FOLLOW US

Αστυνομία

  • Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στη σύλληψη 13 ατόμων στα αεροδρόμια Μυτιλήνης, Ρόδου, Θεσσαλονίκης, Σαντορίνης και Κω
Εξάρθρωση διεθνούς απάτης στις αερομεταφορές

Σε αστυνομική επιχείρηση διεθνούς κλίμακας για την καταπολέμηση απατών στον τομέα των αερομεταφορών, συμμετείχε η Ελληνική Αστυνομία, επί τέσσερις ημέρες από 18 έως 22 Ιουνίου 2018, υπό το συντονισμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη συμμετοχή όλων των αερολιμένων της χώρας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 13 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 25 ατόμων, ενώ διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, αναφορικά με απατηλές συναλλαγές και εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση υλοποιήθηκε από την EUROPOL, την INTERPOL και την AMERIPOL, με την υποστήριξη αστυνομικών Αρχών του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ενώ συμμετείχαν αστυνομικές αρχές σε περισσότερους από διακόσιους είκοσι έξι (226) αερολιμένες. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, στο πλαίσιο παγκόσμιας δράσης για την καταπολέμηση των απατών που διαπράττονται μέσω διαδικτύου με κάρτες πληρωμής στον τομέα των αερομεταφορών, στην οποία συμμετείχαν υπηρεσίες και εμπειρογνώμονες της Ελληνικής Αστυνομίας. Υποστηρικτικό ρόλο διαδραμάτισε η Eurojust, από κοινού με την Frontex, η οποία διέθεσε εκπροσώπους της σε 22 αεροδρόμια, ενώ στο πλαίσιο του έργου AIRCOP, συμμετείχαν αστυνομικές αρχές για πραγματοποίηση ελέγχων σε αερολιμένες χωρών της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι από αεροπορικές εταιρείες, διαδικτυακά ταξιδιωτικά γραφεία, συστήματα καρτών (card schemes), της πλατφόρμας «Perseuss» και της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), οι οποίοι συνεργάστηκαν για τον εντοπισμό ύποπτων για απάτη συναλλαγών - εκδόσεων αεροπορικών εισιτηρίων, την επιβεβαίωση αυτών ως απατηλών και την αποστολή των συλλεχθέντων πληροφοριών στις αστυνομικές Αρχές του αερολιμένα αναχώρησης του επιβάτη.

Συλλήψεις σε όλον τον κόσμο

Συνολικά εντοπίστηκαν 334 ύποπτες συναλλαγές και συνελήφθησαν 141 άτομα σε όλον τον κόσμο, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Στη χώρα μας, η αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό το συντονισμό και την εποπτεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σε συνεργασία με τις αστυνομικές Αρχές όλων των αερολιμένων της χώρας και διενεργήθηκαν στοχευμένοι έλεγχοι επιβατών, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων, αναφορικά με ύποπτες συναλλαγές - εκδόσεις αεροπορικών εισιτηρίων μέσω διαδικτύου (fraud notifications).

Ως προς τα αποτελέσματα της επιχείρησης στη χώρα μας, συνελήφθησαν στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στον Αερολιμένα Θεσσαλονίκης, στον Κρατικό Αερολιμένα Ρόδου, στον Κρατικό Αερολιμένα Σαντορίνης, στον Κρατικό Αερολιμένα Κω και στον Κρατικό Αερολιμένα Μυτιλήνη 13 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκαν δικογραφίες αυτόφωρης διαδικασίας, για απάτη με υπολογιστή, χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς. Επίσης σχηματίστηκαν δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος 25 ατόμων και λήφθηκαν 34 ειδοποιήσεις, που αφορούσαν συναλλαγές - εκδόσεις αεροπορικών εισιτήριων που είχαν πραγματοποιηθεί με χρήση υποκλαπέντων στοιχείων πιστωτικών/χρεωστικών καρτών. Οι ειδοποιήσεις αυτές αφορούσαν πτήσεις σε προορισμούς εσωτερικού, αλλά και του εξωτερικού και ειδικότερα αερολιμένες της Πολωνίας, της Ισπανίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Γαλλίας και της Ιταλίας.

 

Εφιστά την προσοχή η Europol

Η Europol εφιστά τη προσοχή στους επιβάτες, δίνοντας τις κάτωθι συμβουλές:

- Πραγματοποιήστε κρατήσεις για τις διακοπές σας, απ’ ευθείας από την ιστοσελίδα του ξενοδοχείου, της αεροπορικής εταιρείας ή ενός αξιόπιστου ταξιδιωτικού πρακτορείου. Αναζητήστε το λογότυπο της ΙΑΤΑ στην ιστοσελίδα της εταιρείας.

- Πραγματοποιήστε διαδικτυακό έλεγχο για να βεβαιωθείτε ότι η εταιρεία είναι νόμιμη. Εάν είναι ύποπτη, ίσως υπάρχουν σχετικές προειδοποιητικές αναρτήσεις από άλλους χρήστες που είχαν εμπειρία πραγματοποίησης συναλλαγών με την εταιρεία.

- Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με το όνομα της ιστοσελίδας και το όνομα χώρου. Μικρές αλλαγές στον όνομα της ιστοσελίδας ή στο όνομα χώρου - όπως από .com σε .eu, μπορεί να σας ανακατευθύνουν σε διαφορετική εταιρεία.

- Ελέγξτε την ασφάλεια των πληρωμών. Βεβαιωθείτε ότι κατά τη διαδικασία κράτησης η γραμμή διεύθυνσης url αρχίζει με https://.

- Ελέγξτε εάν η ιστοσελίδα προσφέρει όρους και προϋποθέσεις, πολιτική επιστροφής χρημάτων και πολιτική απορρήτου - προστασίας προσωπικών δεδομένων.

- Εάν μια προσφορά ακούγεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, πιθανότατα να μην είναι.

- Αν πέσετε θύμα απάτης, διατηρήστε όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και αναφέρετε το στην αστυνομία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018 11:18
Ετικέτες
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Με 196 «τριπάκια» LSD! 35χρονο «βαποράκι» »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top