Ρωμαϊκή επιγραφή στον Άγ. Δημήτριο στην Άργενο

24/02/2018 - 13:37 Ενημερώθηκε 05/03/2018 - 16:12

Σήμερα θα παρουσιάσουμε μια επιγραφή του 2ου αι. μ.Χ., τοποθετημένη έξω από τον ναό του Αγ. Δημητρίου στην Άργενο. Την εντόπισε ο Μάκης Αξιώτης περιηγούμενος στην Άργενο, βλ. Εμπρός 28-10-2015.

Για τον παραθαλάσσιο Άγ. Δημήτριο, ο Αξιώτης γράφει ότι είναι υπαίθριο μουσείο των μελών της μεγάλης παλαιοχριστιανικής (ενν. εκκλησίας), η οποία υπήρχε κάτω από αυτό (το εκκλησάκι του Αγ. Δημητρίου). Και εικάζει ότι και η επιγραφή χρησιμοποιήθηκε στην παλαιοχριστιανική βασιλική σε δεύτερη χρήση.

Πρόκειται για τιμητική επιγραφή, την οποία δημοσίευσαν πρώτοι οι Γάλλοι Pottier και Hauvette-Besnault στο Bulletin de Correspondance Hellenique του 1886 και λίγο αργότερα, το1899 την περιέλαβε ο G. Paton στον τόμο Inscriptiones Graecae XII 2 (Inscr. Lesbi), αρ. 517. Για τον τόπο ευρέσεως ο εκδότης δίδει την ίδια θέση  με την σημερινή: «In aedicule S. Demetrii, quae est ad oram maris infra vicum Argina» = Στον μικρό ναό του Αγ. Δημητρίου, ο οποίος βρίσκεται στην ακτή, στο χωριό της Αργένου.

 Το κείμενο της επιγραφής, σύμφωνα με τον G. Paton είναι το εξής:

- - - - - - - - - - - -

Ἀ]πολλωνίδαν Πατρ------

γ]ενόμενον ἄνδρα κάλ[ον καὶ ---σαν-

τ]α κάλως καὶ κοσμίως -----

         χρυσίω          [στεφάνω.

Ὀ δᾶμος καὶ οἰ Ῥώμαοι.                      Ὀ δᾶ[μο]ς ὀ---

Η τιμητική επιγραφή του Απολλωνίδα στον Άγ. Δημήτριο στην Άργενο (φωτ. Μάκης Αξιώτης)

 Ο ναός του Αγ. Δημητρίου στην Άργενο (φωτ. Μάκης Αξιώτης)

 

 

Η φθορά του λίθου δεν μας επιτρέπει να καταλάβουμε πολλά. Σύμφωνα με το σωζόμενο κείμενο, ο δήμος (άγνωστο ποιας πόλης) και οι Ρωμαίοι τιμούν με χρυσό στέφανο κάποιον Απολλωνίδα, επειδή επέδειξε καλή και ευπρεπή συμπεριφορά…

Το ενδιαφέρον της επιγραφής δεν είναι τόσο οι τιμές της πόλεως προς κάποιον πολίτη για την δημόσια δράση του, όπως ο Απολλωνίδας. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Ρωμαίοι αποφασίζουν και τιμούν από κοινού με την πόλη έναν πολίτη της Λέσβου. Από τιμητικές επιγραφές άλλων πόλεων, όπου αναγράφονται Ρωμαίοι, γίνεται σαφές ότι πρόκειται για τις κοινότητες Ρωμαίων, κυρίως εμπόρων με κοινά οικονομικά συμφέροντα, που αναπτύχθηκαν σε όλη την ρωμαϊκή επικράτεια, οι οποίοι αποκτούσαν μαζί με την οικονομική και πολιτική δύναμη. Συνήθως αναφέρονται στις επιγραφές ως πραγματευόμενοι ή συμπραγματευόμενοι Ρωμαίοι, όροι που ταυτίζονται με το Ῥώμαοι της δικής μας επιγραφής.

 

Σημ. Οι φωτογραφίες αναδημοσιεύονται από το άρθρο του Μ. Αξιώτη με την σύμφωνη γνώμη του ιδίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey