Ζητείται η αναμόρφωση της ακτοπλοϊας

25/04/2022 - 11:30 Ενημερώθηκε 21/04/2022 - 23:01

Η εκπόνηση μελέτης για την αναμόρφωση του συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, που πραγματοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με το «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών» (ΕΚΕΤΑ/ΙΜΕΤ) & η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) βρίσκονται στην φαρέτρα του Υπουργείου Ναυτιλίας και έχουν στόχο την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών γραμμών.  

Οι δύο αυτές εξελίξεις έγιναν γνωστές σε έγγραφη απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη προς τον βουλευτή Δωδεκανήσου του κυβερνώντος κόμματος Μάνο Κόνσολα. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί εκ μέρους του βουλευτή Δωδεκανήσου κατάθεση ερώτησης αλλά και σειρά προτάσεων για τη στήριξη της ακτοπλοΐας και των ενδονησιωτικών μεταφορών, με έμφαση στην ενίσχυση του αριθμού των συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και την αύξηση της επιδότησης για τη ρήτρα καυσίμων, κάτι που έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο Ναυτιλίας. 

Σκοπός της μελέτης για την αναμόρφωση του συστήματος ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών είναι η βελτίωση της προσβασιμότητας σε ενδονησιωτικό και διαπεριφερειακό επίπεδο με την εξασφάλιση σύνδεσης των μικρότερων νησιών με τα μεγαλύτερα νησιά και την ηπειρωτική χώρα. 

Στόχος είναι, επίσης, ένα δίκτυο θαλάσσιων συγκοινωνιών δημόσιας υπηρεσίας για τη διασφάλιση σταθερών, διαρκών και αξιόπιστων συνδέσεων για τις άγονες γραμμές σε συνδυασμό με το σύνολο των νησιωτικών περιοχών. 

Και η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων (Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ) έχει στρατηγικό στόχο την χρηματοδότηση έργων δημόσιου χαρακτήρα στους τομείς των λιμενικών υποδομών και των θαλάσσιων ενδομεταφορών. 

Όπως αναφέρει, ο Υπουργός Ναυτιλίας στην απάντηση του προς τον κ. Κόνσολα: «θα γίνουν παρεμβάσεις σε επιλεγμένα λιμάνια, οι οποίες θα συνδυαστούν με προώθηση της χρήσης καθαρών καυσίμων, την εγκατάσταση πληροφοριακών συστημάτων για την περιβαλλοντική διαχείριση και παρακολούθηση των λιμένων, καθώς και τη λειτουργική διαχείριση των υπηρεσιών τους». 

Παράλληλα, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ενημερώνει ότι εντός του 2021 έχουν εκδοθεί αποφάσεις προκήρυξης αρχικών μειοδοτικών διαγωνισμών, προς εξυπηρέτηση 49 δρομολογιακών γραμμών, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους εξυπηρετούνται ήδη με συμβάσεις ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας. 

Α.Ω. 
 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey