Χωρίς «νομικά» κωλύματα οι εργασίες στη Βάστρια

02/10/2022 - 12:00

Χωρίς περαιτέρω νομικά «εμπόδια» συνεχίζονται οι εργασίες για την κατασκευή της «κλειστής» και ελεγχόμενης δομής στη «Βάστρια». Το Μονομελές Πρωτοδικείο Μυτιλήνης απέρριψε και την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν καταθέσει η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου και οι κοινότητες Ν. Κυδωνιών και Κώμης, κατά του Δημοσίου , του Υπ. Μετανάστευσης και της αναδόχου εταιρίας του έργου, της ΤΕΡΝΑ. Σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, το δικαστήριο έκρινε ότι το έργο μετά και από τις οδηγίες της Διεύθυνσης Δασών, «δεν διέρχεται ούτε αναπτύσσεται εντός του δικτύου των προστατευομένων περιοχών Natura 2000», ενώ οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν ως τώρα είναι απολύτως νόμιμα. Σε ότι αφορά τις υλοτομήσεις δένδρων στο χώρο κατασκευής της νέας δομής, αυτές όπως δείχνουν τα στοιχεία που έλαβε υπόψη του το δικαστήριο , έγιναν κατόπιν έκδοσης των απαραίτητων αδειών από τη Δ/νση Δασών. Με βάση τις σχετικές οδηγίες και εγκρίσεις της αρμόδιας υπηρεσίας αναμένονται να γίνουν και οι παρεμβάσεις στην παρακείμενη δασική έκταση στα πλαίσια της πυροπροστασίας της ευρύτερης περιοχής , προκειμένου να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα από τη δημιουργία της «κλειστής» δομής στην συγκεκριμένη περιοχή , δεδομένου ότι θα βρίσκεται κοντά στο δάσος. 

Επισπεύδεται το έργο για να εγκαινιαστεί 

Ανεξαρτήτως της απόφασης του δικαστηρίου επί της εν λόγω προσφυγής , αυτό που λέγεται με τον πιο επίσημο τρόπο από τους αρμόδιους του Υπ. Μετανάστευσης, είναι ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, σύμφωνα με τις υποδείξεις της Δ/νσης Δασών, ώστε να μην κινδυνέψει σε καμιά περίπτωση η παρακείμενη δασική έκταση. Γι αυτό και οι όποιες υλοτομήσεις έγιναν κατόπιν των εγκρίσεων της Δ/νσης Δασών , όπως και οι ζώνες πυροπροστασίας. Κατόπιν αυτών των εξελίξεων είναι φανερό ότι πλέον δεν υπάρχει κανένα «κώλυμα» , νομικό ή άλλο, που να μπορέσει να εμποδίσει την ολοκλήρωση του έργου. Με δεδομένη μάλιστα την δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη κατά τη συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους του υπουργείου ότι τα εγκαίνια του «κλειστού» και ελεγχόμενου κέντρου της Λέσβου θα γίνουν τον προσεχή Φλεβάρη, είναι φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα επισπευστούν οι εργασίες ώστε στις αρχές του 2023 η νέα δομή να είναι έτοιμη να λειτουργήσει.Το γεγονός πάντως ότι η κωλυσιεργία που προέκυψε κατά την έναρξη των εργασιών , με την «πυρπόληση» των μηχανημάτων και τις «κινητοποιήσεις» των αντιδρώντων στη Βάστρια, είχε ως αποτέλεσμα να πάρει παράταση χρόνου η ανάδοχος εταιρία και αντί η νέα δομή να έχει ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές , που προέβλεπε η αρχική σύμβαση, τελικά να πάει μέσα στο 2023 . Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μια φορά θα ξεχειμωνιάσουν οι διαμένοντες στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ, καθυστερώντας το κλείσιμο της. Ενα επιπλέον θέμα είναι μέχρι τότε, να έχουν διευθετηθεί όλες οι αιτήσεις ασύλου των φιλοξενουμένων στον Καρά Τεπέ, προκειμένου να αναχωρήσουν από το νησί και να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο δυνατόν οι νέες αφίξεις, ώστε οι μετακινήσεις στη νέα «κλειστή» και ελεγχόμενη δομή να είναι περιορισμένες. 

Καμιά «όχληση» εκτός αστικού ιστού 

Πάντως το βέβαιο είναι ότι με δεδομένες τις υποδομές που προβλέπονται στη νέα δομή και τις δεσμεύσεις που υπάρχουν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για τη διευθέτηση΄και επίσπευση όλων των διαδικασιών των αιτούντων ασύλου, αν δεν υπάρξει κάποια κραυγαλέα ανατροπή των μέχρι τώρα αριθμητικών δεδομένων, η νέα «κλειστή» δομή δύσκολα θα κληθεί να φιλοξενήσει αριθμούς προσφύγων και μεταναστών, στο ανώτατο όριο των προδιαγραφών που σχεδιάστηκε, για το οποίο πολύ συζήτηση και αντιπαραθέσεις έγιναν. Το πιθανότερο είναι να φιλοξενούνται μερικές εκατοντάδες, όπως άλλωστε συμβαίνει και τώρα στην προσωρινή δομή, υπό καλύτερες συνθήκες διαμονής και με την μηδενική «όχληση» στην τοπική κοινωνία, αφού η νέα δομή βρίσκεται εκτός αστικού ιστού και πολύ μακριά από κατοικημένη περιοχή. Και αυτό το γεγονός είναι μια αισθητή διαφοροποίηση σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι τώρα, που κάποιοι συνειδητά παραβλέπουν, γιατί δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι είχαν λανθασμένη προσέγγιση και αρκετοί από αυτούς ...υπηρετούσαν και μικροπολιτικές σκοπιμότητες με τις υπερβολικές αντιδράσεις τους. Τώρα προφανώς η σιωπή τους είναι ...χρυσός και λέει πολλά!  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey