FOLLOW US

Αστυνομία

  • Η φωτιά σε ελαιόδεντρα δυναμίτισε ξανά το κλίμα στην περιοχή και επανέφερε το αίτημα για αποσυμφόρηση και λήψη μέτρων
Σιγοκαίει η Μόρια…

Κάτι περισσότερο από 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης, ελαιοκτήματα κυρίως, κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε προχθές στις 17:15 κοντά στον οικισμό της Μόριας και εκτιμάται ότι ξεκίνησε κοντά στο παλιό εργοστάσιο «Γκρέκα», σε σημείο που δεν έχει καμία σχέση με το hotspot. Η φωτιά γρήγορα άρχισε να εξαπλώνεται και στις επτά το απόγευμα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, είχε προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επενέβησαν.

Κάτι περισσότερο από 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης, ελαιοκτήματα κυρίως, κατέκαψε η φωτιά που ξέσπασε προχθές στις 17:15 κοντά στον οικισμό της Μόριας και εκτιμάται ότι ξεκίνησε κοντά στο παλιό εργοστάσιο «Γκρέκα», σε σημείο που δεν έχει καμία σχέση με το hotspot. Η φωτιά γρήγορα άρχισε να εξαπλώνεται και στις επτά το απόγευμα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, είχε προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στις ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που επενέβησαν.

Ωστόσο, ελέγχθηκε λίγο πριν τις 9 το βράδυ, αλλά αναπόφευκτα συνδέθηκε με την προβληματική κατάσταση που επικρατεί εδώ και ενάμιση χρόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας, με τους κατοίκους να εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη νέα αναστάτωση που προκλήθηκε λίγα μέτρα από τα σπίτια τους, επαναφέροντας το ζήτημα για αποσυμφόρηση του hotspot.

Όπως γράφτηκε και χθες στο «Ε», οι πρώτες εκτιμήσεις της πυροσβεστικής για τους λόγους που ξεκίνησε η φωτιά έδειχναν ως «ύποπτη» την καύση κλαδιών για τον καθαρισμό των χωραφιών ιδιωτών. Ωστόσο, δεν αποκλείεται -σύμφωνα πάλι με πηγές από την πυροσβεστική- η απροσεξία που προκάλεσε την πυρκαγιά να προήλθε από μετανάστες που χρησιμοποιούν ως κατάλυμα οικόπεδο κοντά στο σημείο που φέρεται να ξεκίνησε η φωτιά.

Σε κάθε περίπτωση, η φωτιά αυτή ήρθε να αναδείξει την προβληματική κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια και να κάνει ακόμα πιο επιτακτικό το αίτημα της αποσυμφόρησης.

Αυτήν τη φορά, η μια ακόμη φωτιά που ξέσπασε στη Μόρια δεν είχε σχέση με το hot spot. Προκάλεσε όμως δικαιολογημένα την ίδια και μεγαλύτερη ίσως αναστάτωση με όλες τις προηγούμενες, καθώς άρπαξε κοντά στον οικισμό και στην πορεία της κατέκαψε ελαιοκτήματα-περιουσίες των κατοίκων.

 

Αγανάκτηση

Οι κάτοικοι δεν έκρυψαν τη συσσωρευμένη εδώ και καιρό αγανάκτησή τους τόσο στους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης που βρέθηκαν στο συμβάν όσο κυρίως στους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Νίκο Καρασάββα και Καθαριότητας Γιώργο Κατζανό, που έσπευσαν και εκείνοι με τη σειρά τους να συνδράμουν τις προσπάθειες της πυροσβεστικής.

Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, αν και απών, βρέθηκε στο… στόχαστρο αρκετών κατοίκων, με τους παριστάμενους αντιδημάρχους να γίνονται αποδέκτες των έντονων δικαιολογημένων διαμαρτυριών για το γεγονός πως δεν έχει δρομολογηθεί από την κυβέρνηση απολύτως καμία ουσιαστική ενέργεια αποσυμφόρησης της περιοχής.

Αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών περί δικαίων και αδίκων έγινε και ο πρόεδρος της κοινότητας της Μόριας Νίκος Τρακέλλης, ο οποίος, μιλώντας στο «Ε», σχολίασε πως «έφτασε ο κόμπος στο χτένι», υποστηρίζοντας πως πρέπει να δοθεί άμεσα μια λύση για την αποσυμφόρηση της περιοχής.

 

Τα αίτια που αναζητούνται

Τη στιγμή δε που η πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση της πυροσβεστικής απέδιδε σε απροσεξία κατά τη συνηθισμένη καύση κλαδιών για τον καθαρισμό χωραφιών εκ μέρους των ιδιωτών, οι κάτοικοι «έδειχναν» ως υπεύθυνη για την πρόκληση της φωτιάς ομάδα μεταναστών που καταλύει προσωρινά κοντά στο πρώην εργοστάσιο «Γκρέκα» και καθημερινά μαγειρεύει για το φαγητό της, εκτίμηση βέβαια που μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο από την ίδια την πυροσβεστική που κάνει και την προανάκριση.

Με δεδομένο βέβαια πως πολλοί κινδυνολογούσαν τις τελευταίες ημέρες για μια φωτιά που θα ενέτεινε τον προβληματισμό γύρω από το αδιέξοδο του προσφυγικού, εξυφάνθηκαν και χθες δεκάδες σενάρια… συνωμοσίας, με άλλους να εκτιμούν πως η πρόκλησή της είναι προβοκάτσια και άλλους να «δείχνουν» τις ομάδες μεταναστών που έχουν προκαλέσει επεισόδια στο hot spot ως υπεύθυνες για το νέο κακό που ξεκίνησε στην περιοχή.

Ευτυχώς όμως οι ομάδες αυτές δεν έτυχαν… «αξιοποίησης», ειδικά στο διαδίκτυο, γιατί θα μπορούσαν να είχαν δυναμιτίσει περαιτέρω το ήδη βαρύ κλίμα που επικρατεί στη Μόρια.

Επισήμως από την πυροσβεστική ανακοινώθηκε ότι η φωτιά ξεκίνησε σε ελαιόκτημα και έκαψε 10 στρέμματα γεωργικής έκτασης. Στο συμβάν έλαβαν μέρος 18 πυροσβέστες με εννιά οχήματα, 12 άτομα πεζοπόρο τμήμα και οκτώ εθελοντές, οι οποίοι όλη νύχτα έσβηναν μικροεστίες.

 

«Άμεση καταγραφή των ζημιών»

 

Η επόμενη μέρα τώρα από τη φωτιά βρήκε τους ιδιοκτήτες των κτημάτων που κάηκαν να μετρούν τις πληγές που άφησαν πίσω τους οι φλόγες, με τους Μοριανούς και τον πρόεδρο της κοινότητας να επαναφέρουν ξανά και επιτακτικά την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για την προστασία του οικισμού τους, των περιουσιών τους αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους, κυρίως στη Μόρια, πρόσφυγες και μετανάστες.

Το αίτημα της αποσυμφόρησης έρχεται μετ’ επιτάσεως στην επικαιρότητα, με τους κατοίκους να στρέφουν ξανά το ενδιαφέρον στο τι πραγματικά προσέφερε η περίφημη σύσκεψη στο Μαξίμου. Την ίδια ώρα, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας προανήγγειλε στο «Ε» άμεση καταγραφή των ζημιών και υποστήριξε πως ενδεχομένως από σήμερα κιόλας θα μπορούν οι δικαιούχοι αποζημίωσης να απευθύνονται στα γραφεία του Δήμου.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top