FOLLOW US

Αστυνομία

  • Ζητούν αποσυμφόρηση και καλύτερες συνθήκες εργασίας
{remote}https://www.emprosnet.gr/KRGf5Ke_wnQ{/remote}

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων, που κάλεσε χτες τα μέλη της σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο της Μόριας, ήταν οι αστυνομικοί που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Στο πλευρό τους στάθηκαν συνδικαλιστές και μέλη του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής που συμπαραστάθηκαν στους συναδέλφους τους αστυνομικούς που κατηγορούνται για το ότι δραπέτευσαν τέσσερις μετανάστες από το Κέντρο Κράτησης, οι οποίοι όμως στη συνέχεια συνελήφθησαν.

Με πανό οι αστυνομικοί ζήτησαν αποσυμφόρηση, αλλά και να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας τους. Συγκέντρωση πραγματοποίησαν και κάτοικοι της Μόριας και της Παναγιούδας. Το «παρών» έδωσαν και η Ένωση Αξιωματικών Βορείου Αιγαίου που εξέφρασε τη συμπαράστασή της στους αστυνομικούς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημήτρης Αλεξίου ανέφερε: «Εκφράζουμε τη διαμαρτυρία μας για τα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά εδώ και δύο χρόνια. Έχουμε μια πολιτική και φυσική ηγεσία που δείχνει αδιαφορία στα προβλήματα των αστυνομικών, αλλά και της κοινωνίας. Από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο έχει καλλιεργηθεί κλίμα ανασφάλειας στον πολίτη. Η αστυνομία απασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το μεταναστευτικό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές αυτά τα προβλήματα, καταγγέλλουμε καθημερινά την κατάσταση, αλλά δεν εισακουγόμαστε. Από δω και μπρος θα ακολουθήσουν κι άλλες κινητοποιήσεις και θα είμαστε καθημερινά στο δρόμο. Δεν είμαστε αναλώσιμοι».

 

«Πάνω από 10.000 στο νησί»

Ο γραμματέας της ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Απόστολος Παπαδέλλης ανέφερε: «Συγκεντρωθήκαμε σήμερα οι συνάδελφοι αστυνομικοί, του ΕΚΑΒ, λιμενικοί, πυροσβέστες που μας στηρίζουν για το δίκαιο αγώνα μας. Ζητάμε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας να καταλάβουν αυτά που βιώνουν οι αστυνομικοί στη Λέσβο, τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στο Κέντρο Κράτησης στο ΠΡΟΚΕΚΑ, την απουσία υλικοτεχνικής υποδομής, για τα περιπολικά με 400.000 χιλιόμετρα, με καύσιμα με το δελτίο και το εννοώ. Βάζουμε 30 ευρώ καύσιμα το περιπολικό κάθε μέρα. Εάν αυτό λέγεται σύγχρονη αστυνομία, τότε τι να πω. Ζητάμε ενίσχυση από πλευράς προσωπικού. Ζητάμε άμεση αποσυμφόρηση του hot spot της Μόριας, γιατί αυτή τη στιγμή στο νησί μας πρέπει να υπάρχουν πάνω από 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε καθημερινή βάση έχουμε περιστατικά κλοπών μέσα στο κέντρο της πόλης. Οι συνάδελφοι παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες».

 

«Η αστυνόμευση του μνημονίου»

Από την πλευρά του ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Χρήστος Συνδρεβέλης τόνισε: «Εξαρχής η Ομοσπονδία μας έχει εκφραστεί πεντακάθαρα. Δεν μπορούμε να έχουμε αστυνόμευση του πολίτη με όρους μνημονίου. Η πολιτεία θα πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα της αστυνόμευσης, να ενισχύσει την αστυνομία στο έργο της, καθολικά και έμπρακτα. Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2017 να επιχειρούν οι συνάδελφοι χωρίς ατομικά είδη προστασίας και υλικοτεχνική υποδομή, χωρίς καύσιμα στα περιπολικά και αντί να επιβραβεύονται για το φιλότιμο να οδηγούνται στο αυτόφωρο. Θα πρέπει να σκεφτεί ξανά η πολιτεία αν θα πρέπει να οδηγηθούν οι αστυνομικοί στο αυτόφωρο ή η ίδια για τις τραγικές της ελλείψεις».

 

Η Ένωση Πυροσβεστών

Ο Γιώργος Ντίνος, πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, χαρακτήρισε απαράδεκτο αυτό που συνέβη με τους αστυνομικούς που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο και πρόσθεσε: «Με τις ελλείψεις και το βάρος που τραβούν οι αστυνομικοί για να φέρουν σε πέρας αυτή την πολύ δύσκολη δουλειά, η λύση που βρήκε το ελληνικό δημόσιο ήταν να ρίξει τις ευθύνες στους αστυνομικούς. Θέλω να πω για τις συνθήκες μέσα στη Μόρια ότι σαφώς δεν φταίνε οι άνθρωποι. Όταν σε ένα χώρο που είναι για 2.000 άτομα ζουν 5 και 6 χιλιάδες είναι φυσικό να συμβαίνουν πράγματα, όπως σε περιστατικά φωτιάς και επεισοδίων που έχουμε εισέλθει, έχουν σπάσει τα παρμπρίζ μας, έχουν πεταχτεί πέτρες και άλλα. Έχουμε ήδη μείνει μισή δύναμη από τον περασμένο Μάρτιο και μετά όπου έφυγαν οι πυροσβέστες για να στελεχώσουν το αεροδρόμιο, έχουμε πρόβλημα και εδώ και στη Χίο και στη Σάμο, με συνεχείς μειώσεις τους μισθούς. Πρέπει να γίνει κάτι άμεσα και να μειωθεί ο κόσμος που φιλοξενείται μέσα στη Μόρια».

 

Η Ένωση Λιμενικών

«Οι ένστολοι, συναισθανόμενοι τη θέση μας και ότι φοράμε στολή, είμαστε οι τελευταίοι που βγήκαμε να διαμαρτυρηθούμε και αυτό πρέπει να εκτιμηθεί», υπογράμμισε αρχικά ο Φώτης Γαρουφαλλιάς, πρόεδρος της Ένωσης Λιμενικών Νομού Λέσβου και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λιμενικών. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, «η Μόρια είναι ο τελευταίος κρίκος μιας αλυσίδας. Το πρόβλημα από δω μεταφέρεται στο λιμάνι με τον κόσμο που θέλει να φύγει προς την ενδοχώρα, ενδεχομένως και σε κάποιο πλωτό που θα θέλουν να φέρουν αύριο ή μεθαύριο για να αποσυμφορήσουν την κατάσταση. Χωρίς να φταίνε οι άνθρωποι που είναι εδώ, ακόμα κι εμείς αν ήμασταν μέσα σε αυτές τις συνθήκες θα αντιδρούσαμε. Η βόμβα αυτή είναι βραδυφλεγής, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει αποσυμφόρηση. Τίποτα άλλο δεν μπορεί να δώσει λύση».

 

Συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου

Ο Αντιδήμαρχος Νίκος Καρασάββας συμμετείχε εκ μέρους του Δήμου Λέσβου και του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού στη χτεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αστυνομικών έξω από το ΚΥΤ της Μόριας και παρέδωσε επιστολή συμπαράστασης του Δημάρχου στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου Δημήτρη Αλεξίου. Ο κ. Γαληνός εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του Δήμου Λέσβου στον δίκαιο αγώνα των Αστυνομικών Υπαλλήλων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας κάτω από τις οποίες καλούνται καθημερινά να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους, χωρίς επαρκές ανθρώπινο δυναμικό και με ελλείψεις σε εξοπλισμό και μέσα: «Έχουμε επανειλημμένα απευθυνθεί προς την Κυβέρνηση εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή μας σ’ αυτή την πολιτική, που δημιουργεί απάνθρωπες συνθήκες στο Κ.Υ.Τ Μόριας, τόσο για τους αιτούντες άσυλο, όσο φυσικά και για τους ένστολους εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Ο υπερπληθυσμός του κέντρου είναι η πηγή όλων των προβλημάτων και δυστυχώς, οι αρμόδιες αρχές κωφεύουν. Πλέον ο μόνος δρόμος είναι οι δυναμικές αντιδράσεις και κινητοποιήσεις, στις οποίες ο Δήμος Λέσβου, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θα πρωτοστατήσει. Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω έκκληση, για ακόμα μια φορά, προς όλους τους τοπικούς φορείς και κυρίως στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της Λέσβου να σταθούμε όλοι μαζί ενωμένοι και να αγωνιστούμε για να μη μετατραπεί η Λέσβος σε νησί φυλακή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top