Στοιχεία για τη Λέσβο του 19ου αιώνα (στ)

16/07/2019 - 15:02

(Μια άλλη αναφορά του υποπρόξενου Σπ. Σημηριώτη: 4 Νοε. 1860)

Δημοσιεύσαμε πριν από 15 ημέρες το πρώτο μέρος της αναφοράς του υποπρόξενου της Ελλάδας στη Μυτιλήνη Σπυρίδωνα Σημηριώτη, σχετικά με τις καταπιέσεις Μυτιληνιών, Ελλήνων υπηκόων, εκ μέρους του τοπικού οθωμανού διοικητή Ισμαήλ πασά, ο οποίος, σύμφωνα με τον Σημηριώτη, σε συνεργασία με λέσβιους δημογέροντες προβαίνει σε παράνομες ενέργειες. Επισημαίνει εξάλλου ότι τα τοπικά δικαστήρια μεροληπτούν υπέρ των οθωμανών υπηκόων και αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα τέτοιας αντιμετώπισης. Συνεχίζουμε λοιπόν σήμερα με το δεύτερο μέρος της αναφοράς του υποπροξένου:

«Απόδειξις δε καθαρά και αναμφισβήτητος των λεγομένων μου είναι το επισυνημμένον ώδε εν πρωτοτύπω μαρτυρικόν έγγραφον των εν Μεσοτόπω συγχωρίων του Ιωάννου Κογιοπούλου, του οποίου το εμπεριεχόμενον μολονότι αποδεικνύει ως ψευδείς και αβασίμους όλας τας κατ᾽ αυτού προσαπτομένας κατηγορίας του προεστώτος Χαραλάμπους Κειλαδίτου και ότι όλαι είναι συκοφαντίαι και επιβουλαί ενεργηθείσαι υπ᾽ αυτού και των συναδέλφων του, μ᾽όλα ταύτα όμως το ενταύθα τοπικόν Συμβούλιον και προ πάντων ο προεξάρχων των δημογερόντων αρχιερεύς Μιτυλήνης κ. Μελέτιος, του οποίου το κατά των υπηκόων Ελλήνων μίσος του και η καταφορά είναι απαραδειγμάτιστος, απέρριψα ως όλως αβάσιμον και ως μη έχον ουδεμίαν ισχύν, παραδεχθέντες την ραδιουργίαν του προεστώτος, γινόμενον μασπατά (ως τούτο συνήθως πράττεται), διά τον λόγον ότι είναι συντεταγμένος παρά των προεστώτων, τους οποίους παντί σθένει υποθάλπει και κολακεύει, ίνα δύναται εις πάσαν περίστασιν να υποστηρίζεται και ούτος υπ᾽ αυτών, και κατεδίκασε τον ειρημένον Ιωάννην Κογιόπουλον εις ενός μηνός φυλακήν, δυνάμει αποφάσεως του Συμβουλίου, γινομένης εν παραβίστω και εν γωνία και κοινοποιηθείσης μοι την επιούσαν παρά του Διοικητού.

Τα αυτά δε συνέβησαν και εν τη δίκη του ετέρου υπηκόου Έλληνος Στρατή Φωτεινού, καταδικασθέντος και τούτου εις δίμηνον φυλάκισιν, επί τη απλή κατηγορία ότι διά λόγου μόνον είπεν (ως λέγουν) ότι θέλει πυροβολήσει κατά του κατηγόρου του Καράβαλη. Καθ᾽ όσον δε αφορά την τρίμηνον φυλάκισιν, ην το Τοπικόν Συμβούλιον απεφάσισε κατά του υπηκόου Έλληνος Δημητρίου Μουστάκα, διά τον λόγον ότι εις την συμβάσαν μεταξύ αυτού και τινος υπηκόου οθωμανού συμπλοκήν, ηθέλησε προς υπεράσπισίν του να σύρη την μάχαιραν εκ της μέσης του αστυνομικού κλητήρος, απειληθέντος παρά του αντιπάλου του, ζητήσαντος να τον φονεύση δι᾽ εγχειριδίου και του κλητήρος μη θελήσαντος να τον αφήση, εκόπη ελαφρώς η χειρ του, ουδένα λόγον ποιώ, διότη αυτή καθ᾽ εαυτή είναι άδικος, καθόσον διά τόσον μικρόν και ακούσιον σφάλμα, κατεδικάσθη εις τρίμηνον φυλάκισιν.

Ως εκ περισσού δε προσθέτω ὀτι εισέτι ευρίσκεται εις τας φυλακάς των κακούργων ο αναφερόμενος εις την υπ᾽ αριθ. 151 και υπό ημερομηνίαν 25 Ιουνίου ε.ε. αναφοράν μου προς την σεβαστήν Πρεσβείαν Νικόλαος Κ. Σταλαρούσης, υπήκοος Έλλην, κατηγορηθείς και ούτος παρά των εν Πλωμαρίω προεστώτων επί πυρπολήσει δῆθεν της κωμοπόλεώς των και ομολογήσαντος επί Συμβολίου (κατόπιν τυραννιών και βασάνων ας υπέστη υπ᾽ αυτών εν τω χωρίω) την ενοχήν του εις την προσαπτομένην αυτώ κατηγορίαν.

Περαίνων την παρούσαν μοπυ επικαλούμαι και αύθις την ταχείαν συνδρομήν της Υμετέρας Εξοχότητος επί των αυθαιρεσιών τούτων, γινομένων παρά τε του Διοικητού και των κυρίων Δημογερόντων, επί τω σκοπώ ν᾽ αποδείξωσι την ελληνικήν εθνικότητα ουδενός λόγου αξίαν. Η δε απελευθέρωσις των εν ταις φυλακαίς κατακρατουμένων υπηκόων Ελλήνων και η νόμιμος ικανοποίησις επί των παραβιασθέντων θέλει δικαιώσει αυτών μεν τας προσδοκίας, εμοί δε δώσει νέα δείγματα και αφορμάς όπως προβαίνω θαρραλεώτερον εις υπεράσπισιν των υπηκόων της Α. Μ. και εις παν ό,τι αφορά το εθνικόν και της Σεβαστής Κυβερνήσεώς μας συμφέρον,

υποσημειούμαι με σέβας βαθύτατον .... Σπυρίδων Σημηριώτης

Εν Μυτιλήνη τη 14 Νοεμβρίου 1860».

 

Όπως φαίνεται από την παραπάνω αναφορά και τα χαρακτηριστικά παραδείγματα στρεψοδικίας και καταπίεσης που αναφέρει ο Σπυρ. Σημηριώτης, το πρόβλημα που ταλανίζει την τοπική κοινωνία είναι η άνιση μεταχείριση των Λεσβίων Ελλήνων υπηκόων έναντι των Λεσβίων Οθωμανών υπηκόων, το οποίο θα προσπαθήσουμε να επισημάνουμε στην προσεχή επιφυλλίδα μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey