TIPS για ευχάριστες διακοπές

10/10/2022 - 08:30 Ενημερώθηκε 10/10/2022 - 16:03

«TIPS για ευχάριστες διακοπές», αυτός είναι ο τίτλος για την Λέσβο σε ταξιδιωτικό οδηγό «SUMMER - AUTUMN 2022» μιας από τις «πολλές» εταιρείες που εξυπηρετούν την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου. Εκφράζοντας, προσωπική άποψη - καθότι σχόλιο - να πούμε ότι ο τίτλος μας «κλώτσησε» διότι ήταν σαν να μας λέει ότι χωρίς tips δεν είναι ευχάριστες οι διακοπές στην Λέσβο. 

Σε αυτό το σημείο όπως πρέπει να παραθέσουμε τους τίτλους για τα υπόλοιπα νησιά στα οποία γίνεται αναφορά: «Χίος: Ένα νησί γεμάτο αρώματα, Σκιάθος: Κοσμοπολίτικη και ταυτόχρονα πανέμορφη!, Λήμνος: Κρυμμένοι θησαυροί της Λήμνου, Ικαρία: Ο απόλυτος ζεν προορισμός, Αλόννησος: Η γοητευτική, Ύδρα: Η κοσμοπολίτικη , Πόρος: Βόλτα στην «Βενετία» του Σαρωνικού, Σπέτσες : Ένας παράδεισος με άρωμα αριστοκρατίας, Αγκίστρι: Ο παράδεισος του Αργοσαρωνικού, Σίφνος : Οι τσουκαλάδες και οι σταμνάδες της». Προφανώς μετά από τέτοιους τίτλους σαφώς θα περίμενε κάποιος για την Λέσβο, που είναι και το μεγαλύτερο από όλα τα παραπάνω νησιά, κάτι διαφορετικό και πιο συγκεκριμένα έναν τίτλο που να σε παρακινεί να την εξερευνήσεις και όχι tips, λες και αναφερόμαστε σε γυναικεία... περίοδο που θέλουμε να περάσουμε ανώδυνα! 

Καμιά αναφορά σε αξιοθέατα 

Στην συνέχεια θα κάνουμε αναφορά στο περιεχόμενο, που είναι θα λέγαμε διαφημιστικού χαρακτήρα, καθώς προφανώς τα tips περιγράφουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν επιχειρήσεις του νησιού. Βέβαια στα υπόλοιπα νησιά λόγος γίνεται στα μνημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος, σε μέρη σταθμούς, σε παραλίες, ενώ η αναφορά σε επιχειρήσεις είναι θα λέγαμε μηδαμινή εντός του κειμένου.  

Άραγε δεν θα μπορούσε να γίνει αναφορά στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς της χώρους της Λέσβου που είναι αμέτρητοι; Ενδεικτικά μόνο μπορούμε να σημειώσουμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης, το Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας, το Μουσείο Τeriade, το Μουσείο Θεοφίλου, την Αρχαιολογική Συλλογή Ερεσού, το Μουσείο Βρανά, το Βυζαντινό Μουσείο, την Αρχαιολογική Λαογραφική Συλλογή Νάπης, το Μουσείο Ούζου: Ο κόσμος του ούζου, το Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922, το Ψηφιακό Μουσείο Γεώργιος Ιακωβίδης, την K-Gold Temporary Gallery και τόσα άλλα.  

Πέραν από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα δεν μνημονεύονται προσκυνήματα όπως ο Ταξιάρχης Μανταμάδου ή ο Άγιος Ραφαήλ που γέννησαν τον θρησκευτικό τουρισμό στη Λέσβο. Βέβαια να πούμε ότι δεν είναι οι μόνες εκκλησίες που πρέπει να επισκεφτεί κάποιος όταν έρθει στην Λέσβο, υπάρχουν τόσοι ναοί όπως για παράδειγμα η επιβλητική, -κατά την γνώμη μας- Μονή Υψηλού, ο Άγιος Ιγνάτιος, η Μυρσινιώτισσα, η Μονή Δαμανδρίου, η Μονή Πυθαρίου, η Γλυκοφιλούσα, ο Ναός Ταξιαρχών στην Πελόπη και τόσες άλλες που εκ των προτέρων με την αναφορά αυτή ξέρουμε ότι τις αδικήσαμε.  

Καμία αναφορά στο bird watching, που φέρνει «πουλάκηδες» στο νησί και στις περιοχές - σταθμούς αποδημητικών πουλιών, όπως για παράδειγμα οι Αλυκές Καλλονής που υπάρχουν παρατηρητήρια.  

Δεν υπάρχουν άραγε περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια που μπορεί να εξερευνήσει κανείς; 

Για να μην γίνει αναφορά στους αρχαιολογικούς χώρους που έχουν αποκτήσει άλλη αίγλη χάρη στις προσπάθειες του προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παύλου Τριανταφυλλίδη, όπως ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε το Κάστρο Μυτιλήνης και το Ιερό Μέσσου.  

Ευτυχώς όμως μνημονεύει το «Σύγρι» με το Απολιθωμένο 

Καμία επίσης αναφορά στο μοναδικό απολιθωμένο θαλάσσιο πάρκο που υπάρχει στην Ελλάδα, τη Νησιώπη και στο πλήθος των γεωλογικών μνημείων ενός νησιού που ολόκληρο έχει χαρακτηριστεί Γεωπάρκο και έχει διαφημιστεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης χάρη στον Ν. Ζούρο. Να πούμε ότι μνημονεύεται το απολιθωμένο δάσος στο «Σύγρι» όπως ανορθόγραφα σημειώνεται.  

Ο κατάλογος στο κεφάλαιο Λέσβος, για μας προσωπικά είναι ατελείωτος και τα παραπάνω παραδείγματα δεν περιγράφουν σε καμία των περιπτώσεων αυτά που μπορεί να δει και να γνωρίσει ένας επισκέπτης στο νησί μας.  

Γεγονός είναι ότι αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός, που δεν αντικατοπτρίζει ούτε στο ελάχιστο την δυναμική της Λέσβου, θα διαβαστεί από έλληνες και ξένους, που κινούνται με προορισμό είτε το δικό μας νησί είτε τα υπόλοιπα της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής.  

Μπορεί αυτό το σχόλιο να φαντάζει λεπτομέρεια σε σχέση με τα προβλήματα, που έρχεται αντιμέτωπο το νησί μας. Τελειώνοντας όμως να σας θυμίσω ότι η λεπτομέρεια είναι εκείνη που κάνει την διαφορά στο κάθε τι.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey