Προβληματισμός για το Πανεπιστήμιο

07/08/2022 - 09:00

Το γεγονός ότι έμειναν κάποια σημαντικά κενά σε σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα πρέπει να προβληματίσει τόσο τους ίδιους τους φορείς της Πανεπιστημιακής κοινότητας όσο και την τοπική κοινωνία. Φτάνει ο προβληματισμός αυτός να μην οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα. Γιατί κάποιοι έσπευσαν ελαφρά τη καρδία να αποδώσουν τα κενά στο ότι υπήρξε φέτος βαθμολογική βάση, με αποτέλεσμα όσοι έμειναν κάτω από τη βάση να μην εισάγονται στα Πανεπιστήμια. Λες και δεν πρέπει αντίστοιχα να προβληματίζει το γεγονός ότι επιλέγουν κατά πλειοψηφία τις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου υποψήφιοι που δεν συγκεντρώνουν την ελάχιστη βάση , με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των σπουδών τους.

Προβληματισμός για το Πανεπιστήμιο ΙΙ

Αντίθετα, αυτό που πρέπει να προβληματίσει την Πανεπιστημιακή κοινότητα είναι ότι πέρα από ρομαντικές αντιλήψεις της «παιδείας για την παιδεία» ο γονιός και ο φοιτητής, αναζητούν δικαιολογημένα και δίνουν προτεραιότητα σε σχολές που εξασφαλίζουν στοιχειωδώς κάποιες πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης. Και είναι φανερό, ότι κάποια από τα τμήματα του Πανεπιστημίου μας σε αυτό τον τομέα υστερούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε για να πούμε ένα αντίθετο παράδειγμα, ότι το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας που οι απόφοιτοί του τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο περιζήτητοι στην αγορά εργασίας, δεν είχε κενά σε εισακτέους.

Πανεπιστήμιο και τοπική κοινωνία

Όμως, τα διαπιστωμένα κενά, στους εισακτέους στις σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου δημιούργησαν προβληματισμό και σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας. Προβληματισμό κάποιες φορές υγιή, από όσους αντιλαμβάνονται το ρόλο της Πανεπιστημιακής κοινότητας στην αλληλεπίδρασή της με την τοπική κοινωνία, ως στοιχείο συνολικής αναβάθμισης μιας περιοχής. Αλλά και προβληματισμό στα όρια του …χυδαίου, όταν κάποιοι έσπευσαν να μεμψιμοιρήσουν γιατί η μείωση των εισακτέων θα έχει επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Τέτοιες ώρες δικαιώνεται αναδρομικά ο συγχωρεμένος - και γνωστός για τον αιχμηρό λόγο του - εκ των ιδρυτικών στελεχών του Πανεπιστημίου καθηγητής Νίκος Μάργαρης, που έλεγε: «Πάψτε ορισμένοι, να αποτιμάτε τη σημασία του Πανεπιστημίου μετρώντας τα …πόσα σουβλάκια τρώμε, φοιτητές και διδάσκοντες»!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey