Οι ομορφιές του Βορείου Αιγαίου

Το παραδοσιακό καθάρισμα της Μαστίχας Χίου με το χέρι

07/02/2022 - 19:00

Η Μαστίχα Χίου αποτελεί ένα μοναδικό προϊόν που παράγεται μόνο στη Χίο. Μετά τη συλλογή της από τα χωράφια, κοσκινίζεται, πλένεται και καθαρίζεται επιμελώς με το χέρι, κομμάτι-κομμάτι, για να παραδοθεί στην Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου και στη συνέχεια να προωθηθεί στο εμπόριο. Το καθάρισμα ή πάστρεμα της Μαστίχας όπως το ονομάζουν οι ντόπιοι αποτελεί μία χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία που ξεκινάει συνήθως το Νοέμβριο και απασχολεί τους μαστιχοπαραγωγούς τους χειμερινούς μήνες.

Φωτογραφίες: Konstantinos Mil. Anagnostou
Φωτογραφία: Konstantinos Mil. Anagnostou

Οι μαστιχοπαραγωγοί, κυρίως οι γυναίκες, απλώνουν το μαστίχι σε μεγάλα χάλκινα ταψιά (σινί όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι) και το καθαρίζουν κομμάτι-κομμάτι με τα χέρια, χρησιμοποιώντας αιχμηρά αυτοσχέδια μαχαίρια, για να αφαιρέσουν μικρά σκουπίδια, φύλλα και ξυλαράκια που έχουν κολλήσει πάνω του. Ο παραδοσιακός τρόπος καθαρίσματος γίνεται με το χέρι και χρησιμοποιείται από τα πολύ παλιά χρόνια μέχρι και τις μέρες μας.

Πηγή: Chiosphotos

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey