έχει βρεθεί λύση. Είναι μια κατάσταση απαράδεκτη. Υπάρχουν παράπονα και καταγγελίες από αθλητές και γονείς. Σαφέστατα, η εικόνα του μοναδικού Κλειστού Γυμναστηρίου στο νησί δεν τιμά κανέναν. Ωστόσο, ξεκαθαρίζω πως δεν ευθυνόμαστε ως δημοτική αρχή, αντιθέτως κάναμε όσα ήταν απαραίτητα προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά όσων φορέων εμπλέκονται στη διαχείριση του χώρου».

Έτοιμη μελέτη και χρηματοδότηση ύψους 25.000€ έχει διαθέσιμη ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού

Παρεμβάσεις ηλεκτροφωτισμού εν καιρώ!

Πέραν του ζητήματος που προέκυψε με τη δυσοσμία από τον παρακείμενο βόθρο, η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να δώσει λύση και σε ένα χρόνιο πρόβλημα εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου Νεάπολης, της μοναδικής στεγασμένης αθλητικής εγκατάστασης στο νησί για τα αθλήματα σάλας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ).

Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Τουρισμού του Δήμου Λέσβου Δημήτρης Αλεξίου, επεσήμανε πως η το νομικό πρόσωπο είναι απόλυτα έτοιμο σε επίπεδο μελέτης, αλλά και χρηματοδότησης, για τον εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων στο Κλειστό Γυμναστήριο Νεάπολης, που θα περιλαμβάνει επίσης και αλλαγή στις λάμπες φωτισμού.

«Να τελειώσουν τα πρωταθλήματα»

«Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων από ομάδες που χρησιμοποιούν την αθλητική εγκατάσταση. Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα κάτι. Το Κλειστό Γυμναστήριο, με την πάροδο των χρόνων, βγάζει φθορές. Κάποιες είναι διαχειρίσιμες. Κάποιες άλλες όχι, απαιτώντας γενναίες αποφάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, το γεγονός ότι πολλές λάμπες στην οροφή δεν ανάβουν απαιτεί μια αντιμετώπιση συνολική. Δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά και θα πρέπει να γίνει ολική αντικατάσταση. Ως νομικό πρόσωπο έχουμε έτοιμη μελέτη για την αντικατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού εξοπλισμού και μάλιστα υπάρχουν άμεσα διαθέσιμοι πόροι. Όμως, έχω εξηγήσει και στους εκπροσώπους των ομάδων, πως από τη στιγμή που υπάρχουν σε εξέλιξη αγωνιστικές υποχρεώσεις στα πρωταθλήματα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε εργασίες γιατί απαιτείται να κλείσει το Γυμναστήριο για 15 ημέρες. Η μελέτη περιλαμβάνει αλλαγή του ηλεκτρολογικού πίνακα, καλωδιώσεων και αντικατάσταση στις λάμπες οροφής, με νέου τύπου led που εκτός από πιο οικονομικές έχουν και μεγαλύτερη απόδοση».  

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey