Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Πόλη ( Boğaziçi) Το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Πόλη ( Boğaziçi)

Το Ιωβηλαίο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκίας

08/01/2023 - 11:00

Το νέο έτος έχει ιστορική συμβολική σημασία για τους γείτονες. Το Ιωβηλαίο των 100 χρόνων από την ίδρυση της Δημοκρατίας τους, ορόσημο που καθιστά καίριες τις επερχόμενες ταυτόχρονες κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές. Οι κυβερνώντες (AKP- Ερντογάν) θα προσπαθήσουν να παρατείνουν την 21ετή, κατά το σύστημα Πούτιν, διακυβέρνησή τους, ενώ το μπλοκ της αντιπολίτευσης ακόμη συζητά για επαναφορά του σχεδόν αδρανούντος κοινοβουλευτικού τους συστήματος. 

Ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς

Μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο «μεγαλόψυχος» Πρόεδρος Ερντογάν, ευχήθηκε «σε κάθε μέλος του Έθνους και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα το 2023 να είναι ένα έτος με ειρήνη, γαλήνη, υγεία και ευημερία. Με το θέλημα του Αλλάχ, θα ξεκινήσουμε στη χώρα μας ένα νέο και μεγαλύτερο άλμα το 2023 με το όραμα μας για τον Αιώνα της Τουρκίας»! Την ίδια στιγμή παρά την διεθνή κατακραυγή, εκτός του74χρονου Οτσαλάν, που αργοπεθαίνει στο νησί Ιμραλί, εξακολουθεί φυλακισμένος στη Σηλυβρία ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και επίσημα πια καταδικάστηκε από προχθές σε ισόβια και ο 66χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβάλα. φυλακισμένος ήδη, χωρίς να έχει καταδικαστεί από δικαστήριο!

Ο Οσμάν Καβάλα

Παράλληλά η Εκπαιδευτική Κοινότητα (Καθηγητές και φοιτητές) του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου στην Πόλη ( Boğaziçi) «γιόρτασε» τη δεύτερη χρονιά διαμαρτυρίας ενάντια στη αυθαιρεσία και παραβίαση της ακαδημαϊκής ανεξαρτησίας που επιβάλλει ο Πρόεδρος Ερντογάν. Ακόμη αγανάκτηση και ξεσηκωμό στις γυναικείες οργανώσεις όλης της χώρας έχει δημιουργήσει η πρόσφατη του ΣτΕ της Τουρκίας, που έκρινε «νόμιμη» την απόφαση του προέδρου Ερντογάν για αποχώρηση της χώρας απ’ τη λεγόμενη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που αφορά στη προστασία και τα δικαιώματα της γυναίκας. 

Και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη γείτονα  

Μέσα σ αυτή την ατμόσφαιρα ο πρόεδρος Ερντογάν σκέπτεται να διενεργήσει πρωτύτερα απ’ τον Ιούνιο, που είναι κανονικά, τις εκλογές για «να μην πειραχτούν τα μπάνια του λαού»! Ανταποκρινόμενος δε στον ρόλο του «πατερούλη» (που κακά τα ψέματα εκατομμύρια τούρκοι τον θέλουν έτσι) προχθές του πήγαν οι αρμόδιοι Υπουργοί του να υπογράψει το διάταγμά για αύξηση μισθών δημοσίου και των συντάξεων κατά 17.5% αυτός τους «μάλωσε», έσβησε το 17,5 , έγραψε 25% και έδωσε υπόσχεση για ακόμη 5% προσεχώς! Μ’ αυτά και μ αυτά φαίνεται θα πάμε κι εμείς κι αυτοί στις εκλογές, με τον Χολουσί Ακάρ την μία να μας απειλεί και να «πυροβολεί» και την άλλη με περίσσεια αβρότητα να στέλνει στεφάνι στην Καβάλα για να συλλυπείται τον ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο για τον θάνατο της μητέρας του! Στο μεταξύ, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού της χώρας ήταν 137,55% τον Δεκέμβριο, πολύ υψηλότερος από το επίσημο ποσοστό του 64,27% , όπως ανακοινώνει η ανεξάρτητη Ομάδα (ENAG), από επώνυμους ακαδημαϊκούς. Ίσα που πήρε γενναία αύξηση ο κατώτατος βασικός μισθός (από 5.500 σε 8.500 λίρες) με τον τιμάριθμο ν ανεβαίνει καθημερινά και την υποτίμηση του νομίσματος (1 ευρώ = 20 πια λίρες)εξανεμίζεται το εισόδημα και οι πολίτες βιώνουν τα ίδια και χειρότερα προβλήματα. 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey